8 Sätt att stärka immunförsvaret

Dela inlägget:

Funderar du på vad det finns för sätt att stärka immunförsvaret? Då har du kommit helt rätt. I detta reportage har jag sammanställt den forskning jag har hittat kring olika sätt att stärka immunförsvaret. Varför ska man läsa detta? Jo, för att kunna hålla i sin träning, inte blir sjuk så ofta och allmänt ha mer energi för att resa och njuta av livet!

Det läggs förvånande lite forskningspengar på just immunförsvaret – och rapporteras ännu mindre i bredare media. Men det finns många artiklar i ämnet, bland annat en från Harward Medical School i USA som publicerades redan 2014. Inga nyheter egentligen – men mer relevanta än någonsin. De sammanfattade dessa 8 sätt att stärka immunförsvaret, många som det gjorts eller just nu pågår studier kring.

8 Sätt att stärka immunförsvaret

  1. Rök inte.
  2. Ät en diet med mycket frukt och grönsaker.
  3. Träna regelbundet.
  4. Håll en sund vikt.
  5. Om du dricker alkohol ska du bara dricka med måtta.
  6. Få tillräcklig sömn.
  7. Vidta åtgärder för att undvika infektion, som att tvätta händerna ofta
  8. Försök att minimera stress.

Utifrån dessa 8 punkter har jag letat mer, nyare forskning, som finns sammanfattad och länkad nedan.

8 Sätt att stärka immunförsvaret – med länkar till mer läsning

Vill du sätta dig in i lite mer bakgrund till varför dessa 8 saker stärker ditt immunförsvar – läs mer nedan!

1. Rök inte

Att det är dåligt att röka vet väl alla, men jag visste faktiskt inte hur dåligt det var innan jag läste lite forskningsartiklar om det. Det är inte bara lungcancer och en rad andra sjukdomar man riskerar, utan rökning ger även ett sämre immunförsvar, som då gör att man drabbas extra hårt av infektioner och virus. Läs mer i en amerikansk forskningsrapport här,

2. Ät en diet med mycket frukt och grönsaker.

Just kring mat finns det ju hur många olika teorier som helst, men det finns vissa saker som de flesta håller med om. Som att undvika skräpmat, godis & läsk. Att gluten tros driva inflammation i kroppen och att kött från länder som använder mycket antibiotika ska undvikas. Några länder som verkligen sticker ut för sin extremt höga användning av antibiotika är Cypern, Spanien och Italien. Köp svenskt – ekologiskt – kött istället!

Sätt att stärka immunförsvaret - ät svenskt kött

Kroppen behöver också mineraler som zink, magnesium, koppar och olika vitaminer. Bäst är såklart att få i sig den via maten, men annars är bra tillskott att rekommendera. Speciellt viktigt är det om man valt en diet utan kött. som i sig innehåller mycket av det man behöver.

3. Träna regelbundet

Träning upp till 60 minuter anses enbart gynnsamt för immunförsvaret. Här kan ni läsa lite mer om det. Det finns även forskning som visar att längre ansträngning, som exempelvis marathonlopp kan sänka immunförsvaret då det är en stor påfrestning på kroppen., framför allt är detta viktig att tänka på för riskgrupper som exempelvis redan har en kronisk inflammation i kroppen. Läs mer i denna rapport.

Sätt att stärka immunförsvaret - träna inte för mycket

4. Håll en sund vikt.

Att vara överviktig har liksom rökning fler negativa aspekter än man tidigare trott. Överviktiga drabbas oftare av inflammationer och har sämre immunförsvar än normalviktiga. Märkligt att inte övervikt redan tidigare var en rödflagga för virus. Forskning har visat det sedan långt tidigare. Ett exempel här. En annan längre studie i Canada visade samma sak – överviktiga personer drabbades klart värre av influensa och krävde intensivvård i klart högre utsträckning än normalviktiga. Läs mer här,

5. Drick alkohol med måtta – och fyll på med mineraler

Viss forskning visar att en måttlig alkoholkonsumtion kan vara ok för hälsan men överkonsumtion är tveklöst dåligt för immunförsvaret. Läs mer här, Dessutom har ett för högt alkoholintag ofta andra dåliga effekter dagen efter som sämre sömn, större sug efter skräpmat och utebliven träning – vilket sänker immunförsvaret ännu mer.

Så är det någon gång man ska dricka med måtta är det i förkylningstider! Om man ändå någon gång går på fest, se till att fylla på med vitaminer och mineraler samt ett stort glas vatten innan du går och lägger dig.

6. Få tillräcklig sömn.

Folk i allmänhet sover allt förre timmar per dygn – och det påverkar immunförsvaret negativt. Studier visar att personer som sover i genomsnitt mindre än sju timmar per natt löper tre gånger så stor risk att insjukna jämfört med de som sover mer än sju timmar. Dessutom orsakar sömnbrist förändringar i hormonnivåer som i sin tur kan leda till fetma och övervikt. Så, sover du inte redan minst sju timmar, se till att skapa rutiner så du får nog med sömn. Läs mer här,

7. Vidta åtgärder för att undvika infektion

Tvätta händerna – kanske för att det är den absolut lättaste åtgärden man kan göra och inte kräver jobbiga saker som att lägga om sin kost, börja träna eller lägga sig i tid. Men självklart är den viktig. Om du mot alla odds fortfarande inte vet hur man tvättar händerna 🙂 så finns en beskrivning här.

8. Försök att minimera stress.

Enklare sagt än gjort – ”sluta stressa”. Men är det något som verkligen sänker immunförsvaret så är det stress. Så all mediarapportering som skrämt livet ur läsarna om faran med corona kan dessutom ha ökat stressen, sänkt immunförsvaret och förvärrat situationen. Och vad som är värre – effekten av stress förvärras om man redan är lite sjuk. Läs mer i denna studie. Även Folkhälsomyndigehetn har tips om hur man kan minska sin oro här.

4 kommentarer

  1. […] Det finns gott om forskning på vad man kan göra för att minska risken att drabbas svårt av Covid-19-viruset. Tvätta händerna med tvål och vatten, håll avstånd. Och inte minst – se till att stärka ditt immunförsvar så du klarar en eventuell smitta – läs mer om sätt att stärka immunförsvaret här. […]

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...