LĂ„dvin – historia och tips!

Iden att sĂ€lja vin i lĂ„da istĂ€llet för pĂ„ flaska utvecklades i USA pĂ„ 1950-talet. I slutet av 60-talet skapade den australiska vinproducenten Tom Angove den första vinboxen som hade en lufttĂ€t kran och dĂ€rmed kunde vinet hĂ„lla lĂ€ngre.

Produkten lanserades först i USA i början pĂ„ 70-talet och kom till Sverige 25:e november 1996. Det höjdes redan dĂ„ röster om faran med lĂ„dvin – att alkoholkonsumtionen skulle öka, men det blev en omedelbar succĂ© i Sverige. Till skillnad frĂ„n mĂ„nga lĂ€nder Ă€r det inte skrĂ€pviner som man sĂ€ljer pĂ„ BIB i Sverige, Ă€ven om mĂ„nga av den innehĂ„ller onödigt mycket socker och konserveringsmedel – mer om det nedan.

”Den praktiska förpackningen Ă€r en stor anledning till att boxen Ă€r populĂ€r. Sedan Ă€r det faktiskt sĂ„ att Sverige har en bra kvalitĂ© pĂ„ boxar. Tittar man i andra lĂ€nder har man oftast bara vĂ€ldigt enkla viner pĂ„ box, till skillnad frĂ„n Sverige som generellt har boxar i bra kvalitĂ© Ă€ven om det finns olika prislĂ€gen”

Lennart Agén pÄ Systembolaget till Dagens Industri

LĂ„dviner stĂ„r för hĂ€lften av försĂ€ljningen – ”subventionerar” dyrare viner

UngefÀr hÀlften av allt vin sÀljs som bag-in-box pÄ systembolaget, rÀknat i liter. Och slÄr man ut snittpriset per liter kostar lÄdvinerna i snitt hÀlften av vad en genomsnittlig flaska vin kostar.

Eftersom alkoholskatten i Sverige baseras pÄ alkoholhalt, inte procent pÄ inköpspris, kan man sÀga att lÄdvinerna subventionerar de dyrare vinerna, dÄ priset i butik bestÄr i mycket högre utstrÀckning av skatt ju billigare ett vin Àr. SÄ hÀr ser skatten pÄ vin ut per liter:

  • drycker med en alkoholhalt över 7 men inte över 8,5 volymprocent med 18,69 kronor
  • drycker med en alkoholhalt över 8,5 men inte över 15 volymprocent med 26,18 kronor

DÀrför ska du undvika de sötaste vinerna

MĂ„nga Svenskar Ă€lskar söta viner och dĂ€rför tillsĂ€tter flera producenter socker till vinerna. Bara det i sig Ă€r ju illa, men Ă€nnu vĂ€rre Ă€r det att man Ă€ven tillsĂ€tter extra konserveringsmedel i form av sorbinsyra och svaveldioxid. Men varför gör man det?  Dick Samuelsson, vinkemist med mĂ„nga Ă„rs erfarenhet vid Vin och Sprits laboratorium sĂ€ger till testfakta.se:

”Det Ă€r sockret som Ă€r boven. TillsĂ€tter du socker i vin behöver du Ă€ven tillsĂ€tta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jĂ€sa en gĂ„ng till. Finns det dĂ„ bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett Ă€mne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsĂ€tter man mer svaveldioxid som hĂ€mmar bakterierna”.

Halten av tillsatser anges inte pĂ„ förpackningarna – men sockerhalten gör det. SĂ„ vĂ€lj ett lĂ„dvin som inte Ă€r för sött!

Sötaste lÄdvinerna bland de röda

Sockerhalten pÄ Systembolagets viner Àr mellan <0,3 g/100ml upp till 1,5 g/100ml. De viner som toppar sötlistan Àr dessa tvÄ Italienska viner som bÀgge har 1,5 g/100ml. Viner att undvika om ni hör till de som menar att man bli mer bakis av tillsatserna i lÄdvin.

///

LÄdvinsinlÀgget sponsras av Storspelare kasino. HÀr kan spelare lira bordsspel, poker och annat online istÀllet för i det fysiska, och har tillgÄng till spelen dag som natt, oavsett vilken stad de bor i.

///

Billigaste och dyraste lÄdvinet pÄ Systembolaget

Men billigt vin behöver inte behöva massa socker. Det billigaste rödvinet Äp Systembolaget Àr ett spanskt lantvin dÀr man inte skriver ut vilka druvor det Àr gjort pÄ. Sockerhalten dÀr Àr bara 0,3 g/100ml. Men för 169:- det vill sÀga mostsvarande under 40 kronor för en flaska Àr det inget vin för en finsmakare.

Det dyraste lÄdvinet Àr Italienska Santa Vittoria gjort pÄ druvorna barbera, nebbiolo och dolcetto. Med en sockerhalt <0,3 g/100ml hör det till de minst söta vinerna pÄ box.

Nyhet som lÄdvin

Jag fick hem prov pÄ ett helt nytt lÄdvin, ett Maze Shiraz Cabernet Sauvignon som ligger pÄ 199:-. Jag blev faktiskt positivt överraskad av detta, fruktigt och fylligt med smak avtorkad frukt, choklad och kryddor.

Även detta har en sockerhalt <0,3 g/100ml precis som det dyraste lĂ„dvinet. Har planer pĂ„ att bjuda pĂ„ detta nĂ€sta gĂ„ng vi har vĂ€nner pĂ„ middag och se om de ’kan se nĂ„gon skillnad pĂ„ detta och de flaskviner för runt 150:-200:- som vi brukar köpa!

LĂ€mna ett svar

VĂ€nligen ange din kommentar!
VÀnligen ange ditt namn hÀr

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen pÄ bloggen!

LĂ€s mer

Kurs för förarintyg bĂ„t – nu ska jag Ă€ntligen lĂ€ra mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg bĂ„t - och Ă€ven en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poĂ€ng – Ă€r det vĂ€rt?

PÄ vÀgen hem frÄn Italien lade jag ett bud pÄ att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...

Blodapelsin sour med honungssirap

Blodapelsiner - sÄ goda i drinkar och nu Àr det perfekt tid att njuta av dem. Vi nÀrmar...

Snöskovandring och vinterbad – Dolomiti Natural Wellness

Snöskovandring och isbad istÀllet för skidÄkning? Ja, andra dagen i Madonna di Campiglio var prognosen snö pÄ förmiddagen...