Grillat med Christian Hellberg
Kursens yngste deltagare – Carl som kom tvåa i Sveriges yngste mästerkock instrueras om hur han ska dela oxfilen i lagom stora delar.
Efter denna lunch fortsatte matlagningen, vi gnuggade in kryddblandningarna och lärde oss hur man “bränner in” kryddorna i köttet och fisken för att sedan ofta låta det gå klart med indirekt värme, dvs inte direkt ovanför glöden.
Lax som rubbades och först grillades med köttsidan neråt för att kryddorna skulle fastna, sedan gick klart vid sidan av glöden.
Rubb – kryddblanindningar
Vid en station fanns mängder av kryddor och torkade örter som vi kunde mixa till rubbs och en smidig liten kryddmixer som på ett nafs malde ner dem till ett fint pulver. Här fick vi göra hur många påsar vi ville och ta hem. Nu har jag ett perfekt lager att ta med upp till landet!
The grand finale
När allt var färdiggrillat fick vi slå oss till bords igen och hugga in på ännu mer god mat. Medan Christian och hans assistenter lade upp allt vi lagat på uppläggningsfat högg vi in på grillad brioche med getostcremé och tomater och pitabröden med den grillades kycklingen.
Sedan bars rätt efter rätt in…
Galet mycket mat och till det serverades vi ett rött Rhone-vin. Vi kunde såklart bara äta lite av varje rätt, men allt som blev över uppmuntrades vi att ta med oss hem så nu har jag söndagsmiddagen för familjen klar!
Väldigt kul att laga mat en hel dag med andra matintresserade personer och förutom all god mat vi fick laga och äta lärde jag mig mycket nytt, framför allt om rubbs. Att istället för att lägga köttet i marinad gnugga in kryddor i det, snabbt bränna in kryddorna och sedan låta köttet gå klart på indirekt värme under lock.
Det enda som jag möjligen saknade var lite mer tips om grönsaker och rotsaker att lägga på grillen, här var det ett stort fokus på kött, fisk och skaldjur. Men det finns andra kurser som tvärtom har det fokuset, till exempel kursen som Paul Svensson kör där man tvärtom har fokus bara på grönsaker!
Så kul sätt att spendera en småmulen lördag. Längtar redan till nästa kurs!
Inlägget görs i samarbete med Restaurangakademien men åsikter och bilder är som vanligt mina egna!
3 Kommentarer
Maria at Inredningsvis
4 september, 2016 at 21:07Underbara matglada foton och vad är väl livet utan KRYDDOR 🙂
Ha en kanon vecka 🙂
LOVE Maria
maria Vikström
14 februari, 2018 at 10:21Hej
när har ni nästa kurs i tex grillning ?
Maria
christianmuda
14 februari, 2018 at 10:38Hej Maria, du hittar alla kurserna här. Men jag klipper in dem nedan åt dig då jag har sidan uppe. Hoppas du hittar någon du gillar! Mvh Christian
Ett år – fyra säsonger (fyra tillfällen, start 2017-10-15)
Restaurangmatlagning för hemmakocken 1.0 (2018-02-17)
Grunden till allt gott (2018-02-18)
Såser! (2018-02-20) kvällskurs
Hemmakockens genvägar till lyx (2018-03-04)
Restaurangmatlagning för hemmakocken 2.0 (2018-03-10)
Vegansk matlagningskurs (2018-03-11)
Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-17)
Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-18)
Möt Årets Konditor 2017 – Kalle Bengtsson (2018-03-24)
Mat och vin i kombination (2018-03-25)
Grunden till allt gott (2018-04-07)
Såser! (2018-04-10) kvällskurs
Fisk med Årets Kock – Johan Backéus (2018-04-14)
Vässa vardagsmaten med fredagskocken (2018-04-15)
Matlagningens fyra grunder (start 2018-04-16)
Styckning (2018-04-21)
Sydostasiens pärlor (2018-04-22)
Knivteknik (2018-04-24)
Desserter och bakverk med Daniel Roos (2018-04-29)
Mat och vin i kombination (2018-05-06)
Vårens primörer (2018-05-13)
Gilla grillen (2018-05-19)
Vegansk matlagningskurs (2018-05-20)
Gilla grillen (2018-06-02)
Grillat! (2018-06-09)
Sensommar (2018-09-09)