Vegansk matlagningskurs på Restaurangakademien

Dela inlägget:

Restaurangakademien i Slakthusområdet vid Globen har både kurser för de som jobbar inom restaurang och för matlagningsintresserade privatpersoner . Jag har fått kurser av min fru i julklapp tidigare och har då gått en-dagskurserna ”Restaurangmatlagning för hemmakocken ” och senast ”Hemmakockens genvägar till lyx”. Älskar verkligen dessa kurser i ett riktigt restaurangkök med proffsmaskiner, en duktig kock som tagit fram recept och leder hela kursen. När man kommer finns alla råvaror som behövs snyggt framlagda och flera assistenter finns på plats hela kvällen för att hjälpa oss deltagare att hitta alla slevar etc som behövs. All disk kan man bara lägga på en vagn så försvinner den!Grupperna brukar vara ca 14 personer som delas upp i grupper om 2 som lagar mat ihop. Vissa kommer som par eller med en kompis (då får man jobba ihop), men många kommer själva.
Nu var det en helt annan kurs på programmet än de jag gått tidigare, nämligen – vegansk/vegetarisk matlagning med Maximillian Lundin. En man som snabbt seglat upp som en av de mest inflytelserika inom vegetarisk och vegansk matlagning. Maximillian öppnar en vegansk restaurang – The Plan –  om en månad och kommer ut med en vegansk kokbok i vår. Så – är det någon man ska ha som kursledare för att bli inspirerad att laga mer vegetarisk mat är det  Maximillian.
Jag har inga planer på att sluta äta kött, men gärna mindre kött och framför allt lära mig mer om vegetarisk matlagning, där det handlar om att inte ersätta kött med en sojakorv, utan tänka helt nytt.
Maximillian Lundin serverar en grön smoothie
Maximillian Lundin serverar en grön smoothie
Kursen började en vardagskväll 17.30 med en grön smoothie på palmkål, cashewnötter, äpplen och dadlar. Medan vi smuttade på denna ”fördrink” berättade Max kort om de olika linser, bönor, ärtor etc som för veganer är en viktig del av kosten. Vikten av att blötlägga och grodda bönor, ärtor etc för att få ut så mycket näringsämnen som möjligt.
IMG_9879
Vi delades sen in i lag om två och två och jag hade turen att hamna med en riktigt trevlig kille som dessutom var kock.
IMG_9891
I den långa listan med ett tjugotal rätter som skulle lagas av de olika lagen fick vi oss tilldelad ”Aubergine och russinpuré” och det var bara att sätta igång.
IMG_9881 IMG_9882 IMG_9889 IMG_9890
Vi fortsatte med att laga recept efter recept, en tomatsås, anis & kakaotryffel, en risotto med citron och quinoa, kikärtspani med citron och örter – en av kvällens godaste rätter visade det sig!
 IMG_9899

IMG_9902
Kikärtspani med citron och örter
Andra grupper lagade rätter som kikärtsplättar, Rice & Bean burger och Kikärtsgryta ”Provencâle”.
IMG_9880 IMG_9883 IMG_9884 IMG_9895
För att inte hungra ihjäl medan vi lagade all mat fick åt vi vissa av rätterna direkt, som goda små kikärtspannkakor och grönkål med dipp.
IMG_9892 IMG_9893
Efter flera timmars lagande, provsmakande, frågor och svar var vi klara med alla 25 rätterna, vilka dukades fram till en stor buffé.
IMG_9903 IMG_9904
Sen satt vi och njöt av våra gemensamma ansträngningar med gott vin till. De olika grupperna berättade hur de hade gjort sina respektive rätter och Maximilian berättade mer om vad som fick honom att börja laga och äta vegansk mat. Som för så många andra började det med en kort period –  som test, vilket blev en längre period och till slut en livsstil.IMG_9907 IMG_9908

IMG_9909
Veganska desserter, från vänster: Sked med anis och kakaotryffel, Nötbotten med chokladkräm gjord på cashewnöt, dadlar, banan och avocado och i skålen rödbetschia med jordgubbsglass gjord på mandelmjölk!
En väldigt kul och inspirerande kurs om man som jag vill laga mer vegetarisk eller vegansk mat från grunden men inte riktigt vet hur man ska börja.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...