10 Trender inom mat och dryck 2022 – Back to  forward

Vad är det för nya trender inom mat och dryck vi kommer se 2022? Inför varje nytt år gör matkommunikationsbyrån Food & Friends en  trendspaning om vad som är på gång inom mat, dryck och måltider, som alltid är kul att kolla in.

Den senaste rapporten heter ”Back to  forward” och handlar om hur vi tar oss ur corona och går tillbaka till hur vi gjorde innan – men på nya sätt. 

10 Trender inom mat och dryck 2022 – Back to  forward

Här är 10 spaningar från Food & Friends om hur ditt mat- och dryckesår kommer att bli.  > Där jag lagt till mina egna tankar!

#1. Kitchen Shortcuts

Efter allt matlagande under corona vill vi förenkla i köket genom att ta bort  tidsödande moment och använda färre ingredienser. Exempel är recept på teman som ”No stir”  eller ”3 ingredients” samt ”Take & bake”. Drygt hälften känner ”Köksutmattning” och vill ha hjälp.  

Trender inom mat och dryck 2022

> Är denna trend möjligen driven av klipp på TikTok och Facebook med recept av denna typ? Kul att kolla på men – hur mycket tid tjänar man på att koka pastan i pastasåsen istället för att koka den perfekt al dente i en egen kastrull?

#2. Cocktail Shortcuts

Färdigblandade premiumcocktails växer starkt. Snyggt designade förpackningar och exakta proportioner slår att själv fumla med slattarna man råkar ha hemma i  spritskåpet.  

> En kul trend som jag redan testat – i form av en alkoholfri Negroni – som var riktigt bra!

Trender inom mat och dryck 2022

#3. Red Hot Sauces

Under pandemin letade vi oss tillbaka till husmanskost och ”comfort food”. Nu  ska det hända något i munnen! I skafferiet med röda såser finns redan Sweet Chili och Gojujan.  Nu utökas det med Chili Crunch och Hot Honey. Testa det med BBQ, pizza, ostbricka, glass eller  varför inte i cocktailen? 

> yes, en trend som jag lätt ska haka på – älskar stark mat!

#4. Immunity

Efter att ett virus lamslagit världen så är det inte konstigt att livsmedel som utlovar immunitet (eller snarare stärkt immunförsvar) är en växande trend och något som stora bolag vill kommersialisera. 

Trender inom mat och dryck 2022

> Det känns som en onödig genväg att äta mat som har tillsatta mineraler och vitaminer istället för att laga ren mat på bra ekologiska råvaror och äta dessa tillskott separat. Läs lite fler tips om hur man stärker immunförsvaret här.

#5. Do It Yourself

När personalen saknas så knuffar allt fler restauranger över serveringen på gästen. QR-koder vid bordet som länkar till menyn är ett exempel. Servering genom att ställa en bricka med beställningen på bordet som gästerna själva får fördela ett annat. 

Trender inom mat och dryck 2022

> På snabbmatsrestauranger – absolut. Men ska man ha en riktig restaurangupplevelse är personalen för mig en viktig del!

#6. Social Media Restaurants

Under 2020 ökade vi tiden på sociala medier med 7%. Foto-vänliga  restaurangmiljöer där gästerna kan ta perfekta selfies kommer stort. I London expanderar kedjan  EL&N som kallar sig ”The Most Instagrammable Coffeeshop in the World”  

> Närmaste motsvarighet i Stockholm: Mr Cake eller varför inte Restaurang ART!

Trender inom mat och dryck 2022

#7. Virtual Ghost Kitchens

Youtube-kändisar och influencers utvecklar egna digitala  restaurangkoncept, där lokala restauranger kan ansluta sig och laga mat efter en manual. Mest känd är Mr Beast, som över en natt öppnade 300 hamburgerrestauranger över hela USA. 

Trender inom mat och dryck 2022

> Så här funkar det:

  1. En influencer med miljoner följare gör en meny som denne gör reklam för i sina kanaler
  2. Ett annat bolag har ett nätverk med restauranger med ledig kapacitet som lagar influenserns meny
  3. All mat körs ut med delivery

Lite som en större variant av det koncept som Brödernas kör med svenska influencers som får komponera egna burgare!

Trender inom mat och dryck 2022

#8. Activity Restaurants

Efter trist år hemma vill vi att det ska hända något mer än bara mat och  dryck på krogen. Spel och aktiviteter som dart och biljard fräschas upp och expanderar. Ett steg längre är interaktiva events baserade på tv-serier som ”La Case del Papel”.  

> Ett svenskt exempel är Golfbaren med minigolfbanor som expanderar snabbt! Eller som vi brukar göra ibland – kör ett escape room innan middagen – sedan vidare till en riktigt bra restaurang!

Trender inom mat och dryck 2022

#9. No time to waste

Efter att FN i år slagit fast att 10% av växthusgaserna kommer från maten vi slänger så ökar fokuset på svinn. I England lanserar matkedjorna kampanjer för bland annat bananer som är den mest slängda produkten i butikerna. Vem blir först av ICA, COOP och Axfood att lansera sin egen banan-kampanj? 

> Ett annat sätt är att inte slänga mat är att köra ”här är ditt kylskåp” nästa gång ni ska ha middag och laga mat på det som redan finns hemma. Eller – köp upp alla gamla bananer – frys in och gör bananglass!

Trender inom mat och dryck 2022

#10. Reuse, not recycle

Att återvinna är bra, men att återanvända är bättre. Nu kommer kaffekoppar  som du lämnar tillbaka för rengöring innan de går tillbaka till caféet. Att synas på stan med en papperskopp är lika illa som en cigarett i handen.

Där har ni dem – 10 Trender inom mat och dryck 2022. Vilka tror ni kommer följa med oss in i 2023?

De flesta bilder och trendrapporten kommer från Food & Friends. Bilden överst i reportaget är från restaurang Park Row i London, en restaurang med tema ”Gotham City”

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...