Längdåkarpaket på Högbo Brukshotell – drömmen för en längdåkare!

Dela inlägget:

Högbo Brukshotell ligger drygt 2 timmar från Stockholm med bil och är ett perfekt hotell om man som jag gillar riktigt god mat och längdåkning. I Högbo startar längdåkningssäsongen tidigt, då man har konstsnöspår upp til 6,5 km och när det kommer nog med natursnö har man ännu fler spår som är upp till 15 km långa.

Jag och en kompis som tränar ihop inför Vasaloppet åkte upp till Högbo Brukshotell för en natt på hotellet för att nästa dag vakna utvilade och köra en halvvasa på egen hand i spåren. De flesta gäster på hotellet var som vi här för långdåkning, men även för att njuta av hotellets goda mat och härliga miljö.

Längdåkarpaket på Högbo Brukshotell

Vi hade bokat ett längdåkarpaket på Högbo Brukshotell, som var perfekt för en tur upp till Högbo. I paketet ingår en stor fikabuffé når man kommer, boende i dubbelrum, middag i restaurangen och frukost. Dessutom ingår spårkort för alla längdspår i Högbo och entré till omklädningsrum och bastu vid spåren.

Eftermiddagsfika på Högbo Brukshotell

I i huvudbyggnaden där receptionen ligger finns en bar, en loungedel med öppen brasa och här fanns fikabuffén uppdukad när vi kom fram på eftermiddagen. Bröd, bullar och kakor från hotellets egna bageri, lokala ostar, frukt och kaffe. En perfekt uppvärmning inför längdåkningen då man med gott samvete kan äta lite extra kolhydrater!

Eftermiddagsfika på Högbo Brukshotell
Eftermiddagsfika på Högbo Brukshotell
Eftermiddagsfika på Högbo Brukshotell

Rum på Högbo Brukshotell

Högbo Brukshotell har rum i dels huvudbyggnaden där restaurangen ligger, men även i flera fristående byggnader intill, som ligger aningen närmare skidspåren. Vårt dubbelrum var fräscht, med två sängar som kunde dras isär (perfekt om man bor med en kompis), ordentligt med förvaringsutrymmen, skrivbord och även bekvämligheter som minibar och strykbräda. Ett stort badrum med badkar.

Rum på Högbo Brukshotell
Rum på Högbo Brukshotell
Rum på Högbo Brukshotell

Bastu och bad i isvak

Högbo Brukshotell håller på att bygga ett spa som ska vara klart i sommar, men bara ett stenkast från hotellet ligger omklädninsgrummet och bastun som tillhör spåranläggningen. Så dit gick vi för lite bastu och några kalla bad innan det var dags för middag. Underbart!

Bastu och bad i isvak
Bastu och bad i isvak

Restaurangen på Högbo Brukshotell

Restaurangen på Högbo Brukshotell är känd för sin goda mat och personliga service och har exempelvis fått utmärkelsen ”God klass” av White Guide. I Längdåkningspaketet ingår en fyrarättersmeny och till vår stora glädje var det inte en fast meny utan vi fick välja valfria rätter ur den vanliga a la cartémenyn.

Restaurangen på Högbo Brukshotell

Massor av gott! Efter lite konfererande med vår servitris bestämde jag mig för deras vegetariska kroppkakor till förrätt, fyllda med rökt rotselleri. Innan förrätten kom in fick vi en liten aptitretare i form av en skagen med mycket dill och friterat tunnbröd och även en liten brödservering med hemkabat rågbröd.

Restaurangen på Högbo Brukshotell

Då vi skulle åka en halvvasa dagen efter bestämde vi oss för att dricka alkoholfritt genom hela middagen, så till mina kroppkakor tog jag en alkholfri ipa som passade fint. Och dena kroppkaka var riktigt god och kom in med brynt smör, brysselkål, päron och lingon.

Till varmrätt valde jag svensk dovhjort och till den en svarta-vinbärsmust som passade perfekt till – klart godare än något alkoholfritt rödvin jag provat. Och hjordetm, så mör och perfekt stekt, serverad med confiterad silverlök, ramlökskapris och duchessepotatis.

Musten passade även bra till de lokala ostarna med fröknäcke som jag tog istället för dessert, för i menyn ingick redan något sött, nämligen en stor pralinbuffé. Otroligt goda praliner, marmelad och choklad, som verkligen var pricken över i:et på denna härliga middag.

Restaurangen på Högbo Brukshotell
Restaurangen på Högbo Brukshotell
Restaurangen på Högbo Brukshotell

Frukost på Högbo Brukshotell

Dagen efter laddade vi inför vår skidåkning med en stor frukost. Här fanns allt man kunde önska sig. Nybakat bröd, ägg i olika former, bacon, skinka och lax. Havregrynsgröt kokade man på beställning. En perfekt uppladdning!

Frukost på Högbo Brukshotell

Efter frukosten vilade vi lite och sedan gav vi oss ut i spåren!

Längdåkning i Högbo

Längdåkningsspåren ligger ett par hundra meter bort från hotellet, men eftersom vi checkade ut efter frukost tog vi bilen bort till den närmaste parkeringen. Uppe vid spåren finns en kiosk, vallabod och plats där man kan lämna väskor och vattenflaskor. Här köper man även sitt spårkort om man inte som vi redan har det i sitt paket från hotellet.

Längdåkning i Högbo

Längdåkningsspår i Högbo

När man passerat spärren där man blippar sitt spårkort är det bara att välja spår. Här finns massor av spår, från 2,5 km upp till 15 km. Då vi hade plan att åka 45 km under dagen startade vi med det längst spåret som är 15 km. En bit av detta spår är väldigt brant, med rejäla stigningar och branta nedförsbackar, så efter att ha kört ett varv på detta valde jag nästa varv ett 10 km spår, som var mer flackt.

Jag forstatte med spåret som var 12 km långt som blev min favorit, med lagom mycket kuperad terräng och klart omväxlande åkning. Jag avslutade med ett kortare spår för att få ihop mina 45 km och efter 4,5 timmar var vi klara. Trötta, men glada att ha klarat av vårt längsta pass efter halvvasan förra året.

Längdåkning i Högbo
Längdåkning i Högbo

Efter åkningen var det så skönt att hoppa in i bastun igen och sedan tog jag några isbad som enligt vissa studier kan minska träningsverken. Uppfriskande är det i alla fall och jag kände mig inte alls så sliten efter lite bad och bastu. Så sedan hoppade vi in i bilen och åkte hemåt.

Längdåkning i Högbo

Så nöjda med denna mini-träningsresa. Härligt hotell, riktgt god mat och massor med fina spår runt hörnet. Det enda vi inte prickade in denna dag var soligt väder, men å andra sidan var det inte så kallt utan bara några minusgrader – perfekt för skidåkning!

Se en kort video från Högbo Brukshotell

Detaljer om skidåkarpaketet på Högbo Brukshotell

  • Finns alla dagar i veckan
  • Kostar från 3915:- för två personer
  • I paketet ingår boende i dubbelrum, eftermiddagsfika, fyrarätters middag, frukost, fri parkering och spårkort för en dag.

Fler saker att göra i närheten

Besök Mackmyra whiskyby som ligger bara 20 min uter från Högbo!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...