fbpx
Matochresebloggen
Recept

Lyxig vegetarisk 3-rätters meny

I helgen hade vi min syster med familj på middag. Då de är vegetarianer blev det en kul utmaning att försöka laga en lyxig vegetarisk 3-rätters meny – och hitta matchande viner. Efter en hel del research bestämde vi oss för en förrätt på spetskål med brynt smör och hasselnötter. Vegetariska biffar med potatiskaka och rödvinssås till varmrätt och en kladdkaka “after eight” till dessert. Till det två naturviner som personen jag frågade om råd på Systembolaget sa skulle passa fint.

För att göra det hela lite mer komplext äter min systers man inte smör, och dottern lagar vi glutenfritt till. Dock åt alla ägg,. vilket underlättade att hitta ett bra biffrecept – äggen behövs för för att binda ihop resten!

Förrätten var superenkel att förbereda och även desserten gick snabbt, medan varmrätten tog desto mer tid att förbereda. Så det blev ett par timmar i köket lördag eftermiddag, men jag älskar att preppa en middag när man har gott om tid, med lite skön musik på i köket och inte minst när det är några nya recept som ska testas. Just dessa recept kunde även förberedas nästan helt och hållet – så det var minimalt med matlagning när gästerna väl kom.

#1. Förrätt: Spetskål med brynt smör, hasselnötter och algrom

En förrätt som är lika god som den är enkel att göra. Har var planen egentligen svartrötter, men det gick inte att få tag på så vi körde på spetskål – en rätt som jag bland annat ätit en variant av flera gånger på Kagges.

Ingredienser för 4 personer.

  • 1 spetskål
  • 200 gram smör
  • Olivilja
  • Salt och peppar
  • 1 del hasselnötter
  • i burk algrom

Gör så här:

  1. Dela spetskålen i 4-6 delar beroende på hur stor den är. Lägg på en plåt, ringla över olivolja, krydda med salt och peppar och sätt in ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Passa på slutet så kanterna inte bränns.
  2. Rosta hasselnötterna i torr panna, skaka bort skalet. Krossa nötterna lite slarvigt.
  3. Bryn smöret, genom att smälta det i en stekpanna, sänka temperaturen till strax över medel och vispa tills smöret inte skummar längre. Ha en kanna redo att hälla över det brynta smöret i så det inte bränns.
  4. Lägg upp på tallrik, ringla det brynta smöret över spetskålen, sprid över lite nötter och avsluta med en sked algrom, salt och peppar. Det smörfria alternativtet blev olivolja.

Till spetskålen serverade vi Rkatsiteli Qvevri – ett georgiskt naturvin som var ganska lik en klassisk chardonnay, torr men hög syra och smaker som honung och torkad frukt. (128:- på Systembolaget). Riktigt gott till denna rätt.

#2. Varmrätt: Vegetariska biffar med potatiskaka och rödvinssås

Att göra egna vegetariska biffar var enklare än jag trodde och blev riktigt gott. Till dessa serverade vi en potatiskaka som gått på låg värme i ugnen 4 timmar och en rödvinsås som kokade lika länge.

Vegetariska biffar

Vegetariska biffar googlade jag upp recept på och gjorde två varianter.

Vegetariska biffar med potatiskaka och rödvinssås. Lyxig vegetarisk 3-rätters meny

Riktigt goda och här kan man improvisera lite med de bönor och linser man har hemma.

Potatiskaka & rödvinssås

Potatiskaka går även under namnet pommes anna och det finns massor med recept på, exempelvis här. Den smörfria varianten blev en egen liten potatiskaka med olivolja istället för smör.

Rödvinssåsen kokade vi på en bas av lök, rotselleri, morot, timjan, lagerblad, kokossocker och en liter rödvin, som sedan fick puttra och koka ner i ett par timmar, innan jag silade av den och redde den med tapioka.

Till huvudrätten drack vi Sopron, ett fylligt, fruktigt och lite kryddigt ungerskt naturvin (119:- på Systembolaget). En riktigt bra matchning!

Lyxig vegetarisk 3-rätters meny

#3. Dessert: salt kladdkaka after eight

salt kladdkaka after eight är vanligt chokladkakerecept där vi bytt ut vetemjöl mot mandelmjöl och ersatt vanligt socker med kokossocker. Och istället för ströbröd använder vi kokosflingor. Dessutom har vi lagt till en matsked pepparmintsextrakt och lite salt- och bakar kakan halva tiden så den nätt och jämnt stelnar!

Recept på salt kladdkaka after eight

  • 100 gram smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker, rågade
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3/4 dl kakao
  • 1 Msk pepparmintsextrakt
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Börja med att värma ugnen till 175 grader.
  2. Smält smör. Smöra (och häll på kokosflingor i en liten rund form, ca 20 cm i diameter.
  3. Vispa äggen med sockret pösigt. Häll i det avsvalnade smöret och rör om.
  4. Häll i mandelmjöl, kakao, salt och pepparmintsextrakt i kaksmeten och rör om ordentligt så det blir en slät smet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda mitt i ugnen i 11 minuter.
  6. När den svalnat, ställ in i kylen så den stelnar. Servera kylskåpskall.

Resultatet: En fantastisk chokladkaka, i all enkelhet. Riktigt kladdig, med en god smak av mint. Så mäktig att man inte behöver varken grädde eller bär till. Och är naturligt glutenfri.

salt kladdkaka after eigh

Helt klart en Lyxig vegetarisk 3-rätters meny vi kan rekommendera om ni ska bjuda gäster på middag som äter vegetariskt!

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar