Avsmakingsmeny i Operakällarens matsal och besök i vinkällaren

Dela inlägget:

Vilken mat! Vilket vin! Vilken underbar miljö och härlig personal! Ja, det är lätt att bli hänförd av en Avsmakingsmeny i Operakällarens matsal. Men vi tar det från början!

Jag och en av mina äldsta, bästa vänner insåg att vi känt varandra i 40 år i år – och det måste såklart firas. Så vi bokade bord på en restaurang ingen av oss hade varit på – men var väldigt sugna på att testa – Operakällarens matsal.

Dagen innan det var dags för vår middag ringde hovmästaren upp och frågade vad vi ville äta – så de kunde förbereda menyn. Förutom al la carté finns en sex- eller åttarättersmeny och vi bestämde oss för sexrättersalternativet. Som dock bestod av betydligt fler serveringar med alla smårätter som kom som överraskningar!

Start på verandan

Kvällen inleddes på Operankällarens veranda med ett glas champagne från den välfyllda skumpavagnen. Här är det inte frågan om man vill starta med ett glas cava eller champagne – utan vilken champagne man vill ha. Vi tog ett glas Vilmart & Cie från 2013 som var en riktigt god skumpa, perfekt tempererad.

Avsmakingsmeny i Operakällarens matsal och besök i vinkällaren
Avsmakingsmeny i Operakällarens matsal och besök i vinkällaren

Till det serverades vi tre delikata små kanapéer med lörjom, anklever och små krispiga ostfyllda salta rör. Här frågade vår sommelier om vi hade funderat på vin eller vinpaket till maten. Det finns två alternativ även för de matchade vinpaketen. Ett ”vanligt” vinpaket och ett Grand Gru – med extra fina viner. Vi bestämde oss för att denna kväll köra på med premiumpaketet – de var ju ändå ett speciellt tillfälle och vi båda är intresserade av vin.

Avsmakingsmeny i Operakällarens matsal och besök i vinkällaren

Avsmakningsmeny i Operakällarens matsal

Vi fortsatte sedan in för vår avsmakningsmeny i Operakällarens matsal, som nog är en av de vackraste matsalar jag sett. Med enorm takhöjd, väggmålningar, förgylld ekpanel, kassettak och takkronor är det en unik matsal i Stockholm.

Sedan i somras är Viktor Westerlind ny kökschef på Operakällaren. 2009 vann han Årets Kock och han har även tävlat för svenska kocklandslaget. Alla förutsättningar att behålla den stjärna i Guide Michelin som Operakällaren har med andra ord – eller kanske ta dem till nästa nivå.

Avsmakningsmeny i Operakällarens matsal

Vi var ett av de första sällskapen som slog oss ner, men inom en halvtimme var det fullsatt.

Det första vinet vi serverades var ur en stor magnumflaska – Cuvée 50 Years Tradition ”Heritage” från Schloss Gobelsburg. Ett vitt vin som serverades lite varmare än jag hade väntat mig och inte var någon jättesensation när vi smakade. Men vi tänkte att det nog skulle vara annorlunda till maten det var matchat till – och det stämde såklart.

Avsmakningsmeny i Operakällarens matsal

Innan förrätten kom dock några aptitretare. Pilgrimsmussla med rättika i en klarröd, citronig sås och en variant på crème ninon – en grön ärtsoppa – som var superläcker.

Sen kom brödserveringen på små tallrikar vid bordet. En fluffig brioche penslad med ankfett, en liten kavring, ett sprött knäckebröd och nybakat liten fralla. Till det hemkärnat smör. Underbara bröd, speciellt kavringen!

Avsmakningsmeny i Operakällarens matsal

Sedan började menyn. Första rätten var en.terrine på ekologisk foie gras med kryddkokta päron, endiv & valnötter. Otroligt gott och så vackert. Här kom vinet verkligen till sin rätt.

Sen kom vår servitris in med en liten bonusservering i form av Operkällarens egna snaps, med smak av anis. Till den ett litet hönsägg med emulsion på ägg. Så gott! Och jag älskar denna typ av överraskningar mellan rätterna i menyn!

Nästa vin var en 2010 Dom Perignon som serverades till stekt piggvar & rossini oscietra caviar, kompott på purjolök & svensk bläckfisk samt ”Sauce Beurre Blanc” smaksatt med krusbär. En makalöst god rätt som blev min klara favorit denna kväll – även här en perfekt matchning med vinet.

Avsmakningsmeny i Operakällarens matsal
Avsmakningsmeny i Operakällarens matsal

Till nästa rätt serverades vi ”Héritages du Temps” – ett fortifierat vin från 1933. Detta var nog rekord i gammalt vin för min del, men jag är nog inte nog stor fantast av förstärkta viner för att helt kunna uppskatta det. Men det passade fint till en riktigt höstig tartar på sotad hjort med skogssvamp, emulsion på karl-johansvamp & vit soja, saltbakade rödbetor, fläderbär & vinägrett på hjortsky med brynt smör.

