PCR-test reseintyg – hur går det till?

Dela inlägget:

Ska du ut och resa och behöver ett PCR-test reseintyg och undrar ”hur går det till”? Jag har nyss tagit just ett sånt och har alla tips du kan behöva innan du bokar ett PCR-test reseintyg.

PCR-test reseintyg – hur går det till?

Flera länder kräver nu ett PCR-test reseintyg för att komma in i landet som turist, i vissa fall slipper man då även karantän. Det är ett lite stressigt moment, då testet måste tas nära inpå avresan och man har inte den typen av marginal för fel som jag vanligen vill ha. Och vad händer om det mot förmodan visar positivt?

När ska man ta PCR-testet?

Olika länder har olika regler – som dessutom ändras ibland. Maldiverna kräver exempelvis ett negativt PCR test som inte ska vara äldre än 96 timmar gammalt när man går på flyget. Seychellerna kräver ett test som ska vara högst 72 timmar gammalt när man går på flyget. Så kolla upp exakt vad som gäller för din destination – just nu.

Hur går själva PCR-testet till?

Själva testet kunde inte vara enklare. Jag bokade en tid på morgonen 08.00 dagen innan avresa hos Birga Care, som hade ett testställe bara några kvarter från där vi bor. 1495:- kostar testet inklusive det skriftliga reseintyg som behövs.

Vä på plats togs jag emot av en sköterska som med en lång tops tog ett prov uppe i näsan. Inte alls farligt faktiskt och var klart på 5 sekunder.


Sedan var det bara att vänta. Klockan 21.15 samma dag kom ett pling i mobilen att mitt test var färdiganalyserat och i mailen kom ett mycket formellt testresultat med stämpel och underskrift av läkare. Just Birga Care ger resultaten samma dag om man tar det på morgonen. Jag skulle med facit i hand kunnat tagit det redan två dagar innan – jag har alltid lite resfeber och att vänta på testet dagen innan avresa var lite pirrigt. Men, man behöver det egentligen inte tidigare än jag nu fick det.

PCR-test eller Antigen-test för resan?

Vissa länder, exempelvis Kroatien godkänner även antigentest. Det är ett enklare, snabbare och billigare test, som tas med en tops i halsen. Hos Birga Care kostar det exempelvis 740:- inklusive reseintyg och man får resultat redan efter 3 timmar. Så det är klart att föredra om landet man ska till godkänner denna typ av test.

Boka tid i förväg

Smart är såklart att boka en tid i förväg så du vet att du kan ta testet en tid, plats och dag som passar dig och dina resplaner

Reglerna ändras ofta!

Observera att reglerna för tester vid resor ändras ofta. Så dubbelkolla innan du reser vad som gäller för just det land du ska till. Och kolla nära inpå resan att det fortfarande gäller!

Behövs PCR-test om man har vaccinerat sig?

Behövs PCR-test om man har vaccinerat sig? Det beror helt på vilket land man ska till. Vissa länder godtar dokumenterad vaccinering, medan andra ändå kräver ett PCR-test. Konstigt? Nja, vaccinet ger ju inte 100% skydd – och man kan föra vidare smitta trots att man är vaccinerad – så detta är väl ett sätt för vissa länder som verkligen inte vill ha in smittade att både ha ”hängslen och livrem”.

Vad händer om PCR-testet visar positivt?

PCR-testet visar ju bara positivt om du har en pågående infektion, rimligen en väldigt lindrig sådan om du inte alls har några symptom när du tar testet. Men, är negativt PCR-test ett krav kommer du inte in i landet som kräver det. Ofta får man då tillbaka pengarna eller kan omboka resan, med detta testresultat som ”bevis”. Men dubbelkolla innan du bokar resan exakt vad som gäller om du skulle ha maximal otur och smittas just innan din efterlängtade resa!

Vad mer ska man tänka på?

Skriv ut testet! Det behöver visas upp massa gånger – vid incheckning, vid eventuella byten av flyg och när man kommer fram.

Varför tog jag PCR-testet?

Jag tog PCR-testet för att det var ett krav för att kunna resa till Maldiverna. Läs allt om denna resa i en serie inlägg ni hittar här!

Var kan man ta PCR-test?

Jag som bor i Stockholm tog mitt test hos Birga Care.

PCR-test i Göteborg? Det hittar du exempelvis hos Götabergshälsan.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...