Matochresebloggen
Här är ditt kylskåp - home edition
Middag temamiddag

Här är ditt kylskåp – home edition

“Här är ditt kylskåp” var ett matlagningsprogram som sändes första gången 1992. Konceptet är att en kock och en programledare (plus TV-team) åker hem till en känd personer och lagar en middag utifrån vad som råkar finnas i kändisens kylskåp. Ett kul exempel är avsnittet där man hälsar på hos Dr Alban som var en ordentlig utmaning för kocken på grund av extremt få råvaror i kylskåp och skafferi!

Jag gillar att laga mat efter recept – men gillar samtidigt tanken på att få vara kreativ med ett begränsat antal råvaror. Och att utgå från det som finns i kylskåpet är ju även ett smart sätt att verkligen ta hand om råvarorna man har hemma och minska svinnet. Så lagar vi oftast vardagsmiddag – på det som finns hemma. Men när vi har gäster brukar jag nästan alltid kolla upp recept och handla exakt det som behövs.

Vi pratade om “här är ditt kylskåp” med några vänner för ett par månader sedan som tyckte det skulle vara så kul om jag kom hem till dem och – a la Här är ditt kylskåp – testade av laga mat av det som råkade finnas i deras kylskåp. I lördags var det dags!

Här är ditt kylskåp – Home Edition

När vi kom hem till våra vänner utgick jag från det jag hittade i deras kylskåp, frys och skafferi och lagade en fyrarätters av detta. För att göra det lite knepigare hade de själva infört handlingsförbud sedan en dryg vecka bakåt – så det skulle bli lite mer av en utmaning.

Efter att jag fått en guidad tur bland det som fanns i alla skåp började jag fundera och när jag fick en idé googlade jag på recept kring dessa råvaror. Avslappnat och helt utan prestationsångest – både för vännerna som vi var hos – och för mig som skulle laga maten.

Här är ditt kylskåp - home edition

#1. Förrätt 1 – pankofriterad feta med granolja

Den första förrätten var pankofriterad fetaost med granolja och små bitar äpple. Så enkelt – och supergott. Det var en variant på detta recept, där man dubbelpanerar feta i först ägg och vetemjöl, sedan ägg och panko innan man steker bitarna i olivolja.

Här är ditt kylskåp - home edition

#2. Förrätt 2 – Rostad palsternackspuré med brynt smör

Den andra förrätten baserade jag på palsternacka, som rostades i ugn och mixades slät med creme fraiche. Den skulle egentligen serveras med brynt smör, hasselnötter och makrill, men här blev det en variant med rostad mandel och en liten sardellfilé istället. En väldigt brun rätt (ja, jag rostade kanske palsternackorna lite väl hårt) – men lyckad smakmässigt! Brynt smör och någon form av crunch från nötter eller mandlar är ju nästan gott till allt!

Här är ditt kylskåp - home edition

#3. Varmrätt – Per Mobergs viltfärsbiffar

Det var lite skralt på köttfronten, men i frysen fanns dovhjortsfärs och där hittade vi även lite frysta trattkantareller. Perfekt för en stabil varmrätt. Jag googlade upp Per Mobergs recept på viltfärsbiffar och serverade dem med stekta trattkantareller, kokt potatis, gräddsås och lite rårörda lingon vi hittade längst in i kylen.

Här är ditt kylskåp - home edition

#4. Dessert – äppelkaka med mandelmassa

Dessert är inte min starkaste gren eller största intresse, men det var klart att vi också skulle ha en söt avslutning på denna “här är ditt kylskåps”-middag. Så jag letade vidare i kylskåpet och hittade lite mandelmassa. En efter en googling på “dessert äpple mandelmassa” hittade jag detta recept som blev riktigt lyckat – små portionsformar med äppelkaka! Vid detta lag var grädden slut och det fanns ingen glass, men det fanns lite kesella kvar som jag vispade upp med vaniljsocker och lime från en flaska i kylen. Pudrade över florsocker och voila – en snygg och riktigt god dessert!

Äppelkaka med mandelmassa

Lite som man lagar mat i Sveriges Mästerkock

Att laga mat på detta sätt – utgå från några givna råvaror – är rätt likt det sätt som många moment i Sveriges Mästerkock går till. Och även där får deltagarna googla upp recept och göra research någon halvtimme innan man klipper till delen nä de börjar laga den mat de tänkt ut!

Så, nästa gång ni vill bjuda oss på middag räcker det med att boka ett datum när vi ska komma, så lagar jag mat av det ni har hemma. För detta vill vi göra mer av!

Du kanske också är intresserad av...

4 Comments

 • Reply
  pilla
  20 december, 2021 at 21:59

  Kul grej! Hade inte blivit mycket till trerätters i min kyl. Typ fil med frukt och frukt med fil. Och ett glas mjölk.

  • Reply
   Christian Muda
   21 december, 2021 at 22:40

   Hej! Nej, det bygger ju lite på ett skapligt förråd för att få till något gott!

 • Reply
  FREEDOMtravel
  23 december, 2021 at 20:47

  Vilken kul idé! Det där programmet minns jag verkligen, även om jag tror att jag var barn då? Har något minne av någon som fick hämta äpplen på gården till efterrätten 😉 Kreativa rätter du skapade! Önskar dig och familjen en riktigt God Jul!!

  • Reply
   Christian Muda
   27 december, 2021 at 20:37

   Detsamma, detta borde vi köra ihop nästa gång vi ska ses för middag!

Lämna gärna en kommentar