Restauranger i Lissabon – mina tips!

Dela inlägget:

Det finns mängder med restauranger i Lissabon och man hinner bara prova en handfull på en weekend. Men jag gjorde noga research innan min resa för att hitta bra, men olika typer av restauranger i olika prisnivåer. Och det blev riktigt lyckat! Från en fantastisk avsmakningsmeny på en 1-stjärnig MIchelinkrog till en härlig lunch på en av Lissabons äldsta och mest traditionella restauranger.

Restauranger i Lissabon – mina tips!

Kolla in dessa fyra restauranger i Lissabon som jag hann med att äta på under min weekend – som både är tips ni kan ta rakt av, eller se som en bild av bredden på restauranger i Lissabon.

1# Epur – 1-stjärnig Michelinkrog i Lissabon

Restaurang Epur öppnade i Maj 2018 och fick inom kort en stjärna i Guide Michelin. Krogen drivs av den franska kocken Vincent Farges. Här serveras modern fine-dining, utan att bli för experimentell – med fokus på goda smaker och riktigt bra portugisiska viner.

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon
Vincent Farges

När man kommer in i lokalen passerar man köket på vägen till en lounge där man kan ta ett glas vin om man är lite tidig eller väntar in sitt sällskap. Inne i själva restaurangen är det ljust och luftigt, med en nordisk känsla. Golv i ljust trä. Ljusa bord och stolar i trä från danska Carl Hensen. Väggar i ljus pistage med detaljer i kakel från när huset byggdes i slutet av 1800-talet. Små spegelkuber i taket. Från fönstren har man en storslagen utsikt över Lissabon!

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Jag är kvällens tidigaste gäst när jag kommer 19.30, men någon timme senare är alla bord upptagna. Jag beställer en meny med 4 rätter och till det ett matchande vinpaket med Portugisiska viner. Brödserveringen kommer in med tre sorters nybakat bröd, på bovete, vete och råg. Till det smör och olivolja. 

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Menyn startar med två små aptitretare. Ett skummigt ostron och en liten bit fisk i buljong med lövtunna skivor selleri. 

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Första rätten är en skiva gåsleverterrin med ett torrt, krispigt orange vin. riktigt läckert. 

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Nästa rätt ser anspråkslös ut, med en liten bit fisk på en bädd av grönsaker. Men gud så gott! En god peppar som jag inte känner igen och en riktigt mustig buljong. 

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Kötträtten var gåsfilé, med ett täcke av hasselnöt, en vinbladdolme på gåsfärs och en liten tartelette. Elegant och riktigt smarrigt. 

Två desserter! Den första var en körsbärscoulise med luftig maräng och körsbärssorbet, samt en skiva frasig sockerkaka. Så gott!

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Finalen var en chokladälskares dröm, med chokladcreme, chockladkaka, hallon och kardemummaskum. 

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Till kaffet kom det in små frukter och minikakor istället för godis. Ananas, små kulor av grönt äpple infuserat med mint och minichokladbakelser. 

Restauranger i Lissabon - mina tips! Epur Lisbon

Det är sällan jag blivit så nöjd med en restaurangupplevelse. Precis lagom balans mellan kreativitet och riktigt goda smaker. Perfekta vinmatchningar. Och trevlig personal! Pris: 6-rättersmeny 125€. Matchande vinpaket 60€. Läs mer och boka bord på epur.pt

2# Saraiva’s – modern matlagning – michelin Bib Gourmand

Saraiva’s är en klassik restaurang som funnits i Lissabon sedan 70-talet, som för 2 år sedan gjordes om helt – med ny, ljus nordisk inredning och en svensk kock – Andre Larsson – i köket!

Restauranger i Lissabon - mina tips! Saraiva's
Andre Larsson på Saraiva’s
Restauranger i Lissabon - mina tips! Saraiva's

Här serveras moderna tolkningar av både klassisk sydeuropeisk mat och nordiska rätter. Jag bad servitrisen ta in lite av de mest populära rätterna och det var ett bra val!

Brödserveringen var en bit nybakad focaccia, ett tunt knäckebröd med örter och en ostcreme. Till det en iskall fatöl.

Restauranger i Lissabon - mina tips! Saraiva's

Till förrätt fick jag in små portioner av rätter som normalt är till för ett dela på fler personer, En liten krispig krokett, fylld med ett mustigt långkok på nöt. Bläckfisksallad med ett täcke av grönkål och rödbetsgravad lax med sötpotatischips. Verkligen gott och vällagat, Till det ett glas vitt.

Restauranger i Lissabon - mina tips! Saraiva's

Till varmrätt havsgös med blåmusslor och stekt polenta, på en bädd av vitkål med en skummig, gräddig sås. Otroligt gott!

