Besöka Polonnaruwa – Sri Lankas första huvudstad

Dela inlägget:

Sugen på att besöka Polonnaruwa i Sri Lanka? Polonnaruwa utropades till huvudstad i Sri Lanka av kung Vijayabahu I i slutet av 1000-talet. Idag är Colombo huvudstaden, men I Polonnaruwa kan man få en känsla för hur en Sri Lankas huvudstad såg ut för 1000 år sedan, då flera byggnader, tempel och statyer finns bevarade.

Polonnaruwa en av de mest besökta arkeologiska relikplatserna i landet och finns på UNESCO’s världsarvlista. här gjorde vi ett stopp på vägen från kusten till nästa hotell i Sigiriya och kan verkligen rekommendera att ni försöker ta er hit om ni är i Sri Lanka, så cool plats!

Besöka Polonnaruwa i Sri Lanka

Allt som finns kvar av den gamla staden finns i en stor park, som man löser entré till. Man kan promenera, hyra cyklar eller som vi gjorde, åka runt med bil. Det är runt 7 km att ta sig runt och dagen vi var här var det väldigt varmt, så det var skönt att vi inte hyrde cyklar som vi först tänkte. Främst för att barnen nog inte skulle orkat eller tröttnat! Vi hade ju även vår egna chaufför med oss, så det kostade inget extra.

Besöka Polonnaruwa

Royal Palace, Audience Hall, Swimming Pool…

Det finns spännande historier bakom byggnaderna det finns spår av här, men ärligt talat satte jag mig inte in i dem så mycket. Och ärligt talat är målande beskrivningar av ruiner på bloggar inget jag brukar läsa. Jag gick mest runt och tittade och det var exakt det jag gillar mest med platser som dessa!

Några andra bloggare som skrivit lite mer detaljer om allt som finns här är Nerd Nomads, ni hittar deras inlägg här.

Besöka Polonnaruwa
Besöka Polonnaruwa
Besöka Polonnaruwa
Besöka Polonnaruwa i Sigriya
Besöka Polonnaruwa i Sigriya
Besöka Polonnaruwa i Sigriya
Besöka Polonnaruwa

Förfriskningar i Polonnaruwa

Vår chaufför som hade varit här massor med gånger hade såklart bäst koll på var man skulle ta en paus och något att dricka. I mitten av parken fanns ett ställe med en stor presenning som solskydd där de bland annat serverade kokosnötter och färskpressad apelsinjuice. Detta var en viss typ av kokosnöt som passade bättre att dricka och även apelsinerna var av en grön variant som var lite surare än vanliga. Verkligen något som inte går att hitta hemma i Sverige!

Förfriskningar i Polonnaruwa
Förfriskningar i Polonnaruwa

Massor med apor

Vid vissa tempel lämnade besökare frukt som offer, vilket uppskattades av aporna i parken, som snabbt var framme och snodde allt när besökaren lämnat templet.

Massor med apor
Besöka Polonnaruwa i Sigriya

Buddha som ung, gammal och död

Maffigast är de enorma statyerna av Buddha som är urhuggna ur berget och fortfarande är bevarade. De visar Buddha som ung, gammal och död och hit går många för att be eller offra gåvor i det lilla templet som finns.

Buddha som ung, gammal och död
Besöka Polonnaruwa i Sigriya
Buddha som ung, gammal och död

Helt klart ett intressant stopp, som man hinner med på 2-3 timmar om man kör runt med bil och inte stannar för länge på varje stopp.

Info för dig som ska besöka Polonnaruwa:

Ta er hit: Vi kom med vår egna chaufför, men man kan även åka hit med taxi eller buss.
Ta er runt i parken: Med egen bil som vi, hyra cyklar eller promenera
Entre: 4500 LKR. Se till att du köper en biljett där det ingår entré till Buddha-skulpturerna, där kollas biljetten igen.
Se upp för säljare:
– Vid entrén finns massor av frilansande guider som vill sälja på sina tjänster. Det funkar bra att guida sig själv i parken då det finns skyltar på varje plats med historia.
– Det finns massor av försäljare vid de mest populära stoppen som är klart ihärdiga.

Fler inlägg om Sri Lanka:

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya – världens vackraste tågresa

Hotell i Kandy med pool – Mountbatten Bungalow

Kandy i Sri Lanka – alla våra tips!

Sri Lanka med egen chaufför – våra tips

5 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...