Ta matlagningen till nästa nivå – restaurangmatlagning för hemmakocken!

Dela inlägget:

Är du sugen på att ta matlagningen till nästa nivå? Då kan en inspirerande matlagningskurs vara ett steg på vägen! En sån gick jag i helgen på Restaurangakademien. ”Restaurangmatlagning för hemmakocken 1.0” heter kursen som är en av de mest populära kurserna som ges här för privatpersoner.

Under ledning av den rutinerade och karismatiska kocken Magnus Albrektsson får man under en heldag lära sig att laga mat med olika tekniker som att röka, halstra, lågtemperatursteka, tryckkoka och fritera samt olika desserters uppbyggnad. Ihop lagar man tre förrätter, tre varmrätter och tre desserter – som man under dagen äter sig igenom!

Från start till slut var det ett stort fokus i köket där alla tog sig an sina respektive uppgifter med stor koncentration!

Jag fick ta lead på en av varmrätterna – brässerad lammbringa. Perfekt då jag älskar långkok! När jag skulle binda upp köttet var jag lite vilsen och Magnus passade på att visa mig – och resten av gruppen – hur man rullar ihop och binder kött på rätt sätt. Äntligen kan mina försök att binda upp kött se lite mer proffsigt ut!

restaurangmatlagning för hemmakocken

Lammet bräserades i vin, lök och vitlök och stoppades sedan ner i en tryckkokare, där Magnus åter samlade gruppen för att gå inom hur man jobbar med en tryckkokare, för vilken matlagning det passar extra bra och vad man ska tänka på. Efter bara en timme i tryckkokaren var lammet supermört!

Samtidigt som vissa av oss förberedde varmrätterna jobbade andra personer med förrätter. Sparris som confiterades i olja. Makrill som marinerades och sotades. Små mandelpotatisplättar stektes och vi fick lära oss hur man formar små perfekta ”ägg” av löjrom och laxröra. Även om jag inte var med och lagade dessa förrätter tog Magnus och samlade gruppen inför varje viktigt ”moment”, som exempelvis hur man hackar lök på olika sätt för olika syften eller hur man sotar en makrill till perfektion.

restaurangmatlagning för hemmakocken
Även uppläggningen fick vi såklart massa tips om

Dessa tre förrätter blev vår lunch som vi avnjöt med ett glas krispigt chardonnay. Riktigt gott och så kul att ha lärt oss all teknik som ligger bakom rätterna.

Efter lunchen fortsatte matlagningen! Nu var det andra tekniker som sous vide bakning, fritering och halstring. Även om man kan laga dessa rätter i sitt vanliga hemmakök är det extra kul är det att få chans att jobba med teknik och redskap som man bara finner i restaurangkök. Stora ugnar man kan ställa in på exakt den grad man vill, mixers där man kan få även tjocka puréer silkeslena. Och förvaringsskåp för porslin som har inbyggda värmare som tallrikar är perfekt tempererade när man ställer upp dem för att börja lägga upp rätterna!

Varmrätterna var nästan ännu godare än förrätterna. Gösfilé med örtdressing och glaserade gulbetor. Sous Vide bakad rotselleri med nässelpuré och ljummen sallad på bönor – nog den godaste vegetariska rätt jag ätit. Och så lammet som jag jobbade med ett par timmar – brässerad lammbringa med sparrisrisotto. Fantastiskt gott!

En kurs i restaurangmatlagning blir ju inte komplett utan en del som handlar om desserter. Här fick vi massor av tips på hur man gör den perfekta glassen, hur man tar vara på saker man skär bort ur melon och gör sorbet på det, eller hur man bakar macarons.

restaurangmatlagning för hemmakocken

Kursen ”Restaurangmatlagning för hemmakocken 1.0” går flera gånger per år och finns även som ”2.0” med mer avancerade tekniker. Man kan också få flera av tipsen – och flera av recepten från kursen som exempelvis lammbringan – i Magnus kokbok ”Preppa som en kock”. Den kunde vi köpa på plats och få signerade och den köpte jag såklart. En fin present till dig själv eller någon som gillar att laga mat!

restaurangmatlagning för hemmakocken

Läs om fler matlagningskurser jag gått

Kursen gick jag i samarbete med Restaurangakademien men åsikter och bilder är som vanligt mina egna!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...