Restaurang Rummel – ambitiös ny restaurang på Norra Stationsgatan

Dela inlägget:

Den 15 Mars öppnade Restaurang Rummel på Norra Stationsgatan i Stockholm, i en spektakulär långsmal byggnad med enorm takhöjd. Bakom krogen ligger krögarna Robin Moderato och Christopher Ellertsson och i köket hittar man bland annat köksmästare Zakarias Silverberg, som närmast kommer från Aira.

Alltid lika kul och spännande att prova nya krogar – så jag tog med en vän som är lika matintresserad som jag (ja, det var denne kompis som hittade på receptet jag sökte till Sveriges mästerkock med!) för att testa Restaurang Rummel.

Byggnaden ser verkligen häftig ut på håll och även när man går in är det en annorlunda känsla med den enorma takhöjden och en väldigt långsmal lokal. Vi var lite tidiga till vårt bord, så vi startade med en öl i cocktailbaren som ligger i ena kortändan. Här finns även 20 platser för sittande gäster.

Middag på Restaurang Rummel

Efter någon kvart blev vårt bord ledigt i matsalen och vi fortsatte dit. En avlång matsal med bara en rad med bord – med enorm takhöjd. Arkitekter till byggnaden är den danska byrån Henning Larsen Architects och interiört är det omålade limträbalkar och väggar klädda med kork som skapar ett ombonat och varmt intryck.

Restaurang Rummel

Servitören berättade om matkonceptet här på Restaurang Rummel. Menyn inleds med en snacks-del, som är tänka att enkelt kunna delas på två. Sedan en del med mellanrätter, där två rätter ungefär motsvarar en vanlig huvudrätt i storlek.

Vi startade med tre snacks – Ostron, munk med hummer och löjrom. Till det ett glas riesling. Rätterna kom in skapligt snabbt, alla tre på en gång. Ostronet var ett varsitt pocherat ostron med en dressing på fermenterat grusbär, vindruva och jalapeno. Perfekt avvägd styrka på allt så man kände både krusbärssmaken, ostronet och lite hetta från jalapenon – en höjdare. Munken kom in fylld med hummer och brynt smör, en kul tvist på munk – som man är van att få som dessert eller fika. Kanske dock att själva munksmaken tog över lite.

Kalixlöjrommen kom in i en stor burk, där det dock bara var löjrom i det översta lagret. Under fanns smetana och i botten en kryddig dillolja. till det gräsnlöksblinier. Snygg och annorlunda löjromsservering.

Perfekt stora rätter att dela på två och jag uppskattar att man gjort det lätt att dela på dessa med varsin av allt som serverades.

Mellanrätter på Restaurang Rummel

Det fanns åtta mellanrätter att välja på och vi tog de fyra som verkade godast. Dessa var egentligen inte tänka att dela på två, men vi bad om extrafat så vi enkelt kunde dela även på dessa – kul att prova så mycket som möjligt tycket både jag och min kompis. Det var svårt att matcha dessa fyra med ett vin, så vi tog ett glas rött som i alla fall skulle funka till vissa av rätterna, men borde med facit i hand tagit in i alla fall ett glas vitt också till fisken.

Mellanrätterna kom in två i taget, så vi kunde äta dem i lugn och ro. Först kom ”Biff och bea”. En dragonuppkryddad tartar med biff, som hade grillats på hastigt innan man malde det så det fick en svagt rökig ton. Denna var toppad med tunn krispig potatis som pudrats med torkad dragon. Till det en fluffig dragonsås. Riktigt lyckad – detta blev den rätt jag gillade mest på hela middagen. Även piggvaren som vi fick in samtidgt med grillad grädde var supergod, men mer en klassisk god fiskrätt med perfekt stekt piggvar och en riktigt mustig och fin sås.

Nästa duo mellanrätter var tre tunna skivor kammussla i ett skum av yuzu, kyckling och purjolök och så lamm, som var en riktigt maxad rätt som Jan Stenbäck skulle älskat. Tre bitar perfekt stekt lammfilé med kappa, en liten savoykålsdolme fylld med kalvbräss och en liten kreation fylld med anklever. Till det en fantastiskt mustig sky och på toppen krossad pistage. En kanonrätt som verkligen var ”all in” – till denna passade vinet- en ganska kryddig Pinot – perfekt!

Vi avrundade middagen med två desserter. En ”toast parfait” – bränd mjölk och salt karamell med ett täcke av toastbröd i en frystorkad skepnad. Och en len mandarinparfait med ett täcke gelé på havtorn, nejlika och pumpa. Roliga, klart innovativa desserter,

Sammantaget – riktigt bra! Även fast restaurang Rummel bara har haft öppet en vecka sitter förvånansvärt mycket av detaljerna redan från början. Massor av intressanta och goda rätter – mina favoriter av de vi provade var ostronet, råbiffen och lammet – missa inte dessa när ni går hit!

Priserna ligger i mellanklass. Snacks kostade mellan 95:- för 2 ostron till 395:- för den större löjromsserveringen för 2. Mellanrätterna vi tog mellan 195-245:- och desserterna 115-135. Kolla in hela menyn på restaurang Rummel’s webbsida här.

Chambre separee i källaren

Är man ett större sällskap finns även ett chambre separée i källaren – med en egen bar.

Om Norra Stationsområdet

Rummel och den spektakulära byggnaden är en del av fastighetsbolaget Humlegårdens satsning Norra Station, som är tänkt att bli en ny destination och ett levande kvarter som rymmer kontor, restauranger, service och konst. Intill Rummel skapas ett torg, och där kommer Rummel att öppna en uteservering under våren. Så det kan bli ett bra tillfälle att göra ett återbesök på Rummel!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...