Resa till Maldiverna – alla mina tips!

Dela inlägget:

Är du sugen på en resa till Maldiverna? Då har du kommit rätt. I detta reportage har jag samlat alla mina tips inför en resa till Maldiverna. Denna drömdestination som står på mångas bucketlist kan jag verkligen rekommendera att man besöker någon gång i sitt liv, för en semester här är verkligen speciell – och många öar är lika vackra som de ser ut på bild!

Resa till Maldiverna – alla mina tips!

#1. Varför resa till Maldiverna?

För mig var Maldiverna en riktig bucket-list destination som jag verkligen ville se någon gång i livet. Och det var lika vackert som jag hade föreställt mig. Riktiga paradisstränder, kristallklart vatten, superbra snorklig och dykning, härliga resorts och riktigt bra mat. 

Detta är en destination dit man kan åka för att verkligen “ladda batterierna” och koppla av. Visst, man kan aktivera sig och promenera runt ön man bor på, eller gå till hotellets gym – men jag skulle inte säga att detta är en destination man åker tilll fär att vara aktiv – snarare tvärtom. Att verkligen koppla av!

#2. Bästa tiden att resa till Maldiverna

Är du ute efter sol och bad är den torra säsongen mellan november-april bäst. Varm och behaglig temperatur och oftast bara enstaka regnskurar. 

Mellan Maj- oktober kan det vara mer frekventa regnskurar men fortfarande varmt – under dessa månader är priserna generellt lägre. Jag var på Maldiverna i Maj månad och det var varmt väder, men molnigt efter lunch flera dagar och någon enstaka regnskur. 

#3. Vad kostar en resa till Maldiverna?

För en vecka med flyg, transfer med båt och hotell med helpension får man räkna med minst 60.000:- för två vuxna på ett fyrstjärnigt hotell om man åker under högsäsong. Åker man inte under högsäsong, exempelvis i maj, ligger priserna lägre – från 40.000 kronor för samma resa. 

Uppåt finns nästan inga gränser, det finns hotell som kostar upp till 50.000 eller mer per natt om man väljer de dyraste rumskategorierna.  

I min podcast Drömresepodden intervjuade jag ett par olika personer från resebyråer som är specialiserade på Maldiverna. Klicka dig fram till dessa podcastavsnitt nedan – eller sök efter Drömresepodden där du brukar lyssna på poddar. De har många bra tips när du ska planera en resa till Maldiverna!

#4. Charter till Maldiverna?

Ja, man kan även boka paketresor direkt hos exemeplvis Ving, där det ingår flyg, transfer och boende. Om du vet exakt till vilken resort du vill kan du på detta sätt boka en hel resa med ett klick. Jag intervjuade Vings kommunikationschef Claes Pellvik som berättar mer om hur det funkar i detta poddavsnitt!

#5. Flyg till Maldiverna

Det går inga direktflyg till Maldiverna från Sverige, men många alternativ med ett byte. Jag älskar att flyga med Emirates, så det blev valet när jag reste till Maldiverna. Riktigt bra mat och dryck även i Economy – och reser man business är det en ännu mer bekväm och god flygupplevelse! 

Jag gillar verkligen Emirates business lounge i Dubai, som är den finaste business lounge jag varit i. Jag har nu rest med Emirates så ofta att jag har kommmit upp i nivå Silver i deras bonusprogram så jag alltid får access till businessloungen även när jag flyger economy, men man kan även köpa entré för 125 USD. Ett superhärligt ställe att spendera väntetiden i Dubai på – och kanske ta ett glas skumpa i deras champagnebar!

#6. Vilken ö på Maldiverna ska man välja att resa till?  Tre exempel

Det finns runt 100 olika resorts på Maldiverna – på lika många öar. Få personer har varit på fler än en handfull av dessa öar, så det är svårt att få det helt objektivt bästa tipset. Det bästa är att bestämma sig för vilken budget man har och se vilka hotell som matchar den budgeten. 

En viktig aspekt för totalpriset är att vissa öar (nära den internationella  flygplatsen i Male) kan man åka till med motorbåt, andra resorts behöver man ta sjöflygplan till. Sjöflygen kostar upp till 700 USD per person, så tänk på den aspekten när ni väljer ö!

