Charterflyg med Tui till Cancún 2022 – smidigt direktflyg

Vi älskade Tulum – en stad på den Mexikanska kusten – när vi var där för snart tre år sedan och var klart sugna på att resa tillbaka. När vår resa över jul blev inställd bestämde vi oss för att istället boka en resa på påsklovet till Tulum och hittade då direktflyg till Cancún (två timmar med bil från Tulum) med Tui för dryga 10.000:- per person. Cancun är en stor charterort i Mexico – Tulum en klart mindre och mysigare stad i vårt tycke!

Dessa flygbiljetter blev klart dyrare än sist när vi flög till Cancún – då över Zurich, med ett byte och natt på hotell i varje riktning. Men det fanns då vi bokade inte alls lika många andra möjliga flyg och direktflyg är ju alltid skönare. 

Dessutom behöver man med direktflyg inte oroa sig för restriktioner i länder man byter flyg i – där USA exempelvis kräver både ESTA, att alla passagerare är vaccinerade samt PCR-test – även vid transfer där man bara byter plan i landet. (Dessa stränga regler gällde vid tillfället när vi bokade). 

Inför resan – felaktig och otydlig information

Mexiko är ett av de länder som har minst restriktioner för tillfället. Inga krav på vaccination eller tester innan ankomst, inga tester på plats och i landet är det bara i affärer man fortfarande kräver munskydd. 

Trots detta fick vi mail från Tui några dagar innan avresan med alarmerande ämne som. ”Information om Covid-19 test och inresekrav inför din resa” som sedan visade sig att de inte stämde och var troligen var standardmail som skickas till alla resenärer oavsett resmål. 

Märkligt att man inte använder informationen om destinationen man bokat till för att anpassa denna kommunikation bättre. Eller – att åtminstone inleda mailet med information om att detta är ett generellt mail som kanske har helt irrelevant och felaktig information. 

Även information om passets giltighet var felaktig på Tui’s site. Där stod det att det ”rekommenderas att passet gäller 6 månader efter hemresan” (samma regler som USA och Dubai har – men där är det ett krav). Länken till mer info gick till en sida på spanska där det inte gick att hitta mer information.

Vi fick lite panik över detta när sonens pass går ut i maj i år. Vi lyckades hitta en tid för att göra nytt pass till honom precis i tid 12 dagar innan resan – men när det var 1 dag kvar till avresa och passet fortfarande inte var klart visade det att även leveranstiden för beställda pass nu är över 2 veckor. 

Så vi fick chansa på att hans pass funkade – och det var inga problem alls på resan. Så oklart var TUI’s information om denna rekommendation om 6 månaders giltighet kommer ifrån. Ännu ett onödigt stressmoment på resan. 

Dessutom skriver TUI att ”Mexico rekommenderar alla resenärer att göra en tulldeklaration online innan avresa. Tulldeklarationen ska skrivas ut hemma och tas med på resan. Om du inte kan göra tulldeklarationen innan avresa så kommer det fortfarande att finnas möjlighet på plats vid ankomsten, men det underlättar om du gjort det i förväg”. Även detta var ett onödigt dokument att fixa i förtid. På planet delade man ut papperblanketter till alla passagerare just för detta ändamål.

Tidig morgon på Arlanda 

Dagen för resan tog vi bilen ut till Arlanda och parkerade den ett par minuters promenad från terminalen där vi förbokat en parkeringsplats långt i förväg. Väl inne på Arlanda var det en lång kö till incheckningen som tog nästan en timme, men säkerhetskontrollen var det inte mer än 20 minuters kö till. 

Snart incheckade!
Charterflyg med Tui till Cancún 2022
Charterflyg med Tui till Cancún 2022
Sist på i vanlig ordning!

Tui till Cancún – Boeing 787-8

Planet var en stor Boeing 787-8, med 9 stolar på varje rad i stora delar av planet. Vi hade som vanligt struntat i att betala extra för att välja plats – vi får ändå alltid platser bredvid varandra. Denna gång fick vi dessutom platser som hade extra benutrymme på ditresan.

Charterflyg med Tui till Cancún 2022

På varje säte låg en liten kudde och en filt, så man klarar sig utan extrakläder ombord även när ac’n drar igång. Vill man ha öronproppar eller sov-mask på denna långflygning är det dock något man behöver ta med själv.

Flyg utan munskydd

Tui tog bort krav på munskydd för ett par veckor sedan och det var såklart underbart när vi skulle sitta på planet 11 timmar. Och det var vi inte ensamma om att tycka. Vi såg ingen av de dryga 300 personerna ombord som använde munskydd – ej heller flygvärdinnorna. 

