Mat, matmarknader och saluhallar i Lissabon

Gillar man små matbutiker, matmarknader och saluhallar är Lissabon en härlig stad att utforska – här finns hela 34 stycken matmarknader och saluhallar och en mängd små matbutiker i city Kolla in några av de intressantaste som jag besökte under min weekend i Lissabon!

1# Mercado Alvalade Norte – Lissabons främsta Matmarknad

Mercado Alvalade Norte var med i Anthony Bourdain’s TV-program ”No Reservations” när han var i Lissabon 2012. Han var på marknaden med en berömd kock och kort efter programmet visades fick matmarknaderna i Lissabon ett uppsving – som fortfarande håller i sig. Här finns bland annat fisk- och skaldjur, grönsaker, bagare, slaktare och ostbutiker. Och det allra mesta kommer från lokala fiskare och bönder!

Mercado Alvalade Norte - Lissabons främsta Matmarknad
Mercado Alvalade Norte - Lissabons främsta Matmarknad
Mercado Alvalade Norte - Lissabons främsta Matmarknad
Mercado Alvalade Norte - Lissabons främsta Matmarknad

Enda nackdelen är att denna marknad ligger en bit utanför city – men jag tog en promenad i solen hit som tog en trekvart – sedan en tunnelbana tillbaka. Läs mer om marknaden här.

2# Time Out Food Market Lissabon – restauranger och barer

Mitt i Lissabon, med 26 restauranger, 8 barer och ett dussin affärer är Time Out Food Market ett populärt ställe att hänga på, från tidig morgon till sen kväll. Vill du laga maten själv – då kan du haka på någon av de matlagningskursen som ges här flera gånger per dag!

Time Out Food Market Lissabon

Vägg-i-vägg finns även en klassisk matmarknad i stil med Mercado Alvalade Norte, dock mindre i storlek.

Time Out Food Market Lissabon

Läs mer om Time Out Market i Lissabon här.

Konserverad fisk på Conserveira de Lisboa 

Conserveira de Lisboa grundades redan 1930 och är en butik som köper in konserverad fisk av bästa kvalitet som de förpackar och säljer under sitt eget namn. Butiken har nog sett likadan ut sedan start, detta är nästan som att gå in på ett museum. Jag köpte med några konservburkar hem till min fru som gillar sardiner på burk och de slogs in omsorgsfullt på gammal vis med papper och snöre. Läs mer och hitta till butiken här.

3# Ginjinha – en söt Portugisisk likör

En dryck att testa i Lissabon är Ginjinha – en söt Portugisisk likör på sura körsbär. som säljs i små hål i väggen lite överallt i stan.

Ginjinha - en söt Portugisisk likör

4# Rostade kastanjer

Så här på hösten doftar det härligt från massor av platser på stan där gatusäljare rostar kastanjer. Perfekt litet mellanmål!

Rostade kastanjer

5# Chark, ost, vin och mandlar

Det finns massor med små butiker i stan som säljer nästan allt man behöver för en picnic – chark, ost, vin och mandlar! Allt av högsta kvalitet – vilket gör att de kan leva vidare vid sidan av stormarknader utanför city. Hit går man för att köpa något lite extra gott.

Chark, ost, vin och mandlar

6# Smaka King Cake på Lissabons äldsta café

Confeitaria Nacional är Lissabons äldsta cafékedja och deras ”flaggskepp” har legat på på Praça da Figueira – i 180 år. Här kan man bland annat äta en skiva King Cake – ett klassiskt Portugisiskt bakverk som man bland annat alltid äter vid jul.

King Cake

King Cake

7# Pastel de Nata – smördegsbakelse fylld med äggkräm

Det absolut mest klassiska bakverket i Portugal är dock Pastel de Nata – en smördegsbakelse fylld med äggkräm. som man pudrar kanel och socker på efter egen smak innan man äter den med en kopp espresso till. Det säljs överallt, på både caféer, och restauranger och passar lika bra till morgonkaffet som en eftermiddagsfika eller dessert efter en middag. Riktigt sött och gott!

Pastel de Nata

8# Glassmunk på Scoop-n Dough

En rak motsats till Portugals traditionella bakverk – och det caféet med längst kö – är glassmunkarna på Scoop’n Dough. Nyfriterade munkar fyllda. med glass! Läs mer om dem här.

Det har var några exempel på saker man kan kolla in när man promenerar runt i Lissabon. Läs mer om vad man kan se i form av parker – platser med härlig utsikt och vackra torg i detta reportage.

Nyfiken på restaurangerna Lissabon? Det kommer såklart reportage om de också inom kort! Weekendresan till Lissabon gjorde jag i samarbete med Portugals Turistbyrå – tankar och åsikter som alltid mina egna

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...