Lyxiga whiskycocktails och middag på Restaurang Svartengrens

Dela inlägget:

Det finns så många nya restauranger att testa i Stockholm så återbesök på de man gillar från tidigare hinner jag inte med så ofta. Så det var perfekt att i veckan få en inbjudan till en cocktailbjudning på Svartengrens i Vasastan. En restaurang jag varit på för för flera år sedan och verkligen gillade.

Kvällen startade kvällen med lyxiga nyårsdrinkar i Svartengrens Bar. Där stod Frida Unnerstål från Bio Rio och skakade whiskydrinkar för fulla muggar på olika sorters Bulleit-whisky. (Recept på dessa hittar ni längst ner i inlägget!).

Lyxiga whiskycocktails
Lyxiga whiskycocktails
Lyxiga whiskycocktails på Svartengrens

Inte bara snygga cocktails, utan riktigt goda! Efter ett tag med fokus på bubbel som fördrink på våra hemmamiddagar har vi på de senaste tiden gått över till cocktails, så detta var perfekt inspiration till lite mer ambitiösa cocktails!

Svartengrens köttkällare

Vi skulle även äta middag här, men innan vi satte oss till bords fick vi följa med ner i Svartengrens källare. Här gör och hängmörar man själva allt i köttväg som serveras. I en kyl lagrar de egentillverkad chark och korvar som görs på det kött som blir över när man skär ut de finare delarna av djuren.

Svartengrens köttkällare

Längre in finns Svartengrens stora kylrum där allt kött hängmöras. Man köper allt kött från samma gård och här får det hänga och bli riktigt mört – ibland några veckor – andra delar klart längre.

Svartengrens köttkällare
Svartengrens köttkällare

Cocktailmiddag på Svartengrens

Efter rundturen nere i källaren var det dags att sätta oss till bords. Vi fick en liten dragning om de olika Bulleitsorter som var basen i drinkarna och fick även testa whiskyn ren.

För en whiskyfantast för mig är Bulleit lite för snäll för att dricka ren, men som whiskybas i en cocktail är den perfekt!

Cocktailmiddag på Svartengrens

Efter denna lilla whiskyprovning fick vi in förrätterna. Himla kul att detta event var på Svartengrens. Det var säkert fem år sedan jag var här sist. Vi startade med lite små snacks att dela på som förrätt och till dem ännu en whiskydrink. Lövtunt skuren chark, ostron med en len mignonette och små krispiga friterade svampkroketter. Så läckert! Till dessa ännu en whiskycocktail!

En stort fat med kött och korv att dela på var huvudrätten. Perfekt grillad flankstek, entrecote, korv på entrecote, rökt tupp och massa annat gott. Till det bea, rödvinssås, grönkålssallad och perfekta pommes! Gillar man riktigt bra kött är detta definitivt ett ställe att testa om ni inte gjort det!

Riktigt vällagad och god mat rakt igenom. Ovant att dricka cocktail till, men dessa var väl anpassade till den mat vi fick in och passade perfekt!

Recept på lyxiga whiskycocktails

Cocktails som kräver en hel del förberedelser – som att göra egen syrup eller päroninfuserad whisky – men en kul grej för den som vill imponera på sina gäster!

Fizz

  • 30 ml päroninfuserad Bulleit Rye
  • 20 ml fikonsyrup
  • 20 ml citron
  • Bubbel att toppa med

Häll alla ingredienser utom bubbel i en shaker och tillsätt is. Skaka rejält och sila upp i ett stiligt champagneglas. Toppa med bubbel.

Päroninfuserad Bulleit Rye:

Skär sju päron i mindre tärningar. Häll en flaska Bulleit Rye i valfritt kärl, tillsätt päronen och
förslut. Låt stå i ett dygn eller längre beroende på hur stark päronsmak du vill ha. Päronen
går sedan att använda i dessert eller till ost. Obs: päronen kommer innehålla sprit.

Fikonsyrup:

Börja med lika delar torkade fikon, vatten och socker. Dela fikonen på hälften, blanda med socker och vatten i en kastrull över låg värme. Låt sjuda i 15 minuter, sila och buteljera i en ren flaska. Låt stå kylt. Håller i ca två veckor. Fikonen kan du spara till desserter, ha i granola eller till ost.

Old Fashioned

  • 40 ml Bulleit Bourbon
  • 10 ml kastanjesyrup
  • 5 ml akvavit
  • 2 stänk angostura bitter

Häll alla ingredienser i ett rörglas, tillsätt is och rör tills allt är kallt. Sila upp i ett old fashioned-glas över en stor isbit, garnera med mandarinzest.

Kastanjesyrup:

Skär ett kryss i 250 gram kastanjer, koka i 15-20 minuter, skala kastanjerna. Lägg kastanjerna i en glasburk, tillsätt varm sockerlag och en nypa salt. Rör om och stäng locket. Låt stå kylt i en vecka. Sila och buteljera i en ren flaska. Håller i kylen ca två veckor. Kastanjerna som blir över kan ätas som snacks eller serveras till dessert.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...