Tulum i Mexico – äntligen tillbaka!

Dela inlägget:

Vi var i Tulum i Mexico för tre år sedan och hade en fantastisk semester då. Härliga stränder, riktigt bra restauranger och en skön wibe i hela stan. Så det var med höga förväntningar vi åkte tillbaka till Tulum detta påsklov. Men de infriades med råge!

Inför den förra resan hade jag gjort massor med research på saker att se och göra, bokat biljetter till ekoparken Xel-Ha och bokat in flera middagar på fin-restauranger vid stranden.

Nu när barnen är 14 och 16 år har vi haft mer av en vuxensemester ihop med dem. Hängt på beachklubbar vid stranden på dagarna, ätit på enklare men riktigt bra restauranger inne i Tulum Town och åkt till fler cenotes. Och alla ”måsten” hade vi redan klarat av – så denna kunde vi verkligen bara njuta. Även om jag gillar att åka till nya platser är det en helt annan sak att komma tillbaka till en plats man redan varit på.

Direktflyg med Tui till Cancun

Denna gång hade vi bokat flygstolar direkt från Stockholm till Cancun med Tui. Inte bara för att det är skönt med direktflyg. Utan även för att slippa alla krav på tester etc och den stress det innebär om man byter plan i ett land på vägen. Just Mexiko är ett land som inte har krav på några tester eller vaccin för att komma in – åker man direktflyg krävs ingenting förutom pass. Mer om flygresan – som var den första åp två år jag gjorde utan munskydd – kan ni läsa om i detta reportage.

Framme i Mexiko – 11 timmar senare

11 timmar senare, men bara fyra timmar senare i lokal tid, var vi framme. Vi fick vänta en stund på en shuttlebuss till Sixt där vi bokat en hyrbil men efter någon halvtimme hade vi både fått skjuts och var vi klara med alla papper som skulle skrivas på och kunde åka vidare mot Tulum. Vi hyrde bil även sist vi var i Tulum och mer info om att hyra och köra bil till och i Tulum finns i detta reportage.

Stor AirBnB-lägenhet i Tulum

Det finns massor av mindre botuiquehotell vid stranden i Tulum, och många enklare hotell inne i Tulum Town, men vi gillar att bo i lägenhet när vi reser. Vår dotter äter specialkost så det förenklar en hel del att kunna laga en del middagar hemma, speciellt fukostar är lite knepiga på hotell. Dessutom har barnen blivit borstkämda med egna rum när vi byter lägenhet med andra familjer via HomeExchange. Denna gång var vi dock så sent ute att alla som ville byta redan hade gjort upp bytesplaner.

Så vi hade istälet hyrt en stor AirBnB-lägenhet i Tulum, i ett relativt nybyggt område bara fem minuter med bil från stranden. Tre stora rum – alla med A/C – så barnen kunde få ett varsitt och tre badrum med dusch – så lyxigt när vi kom hem från stranden och alla ville dusha på en gång!. Ett stort kök & vardagsrum och en stor balkong. Dessutom en stor pool och solstolar på den gemensamma gården och parkeringsplatser utanför huset.

Klart högre standard än de lägenheter vi brukar byta till oss, mer som ett lyxigt hotell. Och rätt dyrt – 30.000 Sek för en vecka. Det fanns klart billigare lägenheter men när vi såg denna såg den så härlig ut att det blev den ändå. Här kan ni se lite fler bilder på lägenheten!

Efter vi kollat in lägenheten (och bestämt vem som skulle ha vlket rum) startade vi med ett dopp i poolen, sedan åkte vi och handlade!

Bästa mataffären i Tulum – Chedraui Tulum

Tulum är inte så himla stort, men det finns en stor butik – Chedraui Tulum – som är som en ICA Maxi med allt från stora frukt- och grönsaksdiskar, manuell köttdisk till ett stort vinutbud – bland annat med mexikanskt vin.

En ritkigt bra mataffär där vi handlade mat mest för frukostar, men även några middagar hemma. Och så vatten – man dricker inte vatten från kranen i Tulum så det blev en hel del vatten vi kånkade hem.

Tyvärr fortfarande krav på munskydd i affärer

Återbesök på Burrito Amor

Efter handlingen åkte vi till en av de restauranger i stan vi gillade sedan sist – Burrito Amor – som har riktigt goda burritos. De hade flyttat över gatan till större lokaler sedan vi var här sist, men maten var lika god! Och här har man även glutenfria tortillas gjorda på kokosmjöl.

Efter middagen drirekt hem och alla somnade med en gång. Vi hade gått upp 05.00 lokal tid och klockan 19.00 i Mexiko var det som 02.00 svensk tid…

Cenotes, strandhäng och

Veckan som gick tillbringade vi mest på stranden på dagarna, med lite poolhäng innan eller besök på cenotes – fascinerande underjordiska grottformationer men kan bada i.

På kvällarna testade vi fler av de restauranger i stan vi gillade sedan sist – eller inte hann med då och ville prova nu.

Både cenotes, strandklubbar i Tulum och restaurangerna kommer det egna reportage om inom kort! Och är det något mer ni undrar över semester i Tulum är det bara att kommentera!

5 kommentarer

 1. Gud vad härligt! Vi har Mexiko på listan men barnen är fortfarande ganska små (3 & 6) så vi är lite för bekväma med tidsomställning än så länge 🙂 Uppskattar verkligen dina kommentarer om glutenfritt då jag också äter det 🙂

  • Hej,

   Ja, Mexico är underbart – eller – Tulum om man ska vara specifik. De tär ju bara där vi varit än så länge!

   Vi har rest med barnen sedan de var 1 år och det är som du säger lite tufft med tidsomställningen för dem, men det funkade även då. Och äter du göutenfritt är Tulum optimalt då det finns natruroiga alternativ som majs och kokosmjöl mästan överallt!

   Vänliga hälsningar Christian

 2. Hej!
  Låter så härligt! Vi funderar på att åka till Tulum och bo i samma område som er men undrar om det är en bra plats om man väljer att inte hyra bil? Finns det bussar så att man enkelt kan ta sig fram och tillbaka till stranden? Är det promenadavstånd till Tulum centrum? Om man väljer att hyra bil, hur lätt är det att hitta parkeringsplatser?

  Mvh Alexandra

  • Hej,

   Bra frågor! Vi såg ingen kollektivtrafik, men många som cyklade – det är npg ett bra alternativ om man inte vill hyra bil. Finns mycket taxi också.

   Tulum har inget riktig centrum, mer en huvudgata som går genom staden med lite mer restaurangerm, barer och butiker än andra små sidogator. Är en så liten stad, lugn och trygg.

   Vi stranden fanns det en del p-platser, ibland hittade vi gratis, men oftast åt vi lunch på någon strandrestaurang och då ingick fri parkering hos restaurangen. Vi httade även eneklt p-platser i stan, vet dock inte hur det funkar över natten i stan (vi hade egen parkering i huset vi bpdde i).

   Hoppas ni får en riktigt bra resa – Tulum är fantastiskt!

   Vänliga hälsningar Christian

 3. Hej!
  Tack så mkt för ditt svar! Skönt att du skriver att det känns tryggt, vi har småbarn så det känns extra viktigt! Roligt att det är många som cyklar, det gillar vi 🙂 Tack, ser fram emot att resa till Tulum!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...