Sri Lanka med egen chaufför – våra tips

Dela inlägget:

När vi landat på Sri Lanka möttes vi inne på flygplatsen av Suranga från resebyrån Connaissance, en trevlig kille som skulle vara vår egna chaufför under semestern på Sri Lanka. Suranga kom i en stor van som vi hoppade in i och sedan åkte vi mot vårt första stopp – Kandy.

Sri Lanka med egen chaufför
Sri Lanka med egen chaufför

Trafiken på Sri Lanka

Det är vänstertrafik på Sri Lanka och vägarna är små enkelfiliga vägar. Gående, motorcyklister, tuk-tuks, långsamma lastbilar och personbilar samsas om utrymmet.

Trafiken på Sri Lanka

I början satt jag på helspänn när jag såg vilka vilda omkörningar många andra bilar gjorde, men insåg sedan att det funkar. Man väjer för varandra och saktar ner när en mötande bil kommer i full fart i motsatt körriktning. Och det går långsamt på grund av trafiken. Dock är inga förare dumdristiga, man respekterar heldragna linjer och även fartgränserna skapligt väl.

Hur signalerar man att man kommer att köra om och vill att tuk-tuk:en eller motorcykeln ska gå in mer till sidan? Med en tutning såklart. Man tutar också förebyggande syfte när man ska köra om och ibland som tack – så det blir en hel del tutande!

Här behövs det en förare som dels är van att köra om på dessa vägar, men som inte tar onödiga risker. Vi brukar alltid hyra bil själva, men här var jag väldigt glad att vi istället hade bokat en chaufför, som var en mycket van bilförare.

Sri Lanka med egen chaufför – välj med omsorg!

Det finns många historier om turister som blivit uppraggade av chaufförer vid flygplatsen, som sedan kört omvägar till ställen där de fått provision på försäljningen, haft bilar utan air condition eller bilar som gått sönder utan back up. Vi kan verkligen rekommendera att anlita en större lokal resebyrå som exempelvis Connaissance. De har fina bilar med AC, en handfull riktigt duktiga chaufförer som även fungerar som guider och hjälper till med allt man kan tänkas behöva under resan. I vårt fall hjälpte de exempelvis mig att ha kontakt med flygbolaget för att hitta mitt bagage som blev försenat och ordnade sedan så det kördes till mitt hotell när det väl kom fram. De hjälpte oss även att planera vårt program för resan innan vi hade bokat allt. Och vår förare kunde vägarna utantill så vi alltid körde den snabbaste vägen. Vi slapp såklart även stopp vi inte hade önskat!

Ta tåget någon sträcka

Även om ni har en egen chaufför rekommenderar jag starkt att ta tåget en sträcka, exempelvis mellan Kandy och Nuwara Eliya. Vår resebyrå hade bokat biljetter på tåget åt oss i förväg och vår chaufför följde med oss hela vägen fram till rätt vagn.

Ta tåget någon sträcka i Sri Lanka

Klart vi skulle kunnat fixat detta själva, men det var himla skönt när han tog hand om oss. Han hade också bett hotellet om lunchboxar att äta på tåget, något vi inte tänkt på själva. Medan vi tåg tåget tog Suranga bilen samma sträcka – med allt vårt bagage som vi slapp släpa på. Mer om tågresan i ett separat inlägg!

Vad kostar det att resa runt på Sri Lanka med egen chaufför?

Gör man som vi så betalar man ett totalpris för bil, chaufför och bensin. En stor van som vi hade kostar runt 70 USD per dag, en mindre vanlig bil runt 40 USD per dag. I den van vi hade fick vi fyra passagerare gott om plats, vilket var praktiskt, då barnen ofta sov delar av de ibland långa resorna och då kunde ta två säten var. Det var heller inga problem att få plats med allt bagage utan att det blev trångt.

Så mycket att se längs med vägen

Suranga är en social person som gillade att prata med oss och uppvuxen på Seri Lanka kunde han svaret på alla våra frågor.. Han pekade ut massor med saker längs vägen och gjorde hur många fotostopp jag ville. Och så mycket det finns att se. Från fantastisk natur till saker på vägen, som kor som korsar gatan, barn som går parader eller spontana Hindu-sammankomster mitt på vägen.

Spontanfest på gatan
Barnfestival på enda bilvägen i stan
En av alla 3000 konstgjorda sjöar i Sri Lanka
En av alla 3000 konstgjorda sjöar i Sri Lanka
Sri Lanka med egen chaufför
Sri Lanka med egen chaufför
Stopp för att kolla in solnedgången

Med tanke på hur många timmar man spenderar med sin chaufför under en resa i Sri Lanka skulle jag nästan vilja ha en rekommendation från någon som kan rekommendera sin chaufför, eller gå via en resebyrå.

Vilka krav kan man ställa på sin chaufför i Sri Lanka?

Självklart är det viktigaste att personen är en duktig bilförare som man känner sig trygg med. Men även att de är lyhörda och kan anpassa farten och stoppen efter era önskemål. På flera utflykter stannade Suranga kvar och ”vaktade bilen” medan vi gick och utforskade eller besteg saker på egen hand. Troligen för att han hade sett allt hundra gånger redan…. Detta passade oss perfekt, då vi tycker det är mer avslappnat att gå runt själva i vår egen takt, medan andra kanske skulle vilja ha en chaufför som även kan agera guide, följa med på alla utflykter och berätta historierna om allt man ser. Fundera själva innan och kommunicera detta med resebyrån så ni får rätt person!

Hur bor chaufförerna i Sri Lanka under resan?

En sak som jag hade funderat på innan var hur chaufförerna egentligen bor under redan. Det visade sig att de lite finare hotellen har speciella drivers rooms, där förare får bo, ofta utan kostnad om de gäster de tar med dig bor på samma hotell. Där får de även ofta gratis eller kraftigt rabatterad mat. Till skillnad från våra stora rum med air condition var Surangas rum litet utan ac, men helt ok som jag förstod honom! I andra fall om gästerna bor på hotell där förarna behöver betala för sina rum brukar den kostnaden tillkomma på totalpriset för kunden. Allt detta gör man upp innan med sin resebyrå eller chaufför.

Hur mycket ska man ge i dricks till sin chaufför?

Detta är så svårt, men vi valde att ge 18.000 rupier, drygt 1000 SEK till vår chaufför när vi efter en dryg vecka kramades och sa hej då! Jag har honom på Whatsup så vill ni ha kontakt med honom är det bara att ni mailar mig så förmedlar jag kontakten! .

Fler inlägg från vår resa i Sri Lanka

Vågar man resa till Sri Lanka? Ja! I sommar åker vi dit!

Resfeber – imorgon flyger vi till Sri Lanka!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...