Träningsklocka för längdåkning: Polar Ignite 3 Titanium

Dela inlägget:

Jag tränar för fullt inför Vasaloppet och detta år skaffade jag mig en ny träningsklocka för längdåkning – en Polar Ignite 3 Titanium. Min tidigare träningsklocka som jag skaffade inför Midnattsloppet för 10 år sedan är klart omodern och dessa nya träningsklockor har långt mer funktioner än jag ens trodde fanns. Klart nättare än min tidigare träningsklocka och prisvärd – under 3.000:-!

Träningsklocka för längdåkning: Polar Ignite 3 Titanium

Jag skaffade min Polar Ignite 3 Titanium främst för att mäta tid, distans och hastighet när jag tränar längdåkning. Men har använt den till mycket mer!

Man startar enkelt den sport man kör på klockan och sedan förs all data över till en app där man kan se alla detaljer. Man kan även starta mätningen från appen som då tar indata från klockan – eller ännu mer exakt data från ett pulsband jag också köpte som man kan sätta över bröstet som ska vara mer precis än klockans mätning.

Träningsklocka för längdåkning på Stadion

Resultatet av en timmes längdåkning på Stadions 400-metersspår, kan se ut så här. Så skönt att slippa räkna varv efter varv och bara kunna fokusera på åkningen!

När jag tränar ensam gillar jag att lyssna på musik, och då synkar appen för klockan med både Spotify och Podcast-appen, så man kan få meddelande om hur långt man kör och tempo exempelvis varje kilometer, som läses upp i lurarna medan musiken tillfälligt sänks. Man kan även byta låtar osv direkt på klockan om man har mobilen nedstoppad i en ficka.

Utseende och språk i Polar Ignite 3 Titanium

Självklart kan man anpassa denna moderna träningsklocka i hög utsträckning. Till att börja med välja svenska som språk, sedan anpassa urtavlan exakt som man vill ha den. Ändra klockan från analog till digital visning eller lägga till upp till fyra valfria informationspunkter på skärmen förutom tid som datum, puls, antal steg eller väder.

Två alternativa vyer – avskalad med bara tid och datum – eller med även antal steg man tagit, utomhustemperatur och puls!

Man kan vidare lägga till massa olika påminnelser, som att dricka eller äta efter en viss distans eller tid, sätta träningstimers, osv. En personlig coach i klockan med andra ord!

Program för alla sporter i Polar Ignite 3 Titanium

Självklart finns program för nästan alla sporter som finns i denna Polar Ignite 3 Titanium, som man enkelt väljer i appen – eller klockan. Jag har mest kört programmet för längdåkning, som man enkelt startar med ett knapptryck. Sedan fångar klockan in all data under träningspasset och man får det sammanställt i appen, där man får vyer med sträckan på en karta och annan data som längd, träningstid, snitthastighet och maxhastighet.

Man kan även gå in på kartan och mer specifikt se hur snabbt man åkte vid en viss punkt.

Program för alla sporter i Polar Ignite 3 Titanium

Inom kort ska jag även börja en crawlkurs – även för vattensporter finns det program som mäter all aktivitet och klockan är vattentät ner till 30 meter. Så den borde funka även där!

Polar Flow – mäter sömnkvalitet och hälsodata

Klockan kan även mäta annat än träning. Bland annat sömnkvalitet om man sover med klockan på, som faktiskt stämmer riktigt bra med hur jag själv upplevt att jag sovit. Att alkohol påverkar sömnen vet de flesta, men kanske inte hur mycket, vilket man blir väldigt medveten om med denna mätning. Även sena måltider verkar ha negativ effekt på återhämtningen.

Till vänster – exempel från dagen efter jag körde en halvvasa i Högbo och var helt slut och sedan drack ett par glas vin på kvällen. Bilden till höger min sömn efter 1 dags vila från träning och ingen alkohol.

Effekten av att få denna tydliga statistik är att jag bland annat aldrig numera dricker alkohol dagen innan jag ska köra ett långpass, helst avstå 2 dagar innan – för att sova och återhämta mig bättre inför ett krävande pass.

Överhuvud taget tänker jag mer på saker som påverkar sömnen när jag får denna typ av kvitto på min sömnkvalitet, som att inte äta några timmar innan jag ska sova och att köra lite andningsövningar innan jag ska släcka lampan.

Inbyggda andningsövningar i Polar Ignite 3 Titanium

Det finns även fler funktioner i klockan, som andningsövningar synkade till den puls man har. Jag har redan en annan app för just detta som är mer avancerad, men bra funktion om man är nybörjare!

Det finns även fler träningsprogram, som jag inte ännu utforskat, som konditionsträning, stretching med mera!

Sammantaget betyg om Polar Ignite 3 Titanium

Plus: En liten smidig, snygg klocka som har mer utseendet av en vanlig klocka än en träningsklocka. Den jag köpte kom med ett plastarmband, men man kan byta ut det mot t ex ett armband i läder. Väldigt mångsidig för både alla typer av sporter och mätning av all annan hälsodata. Lätt att komma igång med och synk mellan klocka och app går helt av sig självt.

Helt klart en prisvärd och bra träningsklocka för längdåkning jag kan rekommendera!

Minus: Ett minus med att klockan är så slimmad kan vara att man får gå in i appen för att se mycket av den data som samlas in, till skillnad från andra klockor med större display som visar denna data direkt i klockan. Men för mig som nästan alltid har mobilen med är det enklare att se all data på en stor mobilskärm, så det är inget problem. Och jag gillar att displayen är så pass liten. Denna träningsklocka har heller inga funktioner för notiser om mail, sms etc – men dessa har jag redan stängt av i mobilen, så heller detta är inget problem för mig!

Läs mer om Längdåkning:

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...