fbpx
Matochresebloggen
Esta ansökan
Florida Okategoriserad

ESTA-ansökan inför din USA-resa – så här gör du ansökan snabbast!

Uppdaterad 1 juli 2022

När  man som svensk ska åka till USA behöver man på förhand göra en officiell Esta-ansökan. Esta är det elektroniska systemet för ansökan om inresetillstånd. Jag gjorde ansökan för hela vår familj i går inför vår Floridaresa och här kommer mina 5 tips för att göra ansökningen så snabbt och korrekt som möjligt.

1. Samla all information

Följande information och dokumentation kommer du behöva under processen. Ha detta framför dig innan du börjar så går det snabbare. Helst all text i ett dokument på datorn så du kan klippa och klistra.

 • Pass. Du behöver ange Passnummer, födelseort, födelsedatum, när passet skaffades och när det går ut osv. All denna information hittar du i passet.
 • Från 1 juli 2022 behöver man dessutom scanna in en bild av sitt pass.
 • All information du kan tänka dig om dig själv – vad dina föräldrar heter, vad du arbetar med, var du bor, e-postadress osv.
 • Kreditkort – för att ansökan ska behandlas behöver du betala i slutet av processen med ett kreditkort (eller Paypal-konto)
 • Alla detaljer om var du ska bo i USA. Namn på hotellet, adress, telefonnummer. Vi skrev in hotellet vi ska bo på första två nätterna. Just detta kan du utan kostnad ändra i efterhand.
 • Kontaktperson i USA. Även där alla detaljer. Vi skrev in hotellets uppgifter även där. För fältet är obligatoriskt.
 • Kontaktperson i Sverige om det blir kris. “Emergency kontakt”. Du behöver namn, mobilnummer och mailadress.

2. Gå in på rätt webbsida

Då processen är lite krånglig finns det bolag som “underlättar för dig”. Gå inte på det, det är onödiga kostnader och risk att ansökan inte går fram. Använd den officiella sidan.

3. Fler som åker – välj “grupp av ansökningar”

Åker ni en hel familj – välj “grupp av ansökningar”. Det är smart att utse en person som fyller i för samtliga personer, för det går snabbare att göra en andra ansökan än den första osv. Man kan sedan även betala för alla ansökningar på en gång (21 dollar styck) och man har alla dokument samlade. Dock finns det ingen smart funktion där man kan återanvända information som är lika för alla i familjen, utan man måste fylla i allt på nytt för varenda familjemedlem.

Esta ansökan

4. Starta processen

Du kommer få klicka i att du godkänner diverse friskrivningsklausuler och och sedan börjar arbetet med att fylla i formuläret. Ta ett djupt andetag och mata på. Det tog mig 10 minuter per ansökan i snitt för våra fyra ansökningar, men den första tog nog 20 minuter och den sista 5!

Esta ansökan

5. Vad kan jag ändra i efterhand?

Efter att en ansökan godkänts kan du fortfarande uppdatera E-postadress och Adress i USA. I det fall du t ex ändrar hotell.

6. Ansök minst 72 timmar innan avresa.

Tidigare kunde man söka Esta kort innan avresa. Numera måste man göra det senast 72 timmar innan avresa.

Tipsa gärna vänner som ska till USA – dela inlägget!

 

 

Du kanske också är intresserad av...

8 Comments

 • Reply
  Anna, New York - My Bite of the Big Apple
  19 oktober, 2016 at 09:00

  Vilket sammanträffande! Jag skrev också en guide till Esta-ansökan nyligen. Bra att du nämner att man kan göra en samlad ansökan för flera. Det har jag inte behövt göra själv men bra att veta!

  Tillägg från mig: Har man ingen kontaktperson i USA går det bra att skriva Unknown där.
  /Anna, New York – My Bite of the Big Apple
  http://www.newyorkmybite.com

 • Reply
  Christian
  19 oktober, 2016 at 14:29

  Tack Anna, lägg gärna en länk till ditt inlägg så kan de som är intresserade klicka sig även dit! (hittade det inte på din site). /C

 • Reply
  Anna, New York - My Bite of the Big Apple
  20 oktober, 2016 at 10:51

  Hej igen!

  Tack. Här kommer länken till min Esta-guide: http://www.newyorkmybite.com/2016/09/sa-ansoker-du-om-esta-infor-en-resa.html

  I bloggens webbversion finns både etiketter och ett fält för fritextssökning!

  /Anna, New York – My Bite of the Big Apple
  http://www.newyorkmybite.com

  • Reply
   christianmuda
   20 oktober, 2016 at 11:46

   Snyggt Anna!

 • Reply
  Esta ej godkänd - så här gjorde vi - Matochresebloggen
  21 november, 2018 at 06:31

  […] du sökt ESTA inför en resa till USA och fått beskedet “ESTA ej godkänd? Det hände oss sist vi skulle till USA och vi vet nu […]

 • Reply
  Charterflyg med Tui till Cancún 2022 - smidigt direktflyg
  17 april, 2022 at 21:41

  […] oroa sig för restriktioner i länder man byter flyg i – där USA exempelvis kräver både ESTA, att alla passagerare är vaccinerade samt PCR-test – även vid transfer där man bara byter […]

 • Reply
  Visum till Sri Lanka - så här gör du - Matochresebloggen
  4 april, 2023 at 16:13

  […] till Sri Lanka för Svenskar, men man söker visumet som tidigare. Jämfört med att exempelvis söka ESTA för en USA-resa är det en mindre komplicerad process Man får besked inom 24 timmar (ofta […]

 • Reply
  Flyga med barn - 10 tips för långflygningar - Matochresebloggen
  9 maj, 2023 at 11:02

  […] är det oftast ingen skillnad på om det är en bebis eller en vuxen. Alla behöver tex skaffa ESTA när man t ex reser till eller via USA. Glöm inte visum om det är ett […]

Lämna gärna en kommentar