Games of Thrones Single Malt Whisky collection – jag provar och hoppas på regn

Igår var det en stor dag för alla Games of Thrones-fans då åttonde säsongen av denna succéserie hade premiär. Jag (som trots alla mina vänners tips inte ännu börjat kolla på GOT) fick smakprov av en annan premiär. Lagom till serien har det nämligen tagits fram åtta Games of Thrones Single Malt Whiskies som jag fick chans att prova på ett event.

Games of Thrones Single Malt Whisky collection

En av dem hade jag redan provat – Taliskers ”House Greyjoy”- när vi var på Taliskers destilleriIsle of Skye förra helgen.  Så bra att det blev den jag köpte med mig hem från den resan. Så det var väldigt kul att prova resten i serien.

Vi startade med en ganska blek Cardhu som representerade ”House Targaryen” fram till till en rökig nioårig Lagavulin – ”House Lannister” och en rund och balanserad Oban – ”The night’s watch”. De sistnämnda två var mina klara favoriter bland dessa plus på Taliskern som jag redan gillade. Men en fjärde riktigt bra bland dessa åtta var dessutom Royal Lochnagar – ”House Baratheon”. Tydligen är detta en favoritwhisky hos det brittiska kungahuset –  Royal Lochnagar är en av tre sorter som har utmärkelsen ”Kunglig hovleverantör”.

Riktigt kul projekt, med tydligast koppling mellan whiskyns karaktär mot de olika regionerna i Game of Thrones (enligt en av mina provningskompisar som hade sett alla avsnitt i serien – två gånger dessutom). De olika whiskysorterna hade inte samma koppling mellan sig smakmässigt, förutom att de alla var single malts från Skottland.

Games of Thrones Single Malt Whisky collection

Games of Thrones Single Malt Whisky collection
Mikael Lunden, brand ambassador från Diageo bakom GOT-whiskykartan

Det är Diageo som äger många av de främsta destillerierna i Skottland som gjort detta samarbete med HBO, där man matchat single maltwhisky mot de olika områdena i Game of Thrones. Den begränsade upplagan släpptes som webblansering i Sverige och är tyvärr redan helt slutsåld, men vissa av den kommer det komma mer av i kommande webblanseringar. Blir till att hålla utkik!

Investera i whisky?

Ja, på våra senaste whiskyresa pratade vi rätt seriöst att att det vore kul att investera lite i whisky – köpa flaskor man tror kan gå upp i värde med tiden och spara några år. Vi åkte en kväll med en taxichaufför på Skye som sa att han hade ett medelmåttigt intresse. Efter lite frågor kom det fram att han hade 200 olika sorter hemma och var en riktig whiskynörd. Han finansierade sitt intresse med att alltid köpte tre flaskor av sorter han kom över. En att dricka, en att lagra för obestämd framtid och en att lagra för att sedan sälja.

Tydligen går t ex Oban ”The night’s watch” redan för över 400 USD i USA. I Sverige kostade den 699:- på Systembolaget när den släpptes. Så detta är en sparform jag skulle gilla!

Dags att kolla ikapp!

Så, nu är det bara att hoppas på en riktigt regnig sommar så vi får anledning att kura ihop framför soffan och kolla ikapp på alla säsonger av GOT – kanske med en dram Talisker till!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...