Plantation Mackmyra Finish – en rom för whiskyälskaren!

Dela inlägget:

Whisky ger man ofta en sista lagring på ett dessertvins- eller romfat för att ge lite extra karaktär och sherrylagrad whisky hamnar ofta som favorit hos mig när vi gör whiskyprovningar. Dock har jag inte testat så mycket rom genom åren, så det var superkul när jag fick en inbjudan till en romprovning som ägde rum förra veckan. Speciellt som några av flaskorna vi skulle vara prova var slutlagrade på whiskyfat.

Plantation Mackmyra Finish

Plantation + Mackmyra = Magi!

Det svenska whiskyproducenten Mackmyra gjorde förra året ett samarbete med den franska romproducenten Plantation. Då lagrade man whisky på romfat från Plantation. Nu är det dags för det omvända – rom lagrad på whiskyfat.

Romprovning på Rutabaga

Provningen hölls på Mathias Dahlgrens restaurang Rutabaga och på plats fanns bland annat Plantations grundare och masterblender Alexander Gabriel som berättade den spännande historian om hur Plantation grundades och deras resa fram till idag.

Plantation Mackmyra Finish

Vi började med att prova några varianter av Plantations vanliga dubbellagrade rom, som är lagrad först på bourbon och sen på cognacsfat. Till dessa serverades små deserter som Rutabagas konditor hade tagit fram baserat på karaktären i rommen.

Plantation Mackmyra Finish

God rom absolut, även om jag egentligen mer är en whiskyfantast. Så det var himla kul när vi sedan gick över till att prova två sorters Plantationrom som var slutlagrad på fat från Mackmyra!

Mackmyralagrad Plantationrom

Först provade vi en Plantagion Barbados 16 YO Single Cask Elegant, som var en god rom, men inte så tydliga toner av whisky. Sen provade vi Plantation Barbados XO Single Cask Ambassadör Rök och det var en helt ny upplevelse. Rommen hade verkligen fått en rökig whiskton efter att ha fått ligga i ett rökigt Mackmyrafat en tid. Fantastiskt hur mycket av den rökiga smaken som sitter kvar i fatet och som sedan tar sig vidare till rommen.

Plantation Mackmyra FinishPlantation Mackmyra Finish

Vilken Plantationrom lagrad på Mackmyra ska man köpa?

Frågar ni mig som gillar whisky är Plantation Barbados XO Single Cask Ambassadör Rök den klart intressantaste av de två. Det är samma pris för bägge varianterna – 999:- så köper ni som gillar whisky denna för att dricka skulle jag klart välja denna.

Plantation Mackmyra Finish

Flaskorna lanseras på Systembolaget den 3:e november och totalt finns det bara knappt 3.000 flaskor – så dessa lär det bli strid om!

 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...