Lådvin – historia och tips!

Dela inlägget:

Iden att sälja vin i låda istället för på flaska utvecklades i USA på 1950-talet. I slutet av 60-talet skapade den australiska vinproducenten Tom Angove den första vinboxen som hade en lufttät kran och därmed kunde vinet hålla längre.

Produkten lanserades först i USA i början på 70-talet och kom till Sverige 25:e november 1996. Det höjdes redan då röster om faran med lådvin – att alkoholkonsumtionen skulle öka, men det blev en omedelbar succé i Sverige. Till skillnad från många länder är det inte skräpviner som man säljer på BIB i Sverige, även om många av den innehåller onödigt mycket socker och konserveringsmedel – mer om det nedan.

”Den praktiska förpackningen är en stor anledning till att boxen är populär. Sedan är det faktiskt så att Sverige har en bra kvalité på boxar. Tittar man i andra länder har man oftast bara väldigt enkla viner på box, till skillnad från Sverige som generellt har boxar i bra kvalité även om det finns olika prislägen”

Lennart Agén på Systembolaget till Dagens Industri

Lådviner står för hälften av försäljningen – ”subventionerar” dyrare viner

Ungefär hälften av allt vin säljs som bag-in-box på systembolaget, räknat i liter. Och slår man ut snittpriset per liter kostar lådvinerna i snitt hälften av vad en genomsnittlig flaska vin kostar.

Eftersom alkoholskatten i Sverige baseras på alkoholhalt, inte procent på inköpspris, kan man säga att lådvinerna subventionerar de dyrare vinerna, då priset i butik består i mycket högre utsträckning av skatt ju billigare ett vin är. Så här ser skatten på vin ut per liter:

  • drycker med en alkoholhalt över 7 men inte över 8,5 volymprocent med 18,69 kronor
  • drycker med en alkoholhalt över 8,5 men inte över 15 volymprocent med 26,18 kronor

Därför ska du undvika de sötaste vinerna

Många Svenskar älskar söta viner och därför tillsätter flera producenter socker till vinerna. Bara det i sig är ju illa, men ännu värre är det att man även tillsätter extra konserveringsmedel i form av sorbinsyra och svaveldioxid. Men varför gör man det?  Dick Samuelsson, vinkemist med många års erfarenhet vid Vin och Sprits laboratorium säger till testfakta.se:

”Det är sockret som är boven. Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna”.

Halten av tillsatser anges inte på förpackningarna – men sockerhalten gör det. Så välj ett lådvin som inte är för sött!

Sötaste lådvinerna bland de röda

Sockerhalten på Systembolagets viner är mellan <0,3 g/100ml upp till 1,5 g/100ml. De viner som toppar sötlistan är dessa två Italienska viner som bägge har 1,5 g/100ml. Viner att undvika om ni hör till de som menar att man bli mer bakis av tillsatserna i lådvin.

///

Lådvinsinlägget sponsras av Storspelare kasino. Här kan spelare lira bordsspel, poker och annat online istället för i det fysiska, och har tillgång till spelen dag som natt, oavsett vilken stad de bor i.

///

Billigaste och dyraste lådvinet på Systembolaget

Men billigt vin behöver inte behöva massa socker. Det billigaste rödvinet åp Systembolaget är ett spanskt lantvin där man inte skriver ut vilka druvor det är gjort på. Sockerhalten där är bara 0,3 g/100ml. Men för 169:- det vill säga mostsvarande under 40 kronor för en flaska är det inget vin för en finsmakare.

Det dyraste lådvinet är Italienska Santa Vittoria gjort på druvorna barbera, nebbiolo och dolcetto. Med en sockerhalt <0,3 g/100ml hör det till de minst söta vinerna på box.

Nyhet som lådvin

Jag fick hem prov på ett helt nytt lådvin, ett Maze Shiraz Cabernet Sauvignon som ligger på 199:-. Jag blev faktiskt positivt överraskad av detta, fruktigt och fylligt med smak avtorkad frukt, choklad och kryddor.

Även detta har en sockerhalt <0,3 g/100ml precis som det dyraste lådvinet. Har planer på att bjuda på detta nästa gång vi har vänner på middag och se om de ’kan se någon skillnad på detta och de flaskviner för runt 150:-200:- som vi brukar köpa!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...