fbpx
Matochresebloggen
Masterclass med Leth - jag provar alla Leths viner 
Österrike Vinprovning

Masterclass med Leth – jag provar alla Leths viner

Leth är ett av mina favoriter bland vita viner, så det var med höga förväntningar jag i veckan gick till Österrikes Ambassad där det arrangerade en Leth provning, med anledning av att det nu släppts ytterligare ett Leth-vin på Systembolaget.

Kvällen till ära fanns Franz Leth inrest från Leth på plats, en av ägarna och andra generationens vinmakare som jobbat med Leth i hela sitt liv. En man som utan tvekan kunde allt om detta vin!

Masterclass med Leth - jag provar alla Leths viner 

Han började med en prestation av Leth och deras hållbarhetsarbete som bland annat innebär en helt ekologisk produktion. utan konstgödsel . Kanske är detta långsiktiga tänk en effekt av att detta är ett familjeägt företag där hans son nu tagit över huvudansvaret för vinmakeriet.

Masterclass med Leth

Efter presentationen bad jag Franz att berätta lite mer om de olika vinerna och vi fick då en egen Materclass, där han gick igenom alla de fem vinerna medan vi provade dem. Han förklarade i detalj vad som skiljer dem åt och all historia bakom vinet. Så kul att träffa en riktigt expert som kunde svara på alla våra frågor.

I Österrike är det Grüner veltliner som är den populäraste druvan att göra vitt vin av – och det finns till 100% i tre av Leths viner. Den senaste varianten är en fatlagrad Grüner veltliner som i mitt tycke var den klart godaste av de tre. Ett friskt, lätt vin som skulle passa perfekt till fisk eller skaldjur.

På den svenska marknaden finns även en blend av Grüner veltliner och Riesling, som togs fram då Systembolaget ville handla upp just denna typ av vin. Märkligt tyckte Österrikarna, som aldrig skulle komma på tanken att blanda dessa druvor. Men det blev en succé i Sverige och numera säljs den även i våra grannländer. Det femte vinet vi provade var Leths Riesling, som är min favorit bland de fem. Detta vin har lite mer tryck än de mer eleganta och lätta Grüner veltliner-vinerna.

Jag visste redan innan att Leth var ett gott vin, men nu när jag vet mer om deras hållbarhetsarbete och att alla vinerna görs helt utan konstgödsel och bekämpningsmedel känns det ännu bättre att köpa dessa viner. Att det ligger i Europa är ännu ett argument. Varför transportera viner över halva jordklotet när det fins så här bra viner relativt nära Sverige!

Fler österrikiska viner

Jag var för en tid sedan på en annan österrikisk vinprovning på Grus Grus. Även det en riktigt kul vinprovning som ni kan läsa mer om här.

Fler vinprovningar

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar