Sjöflygplan på Maldiverna – tips inför resan

Dela inlägget:

Efter en lång flygresa till Maldivernas huvudstad Male är de flesta sugna på att komma fram fort till sin resort. Det är dessutom tuffa vatten när man ska ta sig mellan vissa atoller vilket skulle göra en båtresa lång och skumpig – med stor risk för sjösjuka.

Lösningen kom norrmannen Lars Erik Nielsen på i början av 90-talet – att erbjuda sjöflyg den sista biten från flygplatsen ut till den paradisö man bokat rum på. Han skapade bolaget Trans Maldivian Airline som idag är världens största företag inom sjöflyg, med 57 sjöflygplan på Maldiverna

Med sjöflygplanen är det bara 20-30 minuter uppe i luften – sedan är man framme vid sin slutdestination. Och resan i sig är helt klart en häftig och annorlunda upplevelse!

I de lilla sjöflygplanen är det (till skillnad från Emirates spatiösa säten) ganska trångt – och här finns ingen business class – utan alla sitter i exakt samma små säten.

Sjöflygplan på Maldiverna
Sjöflygplan på Maldiverna benutrymme

Men turen i luften är inte så lång och det är en riktigt härlig utsikt över öarna man har under resan. Två av tre säten är vid ett fönster (ett till vänster om gången och två till höger).

Sjöflygplan på Maldiverna
Sjöflygplan på Maldiverna utsikt
Sjöflygplan på Maldiverna  utsikt

Så här funkar det att resa med sjöflygplan på Maldiverna

När man landat på Velana International Airport, passerat immigration och hämtat sitt bagage är det oftast den resort man bokat sin vistelse hos som man ska söka upp. De har all info om var och hur ditt sjöflygplan går. Antingen står de med skyltar där man går ut, eller så har de ett litet bås en bit längre in.

Sjöflygplanen har en egen incheckningsdisk på flygplatsen där man även lämnar det bagage man vill checka in. Sedan tas man med buss till Trans Maldavian Airlines egen terminal på Velana International Airport.

De största bolagen som ´ driver flera olika resorts på Maldiverna har egna lounger på sjöflygplatsen där du kan vänta tills ditt plan ska gå. Jag bodde på tre olika resorts som alla ingår i Crown & Champa resorts, som har resorts på 10 olika öar. Så här såg det ut i deras lounge, som trevligt nog hade en utomhusdel!

Tiderna för avgångarna är inte fasta, utan annonseras dagen innan de aktuella flygen, då man försöker synka ankomsttider och passagerare för både in- och utresa från Male för de internationella flygen. När jag åkte stannade planet på flera öar ”på vägen” för att lämna eller hämta upp passagerare. Så det är ett riktigt pussel som läggs för att optimera dessa flygningar,

Sjöflygplan på Maldiverna

Värt att veta är att sjöflýgen inte går när solen gått ner. Så det är ingen poäng att ta ett sent flyg från Male för att maxa din sista dag på Maldiverna, utan då är risken stor att du får en lång väntan på flygplatsen istället.

Tänk på detta när du ska ta sjöflygplan i Maldiverna

Sjöflygen har lägre viktgränser än reguljärflygen  – så packa inte för tungt. Risk finns annars för dyra extraavgifter.

Glöm inte kostnaden för sjöflyget när ni gör kalkylen för resan. Sjöflygen kostar runt 400 USD per person t/r och är ofta en kostnad som läggs ovanpå priset för hotell, även om hotellet sedan sedan hjälper er med att boka själva sjöflyget.

Ligger den resort ni ska till nära Male så kan man ofta istället bli upphämtad med motorbåt – klart billigare! Oavsett en detalj att ha koll på när ni bokar resan!

Sätt dig på rätt sida!

Det är inga numrerade platser i sjöflygplanet, utan man bara sätter sig på första bästa ledig plats. Bäst utsikt när planet lyfter från Male är på höger sida i planet. Då har har ni utsikten över den lilla flygplatsen och sedan över staden Male. Vice versa när ni ska tillbaka – då är det vänster sida man ska sitta på!

Helt klart en unik upplevelse som bidrar lite till den speciella och lyxiga känslan av att semestra på Maldiverna – att ta sig sista biten till sin paradisö med sjöflygplan!

Läs mer om Maldiverna

4 kommentarer

  1. Sjöflygplan är superhäftiga att flyga med och det här verkar inte vara något undantag. Viss skillnad mot min egen tur över Vancouver och dess bergiga omgivningar för några år sedan. Saftigt pris dock, men det kanske bara är en fis i vinden om man ändå har bokat in sig på en resort på Maldiverna?

    • Ja, gillar man att flyga är ju detta högt på bucketlistan! Ang prisets storlek så drar det ju iväg en del om man är en familj med barn. Men bara man vet priset för sjöflyget innan man bokar resten är det ju lugnt – bara det inte kommer som en otippad överraskning! Och håller med – för de flesta som bokar en resa hit är detta inte en dealbreaker!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...