Jag bodde på tre olika öar på Maldiverna, som gav en bra bild av resorts i olika prisklasser som ni kan läsa mer om nedan. Alla tre ägs av samma koncern – Crown & Champa resorts – som har totalt 10 resorts i olika prisklasser på Maldiverna som riktigar sig mot olika segment (som par, familjer med barn, boutiquehotell osv). 

#6.1. Meeru Island Resort & Spa

Den första resorten jag var på var Meeru Island Resort & Spa. En fyrstjärnig resort som ligger en timme från Male med motorbåt. Den ligger på en relativt stor ö som är 1200 meter lång och 350 meter bred. Detta är en av de första resorts som byggdes i Maldiverna för 40 år sedan och är en av de större. Idag finns här rymliga 284 villor,  från från mysiga familjelägenheter på mitten av ön, till villor direkt vid stranden och de mest exklusiva villorna som står på pålar ute i havet.

Ön är uppdelad i två delar, den södra –  mer tänkt för barnfamiljer – den norra är bara för vuxna. För barnfamiljerna finns en stor uppvärmd pool, lekplats och barnpassning. För de vuxna en stor pool vid stranden, där man kan sola i lugn och ro!  

Det finns två stora buffétrestauranger med ett stort utbud av rätter som ändras varje dag, där de flesta äter alla sina måltider – frukost, lunch och middag. En av restaurangerna är för alla – en för bara vuxna. Det är långt från en vanlig buffé som serveras här. Flera olika stationer med mat från olika delar av världen och kockar som steker kött och fisk eller kokar pasta på beställning. Det finns även två a la carte restauranger på ön, som kostar extra och där många äter kanske en kväll för att fira något speciellt. Det finns även två barer på ön – bägge med stora terrasser mot havet för att kunna ta en drink i solnedgången innan middagen när vädret tillåter.

Meery har massor med aktiviteter förutom sol och bad. På själva ön bland annat tennis- och fotbollsplan, en driving range och 9-håls golfbana, beach volley, badminton och gym. Det finns ett stort spa, fina rev för snorkling och man har även ett dykcenter. 

En fantastisk, avslappnad ö med massor att göra både på land och i havet, som passar bra både för barnfamiljer och för par utan barn. Vackra stränder och riktigt god mat. Läs mer om Meeru här.

#6.2 Vilamendhoo Island Resort & spa

Vilamendhoo island resort & spa var den andra resorten jag bodde på, som ligger söder om huvudstaden Male och hit tar man sig med Sjöflygplan sista biten. Den 20 minuter långa flygturen är i sig en riktigt häftig upplevelse, innan man landar vid ön som är 900 meter lång och 250 meter bred. Här ligger många av villorna på pålar på vattnet, eftersom ön är så liten.

Även på Vilamendhoo finns vissa updelnigar mellan barnfamiljer och vuxna, som en egen adults only pool där man kan läsa böcker i lugn och utan glada barnskrik.

Det finns ett fantastiskt spa för behandlingar och massor av aktiviteter på ön – även om dykning och snorkel är fokus för de flesta gäster här. Vill man inte ner i vattnet finns det massor med vattensport ovanför utan, i form av windsurfing, kajaker och små katamaraner man kan hyra. Vill man istället hålla sig på land finns exempelvis en liten bana för att öva golfputtar, tennisbana och en stor fotbollsplan.

På ön finns två buffetrestauranger där det serveras frukost, lunch och middag. Den ena är bara för vuxna. – den andra för ”alla”, men det serveras samma mat i bägge. Det finns även här en a la carte-restaurang på pålar ute i havet med fokus på fisk och skaldjur – sushi, sashimi och massa goda fiskrätter.

Vilamendhoo är en så härlig, lagom stor ö som är perfekt om man förutom att sola och bada även älskar att dyka och snorkla. Läs mer i ett längre reportage om Vilamendhoo här.

#6.3 Veligandu Island Resort & Spa

Veligandu Island Resort & Spa är beläget på en liten, lummig ö, bara 150 meter bred och 600 meter lång. Man tar sig hit med sjöflygplan på 25 minuter. På ön finns 91 villor, där de flesta – 64 villor – ligger på pålar i havet. Hälften med kvällssol. – andra hälften med morgonsol! Resten är villor vid stranden på ön, bara några meter från havet. Alla villor har egna, privata innegårdar med solstolar utan insyn. Många även privata jacuzzis.

