Sightseeing i Lissabon – mina tips!

Dela inlägget:

Lissabon – en fantastisk weekendestination om man gillar god mat och att promenera. För sightseeing i Lissabon gör man med fördel till fots – även om man kan ta en spårvagn uppför de brantaste backarna! Jag tillbringade en weekend i Lissabon nu i mitten av Oktober och här är mina tips om vad ni inte ska missa att se en helg här!

Sightseeing i Lissabon till fots

Jag älskar att promenera runt i nya städer för att försöka skapa mig en känsla för staden – och Lissabon är av helt perfekt storlek för detta. Lagom stor för att hinna med på en helg och massor att se! Breda vackra gågator kantade av butiker, stora pampiga torg och små mysiga gränder. Ta er upp till någon höjd för att njuta av utsikten över staden eller ta något kallt att dricka nere vid floden!

Jag hade egentligen ingen mer avancerad plan under mina dagar här än att ta mig till några fina utsiktsplatser, till den fotogeniqua Parque Eduardo VII och ner till det stora torget vid floden – Praca do comerco – med vägen mellan dessa platser var minst lika vacker! Här kommer ett bildregn med de platser som jag gillade mest i Lissabon!

Platser med utsikt i Lissabon

Lissabon påminner lite om San Fransisco, både med de branta backarna frön vilkas topp man har en härlig utsikt över staden och floden, samt att man kan ta en liten charmig gammaldags spårvagn upp om man inte orkar gå!

Här kommer tre förslag på platser med härlig utsikt i Lissabon – väl värda en promenad upp!

1# Senhora do Monte

Ligger högt upp, i Lissabons flottaste kvarter, och har en fantastiskt utsikt över staden. Skugga av stora höga träd och för den optimalt pittoreska stämningen satt här en gitarrist och spelade.

Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Sightseeing i Lissabon – mina tips!Sightseeing i Lissabon – mina tips!
  • 
Sightseeing i Lissabon - mina tips!

2# Santa Luzia vid Portas do Sol

Inte lika högt upp – men vid Santa Luzi vid Portas do Sol finns en bar om man vill ta något att dricka medan man njuter av utsikten. Dessutom en vacker inramning runt hörnet med någon form av pelare – för den perfekta instabilden där du låtsas att du sitter vid ett stup…

Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Sightseeing i Lissabon - mina tips!

3# S. Pedro de Alcântara

S. Pedro de Alcântara byggdes 1864 på två terrasser från vilka man har en härlig utsikt över staden. I närheten finns flera restauranger och caféer.

Sightseeing i Lissabon - mina tips!

Den coolaste parken i Lissabon – Parque Eduardo VII

Jag såg bilden på Parque Eduardo VII i något flöde innan jag kom till Lissabon och tänkte att hit måste jag gå när jag kommer till Lissabon. Så cool park! Döpt efter King Edward VII som besökte Lissabon 1903 är parken som totalt är 25 hektar den största i centrala Lissabon. På toppen finns en stor vattenskulptur och på sidorna bland annat stora lekplatser.

Den coolaste parken i Lissabon - Parque Eduardo VII
Den coolaste parken i Lissabon - Parque Eduardo VII

Vackra alléer och trottoarer

Det är inte bara i citykärnan man har vackra trottoarer, metoden att skapa trottoarer mönster i framför allt kalksten används i hela Portugal. Huvudgatorna i Lissabon är dessutom riktigt breda, av den typ man ser i exempelvis centrala Paris och är kantade av stora träd. Det finns även massor med caféer längs alléerna om man vill ta en paus under sin promenad!

Vackra alléer och trottoarer
Vackra alléer och trottoarer
Vackra alléer och trottoarer

Pampiga torg och mysiga gator i Lissabon

Som ett litet smakprov på vad ni passerar under era promenader i Lissabon – massor av pampiga torg, mysiga gator och stora rondeller med höga statyer i mitten!

Sightseeing i Lissabon - mina tips! Torg
Praca de rossio
Sightseeing i Lissabon - mina tips! Torg
Praca de rossio

Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Porten till Praca do comerco
Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Praca do comerco
Sightseeing i Lissabon - mina tips!
Mysiga, breda gator i city
Sightseeing i Lissabon - mina tips!
En av alla stora rondeller med en staty i mitten!

Blåa gator i Lissabon

Man har gjort om ett 20-tal gator i innerstaden till helt bilfria gator – och låtit restaurangerna flytta ut bord på gatan – som ett sätt för restaurangerna att kunna ha mer distans mellan gästerna. Dessa gator är målade blåa och tanken är att detta projekt ska bli permanent.

Blåa gator i Lissabon

Mysiga gränder i Bairro Alto

Två område som är lite extra mysigt att promenera runt i är Bairro Alto och Belem. Mysiga kullerstensgator och massor av små butiker och restauranger.

Mysiga gränder i Bairro Alto
Mysiga gränder i Bairro Alto
Mysiga gränder i Bairro Alto

Floden Tagus

Man kan lätt tro att det är havet man ser på alla vackra utsiktsbilder från Lissabon, men så är inte fallet utan det är floden Tagus, som visserligen leder ut i Atlanten. Det finns en liten strand här, vid Praca do comerco – men strandpromenaden är främst en plats att njuta av utsikten från, sätta sig med en bra bok eller ta något gott att dricka på en bar vid floden.

Floden Tagus
Floden Tagus
Sightseeing i Lissabon - Floden Tagus
Sightseeing i Lissabon - Floden Tagus
Sightseeing i Lissabon - Floden Tagus
Sightseeing i Lissabon - Floden Tagus
Man kan även ta en båtutflykt om man vill se staden från floden
Sightseeing i Lissabon - Floden Tagus

Grafitti och gatukonst

Det är ovanligt prydligt i Lissabon, fritt från klotter på husväggar eller tunnelbanevagnar. En del i detta arbete är att man upplåtit vissa platser för gatukonst, som exempelvis mosaikmotivet nedan.

Grafitti och gatukonst

Inom kort kommer fler Lissabontips – om matmarknader, restauranger, takbarer med mera!

Vill du läsa om hur det var att ta direktflyget hit med Tap Air Portugal? Kolla in detta reportage!

Instastories från Lissabon

Jag har sparat alla mina instastories från Lissabon på min instaprofil under ”WeekendLissabon”- kolla in dem här.

https://www.instagram.com/p/CGiV40XpKW1/

Weekendresan till Lissabon gjorde jag i samarbete med Portugals Turistbyrå – tankar och åsikter som alltid mina egna

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...