Vildand

Höstig var även nästa rätt, i form av pepparglaserad vildand, som vi först fick inspektera innan den tillagades! Sen fick vi in en liten smakrensare i form av en fräsch sorbet.

En stund senare kom köksmästare Viktor in med en vagn från vilken de serverade vildanden – perfekt rosa och med god pepprig yta – som serverades med nypon, citrus, foie gras och pistasch. Vinet till var en Cabernet Sauvignon från Beckstoffer To Kalon.

Avsmakningsmeny i Operakällarens matsal

Dessert – Höstäpplen

Desserten var höstäpplen i saltad karamell med rosmarin, mandel, ”brioche feuilletée”& gräddglass smaksatt med Tahiti vanilj. Till den ett glas Trockenbeerenauslese Riesling från 2009. Så gott, vackert och massa olika konsistenser, tempraturer och smaker i perfekt blandning!

Besök i Operakällarens vinkällare

Vi ställde en hel del frågor om de viner vi serverades – och vår sommelier Christoffer svarade utförligt på alla våra frågor. Efter desserten frågade han oss om vi ville hänga med ner i Operakällarens källare en sväng – och det ville vi såklart. Det var en riktigt kul upplevelse. Här nere finns Stockholms första tempererade vinkällare och här har det lagrats viner sedan 1950. Idag lagras runt 25.000 flaskor här nere och det finns även en vinbar i anslutning.

Besök i Operakällarens vinkällare
Besök i Operakällarens vinkällare
Besök i Operakällarens vinkällare

Mignardises – kaffegodis

Uppe i värmen i matsalen igen avrundade vi sedan middagen med lite kaffe och och kaffegodis. Två läckra små praliner, smaksatta med brynt smör och hallon, en liten rulltårta, en kaka med havton och en macaron med viol, En utsökt final på denna fantastiska middag.

Maten och drycken var fantastisk, men en del i upplevelsen här är även servicen. Som att vinet alltid kom i god tid före respektive maträtt och fick en ordentlig presentation – och sedan lämnades kvar på bordet. Alla rätter serverdes exakt samtidigt till oss bägge av två personer – och även när det dukades av plockades tallrikarna av exakt samtidigt. Så snart ett vattenglas var halvfyllt fylldes det på igen utan att vi märkte det. Och gick man på toa och lämnade sin servett på stolen var snabbt en servitör framme och bytte ut den mot en perfekt vikt servett som väntade på ens plats när man kom tillbaka. Små detaljer, som dock höjer upplevelsen rejält.

Men, smakar det så kostar det. Sexrättersmenyn kostar 1600:- per person – lika mycket kostar det vanliga dryckespaketet. Väljer man som vi grand cry-vinpaketet kostar det 2500:- Så med ett glas skumpa på verandan innan (som visade sig kosta 350:-) är man nästan uppe i 5.000:- per person. Mycket pengar, men en fantastisk middagsupplevelse!

Läs mer och boka bord på Operakällarens hemsida här.

Fler riktigt bra restauranger i Stockholm just nu

Fullt på Operakällarens matsal? Kolla in några av mina andra favoriter i Stockholm just nu:

Lilla Ego – alltid lika bra!

Le Petit Cochen – ny fransk bistro i Vasastan

Coco & Carmen – Punk Royal-gängets finkrog på Östermalm

Främmat – punkig, rolig och god mat

Hantverket – brilljanta mellanrätter

Ciccios – Italiensk-amerikansk finkog

Astoria – Franzens bistro på Nybrogatan

Nya restauranger i Göteborg 2021

Sugen på att åka till Göteborg en helg i vinter istället? Kolla då in dessa tips om nya restauranger i Göteborg 2021

3 kommentarer

  1. Hej,
    Vilken skulle du säga är den mest prisvärda avsmakningsmenyn i Stockholm? Vi tänkte gå någon gång efter nyår men vet inte var, har varit på Punk Royal vilket var roligt men kanske inte något vi gör om.

    Tack på förhand!

    • Hej, oj – så svår fråga. Det beror helt på vad ni är ute efter. Operakällaren är ju så långt från Punk Royale man kan komma. Gillar ni klassiska smaker och det franska köket är detta ett riktigt bra val.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Saker att göra i Istanbul på en weekend med mat- och dryckesfokus

Vad finns det för saker att göra i Istanbul? Vilka områden ska man besöka, vilken mat och dryck...

The Maestro Hotel i Istanbul

The Maestro Hotel i Istanbul är ett av stadens senaste lyxhotell, och här bodde jag tre nätter under...

Restauranger i Istanbul – Mina bästa tips

Istanbul är en stad där öst möter väst, och det märks inte minst i dess matkultur och vill...

Årets bästa glögg 2024 – årets test

Årets glöggtider står för dörren, och självklart vill man inte chansa utan köpa hem Årets bästa glögg 2024...