Det finns en stor bufferestaurang på ön där det serveras frukost, lunch och middag med olika teman varje dag och flera stationer där kockar steker kött och färsk fisk på beställning. Det finns även en liten a la carte restaurang på stranden för den riktigt romantiska middagsupplevelsen. Denna får man som all-inclusive-gäst äta en gång utan extra kostnad på var femte dag! Det finns även en två barer på var sin sida av ön, med enklare mat och kalla drycker. I anslutning finns massor med solstolar, hängmattor och loungemöbler.

​​På ön finns såklart ett vackert spa, med behandlingsrum i små hus på pålar i havet. Även Veligandu omges av ett korallrev som man kan snorkla vid, antingen på egen hand eller med instruktör. Med båt tar man sig snabbt till några av Maldivernas bästa dykplatser. Vill man hålla sig över ytan finns en mängd båtutfykter, som solnedgångsturer och djuphavsfiske. 

Veligandu är verkligen en så härlig, vacker botuiqueresort, med hög kvalitet rakt igenom, i allt från rum till barer och restauranger. Läs mer i ett längre reportage här.

#6.4 Budgetboende på Maldiverna

Man kan även bo på enkla boenden som mer liknar vandrarhem än lyxhotell på maldiverna, på små öar i närheten av Male som man tar sig till med enkla båtar. Där finns ofta fina stränder och samma underbara hav, men klart enklare boende och mat och man får heller inte servera alkohol på dessa öar. (Något man kommer runt genom att partybåtar plockar upp gäster och så får man dricka alkohol ute till havs). Jag har inte testat detta koncept, men det är värt att undersöka vidare om man vill till Maldiverna och inte har så stor budget.

#7. Ta sig runt på Maldiverna

Man tar sig alltså med motorbåt eller sjöflygplan från flygplatsen till den resort man ska bo på. Ofta stannar man på en och samma resort hela sin vistelse, då det är lite omständigt att byta resort, speciellt om man bo på en ö dit man tar sjöflygplan. Det går nämnligen inga plan mellan de olika resorterna, utan man får tar ett plan tillbaka till Male, och sedan ett nytt plan till nästa resort. Dyrt och tidskrävande. 

Bor man däremot på en resort dit man tar sig med motorbåt kan det vara möjligt att byta resort på ett enklare sätt. 

#8. Att göra på Maldiverna

Vad gör man då hela dagarna under en semester på Maldiverna? Man tar det mest lugnt. Jag brukade starta min dag med en promenad runt ön tidigt på morgonen, när solen just hade gått upp. Då var nästan ingen annan ute så det var tyst och stilla.

Sedan forsatte jag med en lång frukost utomhus och läste bok ett par timmar. Tränade en sväng på gymmet eller snorklade och vissa dagar gjorde jag utflykter, som exempelvis en dykutflykt- läs mer om det här!

Jag tog oftast en lätt lunch i skuggan – som grillad fisk med sallad – och fortsatte sedan dagen vid poolen eller i en hängmatta. Klart chill!

Fler poddavsnitt om Maldiverna på Drömresepodden.

Sugen på en resa till Maldiverna och vill göra lite mer research? Jag kan verkligen rekommendera att du lyssnar igenom alla avsnitten på Drömresepodden om Maldiverna. Varje avsnitt är bara ca 15 minuter – så de är kompakta och har massor med nyttig information!

  1. Drömresepodden gästas av Claes Pellvik – kommunikationschef på Ving. Vi pratar om Vings Trendrapport där ”Once in a lifetime-resor” ligger i topp – och varför Maldiverna ligger så högt på många svenskars bucketlists. Lyssna på avsnittet här.
  2. I detta avsnitt  av Drömresepodden har vi med en gäst som är en av de Svenskar som varit oftast i Maldiverna – hela 60 gånger. Det är Lena Skogström som driver One of You som är gäst i detta avsnitt. Lyssna på avsnittet här.
  3. I detta avsnitt av Drömesepodden ringer jag upp av Hussain Afeef som var med och byggde den första resorten på Maldiverna på 70-talet. Idag driver han bland annat 10 olika resorts på Maldiverna. (Avsnitt på engelska). Lyssna på avsnittet här.

Läs mer om Maldiverna

Nu kan du höra mer om – och boka – min drömresa till Maldiverna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...