ESTA-ansökan inför din USA-resa – så här gör du ansökan snabbast!

Dela inlägget:

Uppdaterad 1 juli 2022

När  man som svensk ska åka till USA behöver man på förhand göra en officiell Esta-ansökan. Esta är det elektroniska systemet för ansökan om inresetillstånd. Jag gjorde ansökan för hela vår familj i går inför vår Floridaresa och här kommer mina 5 tips för att göra ansökningen så snabbt och korrekt som möjligt.

1. Samla all information

Följande information och dokumentation kommer du behöva under processen. Ha detta framför dig innan du börjar så går det snabbare. Helst all text i ett dokument på datorn så du kan klippa och klistra.

 • Pass. Du behöver ange Passnummer, födelseort, födelsedatum, när passet skaffades och när det går ut osv. All denna information hittar du i passet.
 • Från 1 juli 2022 behöver man dessutom scanna in en bild av sitt pass.
 • All information du kan tänka dig om dig själv – vad dina föräldrar heter, vad du arbetar med, var du bor, e-postadress osv.
 • Kreditkort – för att ansökan ska behandlas behöver du betala i slutet av processen med ett kreditkort (eller Paypal-konto)
 • Alla detaljer om var du ska bo i USA. Namn på hotellet, adress, telefonnummer. Vi skrev in hotellet vi ska bo på första två nätterna. Just detta kan du utan kostnad ändra i efterhand.
 • Kontaktperson i USA. Även där alla detaljer. Vi skrev in hotellets uppgifter även där. För fältet är obligatoriskt.
 • Kontaktperson i Sverige om det blir kris. ”Emergency kontakt”. Du behöver namn, mobilnummer och mailadress.

2. Gå in på rätt webbsida

Då processen är lite krånglig finns det bolag som ”underlättar för dig”. Gå inte på det, det är onödiga kostnader och risk att ansökan inte går fram. Använd den officiella sidan.

3. Fler som åker – välj ”grupp av ansökningar”

Åker ni en hel familj – välj ”grupp av ansökningar”. Det är smart att utse en person som fyller i för samtliga personer, för det går snabbare att göra en andra ansökan än den första osv. Man kan sedan även betala för alla ansökningar på en gång (21 dollar styck) och man har alla dokument samlade. Dock finns det ingen smart funktion där man kan återanvända information som är lika för alla i familjen, utan man måste fylla i allt på nytt för varenda familjemedlem.

Esta ansökan

4. Starta processen

Du kommer få klicka i att du godkänner diverse friskrivningsklausuler och och sedan börjar arbetet med att fylla i formuläret. Ta ett djupt andetag och mata på. Det tog mig 10 minuter per ansökan i snitt för våra fyra ansökningar, men den första tog nog 20 minuter och den sista 5!

Esta ansökan

5. Vad kan jag ändra i efterhand?

Efter att en ansökan godkänts kan du fortfarande uppdatera E-postadress och Adress i USA. I det fall du t ex ändrar hotell.

6. Ansök minst 72 timmar innan avresa.

Tidigare kunde man söka Esta kort innan avresa. Numera måste man göra det senast 72 timmar innan avresa.

Tipsa gärna vänner som ska till USA – dela inlägget!

 

 

10 kommentarer

 1. Vilket sammanträffande! Jag skrev också en guide till Esta-ansökan nyligen. Bra att du nämner att man kan göra en samlad ansökan för flera. Det har jag inte behövt göra själv men bra att veta!

  Tillägg från mig: Har man ingen kontaktperson i USA går det bra att skriva Unknown där.
  /Anna, New York – My Bite of the Big Apple
  http://www.newyorkmybite.com

 2. Tack Anna, lägg gärna en länk till ditt inlägg så kan de som är intresserade klicka sig även dit! (hittade det inte på din site). /C

 3. Min mamma som Jag inte hade någon kontakt med är död 2021.

  En pappa finns men har inte sett honom på över 30 år, vet inte om han levde eller var han bor..

  Emergency contact.
  Har inga nära anhöriga som Jag har träffar.. finns en bror Jag inte har relation med..

  Är Jag körd!?

  Vad skriver man i ansökan

  • Hej,

   Jag tror man kan skriva in vilken random person som helst som emergency kontakt. T ex en vän eller granne. Det är nog mest att det fältet måste fyllas i, jag har inte hört att man faktiskt vid inresa kontaktar denne kontakt.

   Lycka till!

   Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...