Restauranger i Lissabon - mina tips! Saraiva's

Finalen var även den en riktig höjdare. Pavlova, fylld med mild getostcreme, toppad med passionsfrukt i form av sirap och en kula sorbet.

Restauranger i Lissabon - mina tips! Saraiva's

Sedan två år har Saraiva’s utmärkelsen Michelin Bib Gourmand som bland annat definieras som ”bra värde för pengarna”. Och priserna här var klart humana, förrätter mellan 6-12€, Fisken kostade 15€ och Pavlova 7€.

Helt klart en restaurang jag kan rekommendera i Lissabon. Läs mer och boka bord på deras webbsida här.

3# Gambrinus – traditionell portugisisk mat

Restaurang Gambrinus är beläget på en av de mest centrala gågatorna i centrala Lissabon och öppnade redan år 1936. Trettio år senare byggdes den om till finkrog – en status den har än i dag, känd som en av stans bästa krogar. Här serveras traditionell portugisisk mat och man har öppet från tidig morgon sent in på kvällen alla dagar året om. Här har servitörerna mörk kostym men stilen är avslappnad och trevlig.

Jag åt lunch här och fick en plats vid baren. Jag startade med ett litet glas lika delar vitt vin och öl, som serverats här sedan 30-talet. Till det salta mandlar och kroketter med stark senap. Brödserveringen var i form av tunna skivor stekt rågbröd med parmaskinka. Rustigt – vällagat och riktigt gott!

Restauranger i Lissabon - mina tips! Gambrinus
Restauranger i Lissabon - mina tips! Gambrinus
Restauranger i Lissabon - mina tips! Gambrinus

Till varmrätt tog jag ”Bife a marrare”, som är en klassisk portugisisk rätt. En perfekt stekt biff i gräddsås med potatisstavar och stekta gröna blad – till det ett ett glas Portugisiskt rödvin.

Restauranger i Lissabon - mina tips! Gambrinus

Desserten var en bit pudding som påminde om creme catalana med ett glas 10-årig Madeira. Jag avrundade med kaffe, som bryggdes på traditionellt vis vid disken. Ett klipp som visar hela bryggprocessen kan ni kolla in på min instagram-TV-kanal här.

Restauranger i Lissabon - mina tips! Gambrinus

En riktigt god, traditionell lunch på ett härligt ställe som jag verkligen kan rekommendera! Vill man inte sitta vid baren eller är ett större sällskap finns två större matsalar.

Restauranger i Lissabon - mina tips! Gambrinus

Förutom det jag åt finns här allt från störkaviar och gåslever, till fisk, soppor och sallader. Priser – runt 25€ för en kötträtt, desserter från 8€. Läs mer och boka bord på deras webb som ni hittar här.

4# Terra Nova by Populi – Bacalohau-meny

Vill du äta en av Portugals allra mest klassiska rätter på bacalohau – saltad och torkad fisk – är Terra Nova by Populi restaurangen du ska testa. Kanske efter ett besök på bacalohau-museet som ligger vägg i vägg! Du kommer garanterat att gå förbi restaurangen då den ligger vid det stora torget Praca de Comerco som är en given plats att se när man gör sin sightseeing i Lissaobon. Här finns både en stor matsal inomhus och en uteservering vid torget med utsikt över floden.

Det sägs att det finns minst 1000 olika sätt att tillaga Bacalohau på – och här testade jag tre av dem! Riktigt intressant – och gott!

Terra Nova by Populi
Bacalohau-biffar med risotto
Terra Nova by Populi
Ljummen Bacalohautimbal med potatis, örter och 64-gradigt ägg.

En klasssisk portugisisk smördegskaka fylld med äggcreme och kaffe fick avsluta denna härliga lunch, som jag hade nöjet att äta ihop med en man från Lissabons Turistbyrå. Han gav mig alla sina tips om saker att göra och se i Lissabon samt intressant historia om staden.

Ett kul och gott sätt att prova på en av Portugals allra mest klassiska rätter. Prisexempel: Bruschetta 9,5€, Biffar och timbal 13,5€. Läs mer och boka bord här.

Läs mer om det jag skrivit om Lissabon

Fler bra restauranger i Lissabon – era tips!

Jag fick en hel del direktmeddelanden på Instagram med tips på restauranger i Lissabon när jag postade bilder och stories från staden under min weekend där. Tyvärr hann jag inte testa dem denna gång, men har dem sparade för nästa besök i Lissabon. Detta var mina följares bästa tips:

Weekendresan till Lissabon gjorde jag i samarbete med Portugals Turistbyrå – tankar och åsikter som alltid mina egna

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...