Restaurang Aira på Djurgården – Michelinkrog signerad Tommy Myllymäki

Dela inlägget:

Restaurang Aira på Djurgården öppnade för snart tre år sedan och är en 1-stjärnig Michelinkrog signerad Tommy Myllymäki. Vi har länge funderat på gå hit och äta men det blev av först nu i veckan när jag och min fru bokat bord på Restaurang Aira för att fira vår 20-åriga bröllopsdag.

Restaurang Aira på Djurgården – Michelinkrog signerad Tommy Myllymäki

Restaurangen ligger längst ute på Djurgården, vid vattnet i en stor pampig modern byggnad. När man kommer in i restaurangen är det en öppen planlösning där man går igenom köket till matsalen. Enorm takhöjd – öppet upp i nock. En mix av vanliga och runda bord – självklart med styrkta vita dukar.

Restaurang Aira på Djurgården
Restaurang Aira på Djurgården

Redan när man bokar bord bestämmer man vad man vill äta – på veckodagarna finns både alternativet en mindre avsmakningsmeny och en hel avsmakningsmeny – vi hade bokat den stora menyn.

Avsmakningsmeny på Restaurang Aira – start med kanapéer

Vi startade med ett glas champagne och sedan började små läckra kanapéer komma in, en i taget. Först en lövtunn dillkrustad med hummer, citron och brynt smör. Sedan en noritartlette med biff, forellrom och gräslök. Så vackert och superläckert.

Den tredje kanapéen var lite märklig och seg – men god. En boll på mochi, almnäs tegel fylld med lufttorkad bresaola. Mest tryck var det i den fjärde kanapén – med topplevermousse, äpple och portvin. Den sista var en riktigt snygg liten servering med avlånga potatisvåfflor som man skulle doppa i en slät ansjoviscreme med löjrom.

Dessa små aptitretare var en så lyxig och läcker start som verkligen gjorde mig ännu mer nyfiken på resten av menyn.

Avsmakningsmeny på Restaurang Aira – med vinpaket

Under tiden vi åt dessa kanapéer kom vår sommelier fram med vinlistan och frågade vad vi ville dricka till menyn. Det finns dels massor av olika viner på flaska, men även dryckespaket anpassade till menyn. Och paketen finns i sin tur i en premiumvariant med riktigt exklusiva viner, ett vanligt vinpaket, ett alkoholfritt dryckspaket och ett dryckespaket med mixat vanliga viner och alkoholfritt. Efter lite funderingar tog vi ett varsitt vanligt vinpaket, som började med en krispig riesling till den första rätten på menyn.

Här kom både en kock och en servitör in och gjorde klart rätten vid bordet – en läcker typ av ceviche på hiramasa, fermenterad litchi, rosor och nashipäron.

Till nästa rätt fick vi in ett portugisiskt vitt vin, som passade perfekt till en liten quenell på torsk, råräka, kaviar och kungskrabba, som serverades med en sprucken gräddig sås.

Det tredje vinet var ett vitt tokayvin – spännande att prova och klart annorlunda. Till den en av Airas paradrätter – smörpocherad hummer med en kräm på pumpa, vadouvan, vitlök och spansk peppar – med ett mustigt hummerskum.

En ny rätt på menyn denna kväll var torsk med svart tryffel, kejsarhatt och savoykål. Som alla tidigare rätter så serverad som ett litet konstverk och till den fick vi ett glas vit bourgogne.

Vinet gick äver till rött och en Syrah, som vi fick till en grillad vaktel med färserade toppmurklor, med en otrligt mustig sås och en flyffig brioche som man skulle suga upp den goda såsen med.

Menyn gick in på de sötare delarna – och inleddes med ännu ett tokaji-vin, nu i en söt variant, som man är van att dricka tokaij. Till den en tallrik med en kula vaniljglass och ett lock som det bland annat dolde sig mer glass och en söt kolasås under.

Nästa dessert gjordes vid bordet, där en servitör först serverade ett glas av Airas egna äppellikör. Sedan anslöt en av kockarna för att servera en varm chiboust med Ingrid-Marie äpplen och calvadosglass. En sån snygg och läcker dessert!

Här var själva menyn slut, men middagen fortsatte ute i en bar/lounge-del längst in i restaurangen

Avsmakningsmeny på Restaurang Aira

Sötsaker i loungen

I loungen vi fick små sötsaker, kaffe och jag tog även in whisky från deras välfyllda whiskyvagn. Jag lyckades hälla ut kaffe på hela vårt lilla bord men även det kom en servitör blixtsnabbt fram och torkade upp!

Sammantaget om Restaurang Aira

Sammantaget – en så härlig och lyxog middagsupplevelse. Maten – helt klart det godaste jag ätit på en svensk 1-stjärnig krog och servicen var verkligen i toppklass, där alla detaljer satt, från att servera perfekt tempererad dryck, fylla på med vatten så snart det började ta slut, toppa upp vinet om man började få slut innan det var dags för nästa vin – eller snyggt lägga upp en vikt servett om man lämnade bordet för en stund. Mycket tack vare mycket personal – som verkligen såg ut att gilla sitt jobb!

Det som man inte har på Restaurang Aira är förflyttningar mellan olika rum under middagen (förutom kaffe och sötsaker i loungen), som man gör på exempelvis Frantzén eller Restuaurang Äng. och som adderar ytterligare en dimension Men det är ju en smaksak hur viktig man tycker att den delen är.

En fantastisk middageupplevelse – men så kostar en middag här även därefter. Själva menyn 3000:- per person och det billigaste vinpaketet ytterligare 2000:- per person. Men klart värt dessa pengar, speciellt om man gillar mat och kanske firar något speciellt – som en 20-årig bröllopsdag!

Rundvandring i Aira-huset

Mitt emot oss i matsalen satt ett sällskap från Restaurang Skeppsbron 10 som var där på inspirationsmiddag. De försvann ett tag efter middagen och när de kom tillbaka växlade jag några ord med Christian Siberg (som kände igen mig sedan jag var på Skeppsbron 10 och gjorde reportage). De hade fått en rundvandring i huset och han sa att det bara var att fråga hovmästaren om en egen tur. Så det gjorde jag och fick gå samma rundvandring.

Genom köket till preppköket och alla stora förråd med kryddor, korvar och andra smaksättare, till deras stora hylla med olika typer av porslin, upp till deras chambre separée och sist ner med hissen till deras vinkällare.

Rundvandring i Aira-huset
Rundvandring i Aira-huset
Rundvandring i Aira-huset

Superkul att se tyckte jag (min fru inte lika nyfiken så hon stannade kvar nere i loungen). Denna rundvandring kan alla som vill få bara man frågar!

Vanliga frågor om Restaurang Aira

#1. Vem äger Restaurang Aira?

Restauranga Aira ägs av Tommy Myllymäki och Svenska Brasserier äger 50 procent vardera i Aira.  PG Nilsson är huvudägare i Svenska Brasserier, en koncern som omfattar flera restauranger i Stockholm, bland annat Sturehof.

#2. Hur många stjärnor har Aira?

I September 2021 fick Restaurang Aira en Stjärna av Guide Michelin, som de behöll vid utdelningen 2022.

#3. Hur får man bord på Restaurang Aira?

Vill man boka bord en vardag brukar det inte vara fullbokat på Restaurang Aira, men även på helger finns det ibland strötider. Och det är alltid värt att ställa sig på väntelistan. Redan när man bokar behöver man göra en deposition med sitt kort – och man kan sedan inte boka av bordet om det är minde än 7 dagar kvar till dagen man bokat.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...