Nya kokböcker 2022 – julklappstips till hemmakocken

Dela inlägget:

Det har kommit massor med nya kokböcker 2022 och jag har valt ut åtta kokböcker som är extra intressanta som julklappstips till hemmakocken – eller en present till dig själv om du gillar att laga mat.

Dessa åtta kokböcker är alla intressanta på sitt eget sätt. Vissa är nischade – som Stefan Ekengren’s Potatis, Tommy Myllymäkis – Såser eller Jenny Waldens Nudlar. Andra är inspirerande kokböcker med festliga recept – eller kreativa vardagsrecept. Och en av böckerna är mat med härliga recept som även är nyttiga!

Nya kokböcker 2022 - julklappstips till hemmakocken

Något för alla smaker alltså – och perfekta julklappar att klicka hem redan nu! Nedan finns direktlänkar (adlinks) som tar dig direkt till respektive bok!

Nya kokböcker 2022 – julklappstips till hemmakocken

Utan inbördes ordning. Här är åtta kokböcker som jag läst och verkligen kan rekommendera! Dessa kommer jag laga mycket från den närmaste tiden!

#1. Potatis – Stefan Ekengren.

Stefan Ekengren – kock, poddare, bloggare och kökschef på Restaurang Hantverket på Sturegatan. Paradrätten på Hantverket har sedan Stefan tog över varit en friterad hasselbackspotatis med löjrom och smetana – galet god! Så det var inte helt otippat att Stefan skulle skriva en kokbok om just potatis – där bland annat denna hasselbackspotatis från Hantverket finns med.

I denna snygga bok får vi lära oss allt om potatisens historia, hur man gör det perfekta potatismoset eller en potatisros till hur man får perfekt krispiga pommes frites. En bok som passar alla potatisälskare – vilket rimligen är hela svenska folket. Så detta är en julklapp som passar alla som är det minsta intresserade av matlagning! 🛍 Köp boken här.

#2. Helg med Guldkant – Catarina König

Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016 och 2020 kammande hon hem titeln Decenniets mästerkock. Hennes bok Helg med Guldkant är en kokbok med massa härliga, lyxiga recept och tips. Allt från snacks till förrätter, varmrätter, desserter, drinkar till en liten vinskola. Från boken: Ostron med japaleno och gurkvinägrett, cripsy rice med spicy tuna eller lättgravad laxcarpaccio – rätten hon vann decenniets mästerkock med.

En snygg, härlig och inspirerande bok som passar alla som har lite mer ambitioner med sin matlagning! Köp boken här.

#3. Tina Nordström – Käka gott månad för månad

Tina Nordström, en av Sveriges mest kända TV-kockar som gett ut flera kokböcker – hela 16 tidigare! Den senaste heter ”Käka gott månad för månad” och är en bok som tagit ett helt år att skapa. Här finns ”vardagsrecept” för alla årets månader med råvaror som är i säsong – fast de är klart roligare och mer avancerade än vad de flesta äter till vardags. Dessutom mer festliga menyer för högtider som jul, halloweenfest, påsk och studentfest! En rätt spretig, kul och fullmatad bok med massor av matinspiration! Köp boken här.

#4. Tommy Myllymäki – Såser

Tommy Myllymäki – årets kock 2007 som även vann Bocuse d’Or Europe 2014. Han driver idag Michelinkrogen Aira på Djurgården och är även ny domare i Sveriges Mästerkock. Han har gett ut flera böcker om såser – och nu kommer ett nytryck av hans bok Såser. Ja, det är exakt samma bok som den tidigare – den enda skillnaden är att det är ett annat typsnitt och en nytagen bild på Tommy!

Tommy Myllymäki 2013 vs 2022

Har ni inte redan den gamla är detta en snygg, minimalistisk bok med alla såser en hemmakock behöver kunna, från grundsåser som bearnaise och majonäs, till gräddsåser, tomatsåser och dessertsåser. Köp boken här.

#5. Adam Thulin – ett bord, flera smaker

Adam Thulin vann Sveriges Mästerkock 2022 och detta är hans första kokbok. En kokbok med relativt avskalade rätter, som vongole i vodka, cajunkryddade kycklingklubbor med majs eller friterad potatis med gremolata och smetana.

Rätten som han vann Sveriges Mästerkock med – pilgrimsmusslor med sandelfjordsås och sockersaltad gurkas finns med – men även den i en förenklad version. Jag hade nog hoppats på en ännu mer avancerad kokbok från Adam Thulin – och hela receptet från finalrätten så man kunde testa det i originalversion. Men det kanske kommer i nästa kokbok – dessa kokböcker som lanseras samtidigt som finalen i Sveriges Mästerkock sänds gör att det är ett tight tidsschema för att skapa vinnarboken! Men, det är en en fin bok för alla som blev imponerade av Adam i Sveriges Mästerkock och vill laga enklare varianter av hans rätter. Köp boken här.

#6. Aurell & Clase – Absolut Food Pharmacy

Food Pharmacy är en podd, blogg och en serie kokböcker – och nu är den senaste av kokböckerna ute: Absolut Food Pharmacy. Detta är en samling med de 175 bästa recepten genom åren. Till skillnad från de flesta andra kokböcker är dessa recept baserade på råvaror som är bra för hälsan samtidigt som den är vacker och god. Smarta tips på hur man kan laga god mat utan gluten, socker och andra inflammatoriska ämnen…

Perfekt för alla som fått upp ögonen för att det spelar extremt stor roll vad man äter för hälsan – eller för personer som behöver få koll på det! Köp boken här.

#7. Karin Lei – Dumplings & annan Dim Sum

För den som älskar dumplings och vill lära sig att laga dessa läckra, smakrika, fyllda små munsbitar är Dumplings & annan Dim Sum av Karin Lei en perfekt bok. Här får vi historien bakom dim sum, hur man ska laga dem och äta dem. Steg-för-steg instruktioner för hur de ska vikas och såklart matchande goda dippsåser. En härlig bok att inspireras av och lära sig nya matlagningstekniker och smakkombinationer! Köp boken här.

#8. Jennie Walldén – Nudlar

Jennie Walldén vann Sveriges Mästerkock 2013. Två år senare startade hon den koreanska fusionrestaurangen Namu, som 2017 fick utmärkelsen Bib Gourmand av Guide Michelin, som de fortfarande har kvar. Hon har gett ut flera kokböcker och den senaste heter Nudlar – som är Jennies kärleksförklaring till denna rätt. I denna kokbok hittar du massor med recept på alla typer av nudlar och härliga nudelbaserade rätter som Kimchi Ramen, Koreanska knarkägg eller bang-bang kycklingnudlar. En given julklapp till nudelälskaren! Köp boken här.

Det var mina bästa kokbokstips! Hoppas du hittar någon bok till någon du tycker om – eller till dig själv. Böcker är ju riktigt bra julklappar. Enkla att skicka om man inte kan vara på plats. Roliga att få – nya kokböcker kam man ju inte så för många av! Och en kokbok är ett lätt sätt att ge en personlig julklapp – om man köper en kokbok som matchar en persons matintressen!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...