Hur öppnar man champagne? Jag visar!

Dela inlägget:

Hur öppnar man champagne på rätt sätt? Vad ska man tänka på i övrigt när man serverar champagne? För att sammanfatta finns det tre viktiga saker att tänka när man serverar champagne eller annat mousserande vin.

Hur öppnar man champagne? Tre viktiga saker att tänka på:

#1. Servera champagnen välkyld.

Champagnen bli lugnare av att vara välkyld, vilket gör att den exempelvis inte bubblar ut i onödan när ni öppnar champagnen. Den blir också klart godare! Det tar ca 3 timmar i ett kylskåp att få champagnen till rätt temperatur, så ställ gärna in flaskan redan dagen innan den ska drickas om ni inte har en vinkyl.

Har man missat att kyla champagnen i förväg kan man stoppa den i frysen 30 minuter eller lägga den i ett isbad, men en långsam kylning i kylskåp är att föredra! Innan den serveras kan den med fördel stå i en ishink – eller snö som håller den perfekt kyld!

Hur öppnar man champagne

#2. Skada ingen

Nu har vi kommit till frågan – hur öppnar man champagne? Det är inte svårt och kräver ingen muskelstyrka. När ni ska öppna champagnen, skala bort den övre delan av folien som sitter över korken. Se till att inte rikta champagnen mot någon person eller värdefull sak när ni ska ta bort den lilla metallsaken – Muselet – som sitter över korken. Den har en liten öggla som man vrider motsols sex varv, sedan kan man ta bort den.

En champagnekork kan flyga ut i en fart upp till 13 meter per sekund om man inte kontrollerar farten. Vissa menar att man ska hålla tummen över korken när man tagit bort muselet för att korken inte ska börja åka ut innan man önskar.

#3. Kontrollera öppningen – vrid i flaskan

När muselet är borta och ni ska ta bort korken – håll ett fast grepp i korken och vrid försiktigt flaskan. Korken kommer sakta att tryckas uppåt och du kan kontrollera farten genom att hålla emot. När den är helt ute hörs ett väsande ljud och en ljus gas kommer upp från flaskan. Ingen champagne spills ut och nu är det bara att hälla upp champagnen i glas ni gillar och njuta!

Vilka glas ska man servera champagne i?

Vilket glas man ska servera champagnen i är vitt debatterat. Klassiska långsmala champagneglas, vitvinsglas med bredare kupa så dofterna blir tydligare, eller den ännu bredare champagnekupan. Jag personligen tycker det är viktigare vad som är i glaset än vilket glas man väljer!

Vilka glas ska man servera champagne i?

Drick champagnen först!

Har ni både champagne och enklare mousserande vin till nyårsfesten – starta med champagnen och drick det mousserande till tolvslaget. Smaklökarna är som piggast tidigt på kvällen innan de blivit bedövade av massa alkohol, så då kommer du uppskatta champagnen mer!

Läs med om mousserande drycker

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...