Underhållning ombord

Vid varje säte finns en touchskärm med filmer, tv-serier, spel etc. Ett helt ok utbud – även om det inte kan mäta sig med de hundratals filmer man kan välja mellan på t ex Emirates

Charterflyg med Tui till Cancún 2022

Jag kollade dock mest på min egen mobil (där jag hade laddat ner Nio Främlingar – riktigt bra serie som finns på Prime). Dottern visade hur man sätter fast mobilen med en spypåse som man klämmer in mellan mobilskalet och mobilen – och sen klämmer in påsen under brickan. Smart! Ljudet såklart med egna brusreducerande lurar – något jag aldrig reser utan.

Charterflyg med Tui till Cancún 2022

Mat och dryck ombord

Ingen dryck ingår ombord, utan det får man köpa till. Även maten är tillval vid bokningen – och det hade vi tagit. Men vi hade öven med egen stödmat i form av pannkakor, grönsaksstavar och smörgåsar.  Flygplansmaten räcker aldrig för oss på dessa långa resor och utbudet av extramat ombord består mest av chips och godis.

Efter en dryg timme serverades lunch, som var bland det svagaste jag ätit i flygplansmatväg. En smetig brunsås och oklart mos, med en bit kyckling. Torrt, kallt bröd. ”Salladen” var en röra med majs och någon form av matvete och desserten en fluffigt, sätt bakverk av den typ man aldrig skulle hitta på ett café utan bara på just flyg eller någon billig all-inclusive buffé. Exakt vad det var som vi serverades vet jag inte, vi fick ingen meny och flyvärdinnorna sa inget när de langade ut maten. 

Mat på Tui Charterflyg till Cancún 2022

Två timmar innan landning serverades ”brunch”. Som dock mer påminde om en enkel frukost. Torrt bröd igen, en liten skål med skinka och ost och en liten kopp med någon deciliter vatten plus kaffe.

Mat på Tui Charterflyg till Cancún 2022

Jag blir klart förvånad att man inte har högre ambitioner med maten ombord än så här. Dottern som vi beställt glutenfri kost till fick mat som var klart fräschare, så flyger man med TUI är tipset att beställa denna specialkost.

Sammantaget om flygresan mer TUI

På plussidan är att detta är direktflyg och att man slipper de restrektioner som gäller om man flyger över USA. Så det är just nu ett så stort plus att det egentligen gör att saker som torftig mat och otydlig kommunikation spelar mindre roll.

Visst, det finns en premiumklass även på detta flyg där man får gå före i incheckningen, har större säten, fria drycker och troligen bättre mat.

Men då går priset för flyget upp ytterligare 20.000 per familj – om det ens finns platser kvar. Jag kikade av nyfikenhet på vad dessa platser skulle kosta på Höstlovet 2022 – men såg då att redan nu är alla platser på flyget redan slutsålda. Så Mexico är en klart populär destination!

Premiumklassen på TUI

Läs mer om Tulum

Du hittar alla reportage från Tulum här.

4 kommentarer

 1. Enig om maten på flyget med Tui, åkte till Thailand i mitten av januari. Maten var inte god., Skärpning Tui.

  • Ja, har även jag hört det från en annan person som åkte till Cancun precis som vi i Januari. Märkligt, just maten ombord känns som en så enkel sak att ordna.

 2. Hej,

  Kul att läsa er blog, vi åker till Play del Carmen om några dagar och planerar även att besöka Tulum.
  Håller på att förbereda det sista och läser på vissa ställen att man måste uppvisa ett ”Declarations of goods”

  • Hej,

   Bägge gånger vi åkt har de delat ut detta dokument i flyget och vi har lämnat in det vid passkontrollen. Möjligen att det kan ha ändrats, men jag hittar ingen info om det online. Vem flyger ni dit med? Kanske bäst att kolla med flygbolaget som oftast har bäst koll.

   Trevlig resa!

   Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Skidåkning i La Rosière – ett vinterparadis i de Franska Alperna nära Italien

La Rosière är en skidort i de franska Alperna på 1850 meters höjd. En snösäker destination och en...

Öppet Spår 90 – Fast-track till Vasaloppet

Från att inte ha åkt längdskidor sedan jag var barn, till att börja träna förra året och nu...

Champagnelunch med Guldkula – Sveriges mest sålda Champagne

I fredags hade jag den stora glädjen att få komma på en Champagnelunch med Guldkula - skumpan som...

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...