3-dagars fasta – så funkar det att leva utan mat i 72 timmar!

Min fru läser väldigt mycket om hur man kan leva nyttigare och en av alla saker hon hittat är forskning på hälsoeffekterna av att fasta, som en 3-dagars fasta . Cellerna förnyas, man får ny energi och efter en eller ett par dagar kan man hamna i ”ketos”- när kroppen börjar förbränna fett.

Helt ärligt har jag inte läst in mig alls så mycket som min fru, men i söndags efter en helg med stora middagar och massa vin kände jag för att göra ett ryck för min hälsa (och även om möjligt komma i lite bättre form inför en sol- och badresa på höstlovet) och kick-starta med en 3-dagars fasta. Så, efter en riktigt god söndagsmiddag var det stopp för mat på 3 dygn.

Första dagen – över förväntan men dålig sömn

Min fru gav mig rådet att starta dagen med citronvatten, salt och några tillskott, som jag tog och gick sedan till jobbet. Saknade inte frukosten så mycket utan jobbade på som vanligt. Kaffe kan man dricka som vanligt under fastan, vilket kanske blev räddningen!

Vid lunch – fortfarande inte superhungrig men hade med lite hemkokt köttbuljong som jag åt med sked till lunch. Väldigt gott! Kapade lunchen till 10 minuter på detta sätt och fortsatte sen jobba utan att tänka så mycket på mat.

3-dagars fasta

Träning och vinprovning under 3-dagars fastan

Fortsatte efter jobbet till Sats en sväng för ett kort träningspass och kände mig pigg, men tog det lite lugnare än vanligt, nu när jag inte ätit på ett knappt dygn. Direkt vidare direkt till sista gången av min vinkurs på restaurangakademien, där det alltid står en buffé med ostar, chark, nybakad bröd mm och väntar innan kursen. Hoppade över detta – nu var jag helt inne i att köra tre dagars fasta – men det var svårt att avstå, detta såg så himla gott ut!

3-dagars fasta - frestelser

Vinprovningen då? vi provade denna gång olika typer av söta viner men jag valde nu att spotta ut allt (som flera i kursen alltid gör). Jag spottade också ut de ostar vi testade ihop med vinet efter att jag tuggat lite på dem, inte så fräscht, men vad göra!?

Kom hem runt 22 och var då trött, men kunde inte riktigt sova. Hjärtat bultade som om jag vore hög på nikotin eller någon annan drog och jag började få lite ont i magen. Somnade till slut men klart sämre och upphackad sömn än normalt.

Andra dagen på fastan

Nästa morgon – samma ”frukost” som tidigare – lite piller och citronvatten med salt. Plus kaffe. Sonen var sjuk så jag var tvungen att jobba hemifrån då min fru var bortrest. Att laga mat till honom när jag själv inte hade ätit på ett dygn var lite jobbigt, men funkade faktiskt det med. Bestämde mig för att skippa buljongen denna dag och bara köra på citronvatten med salt till lunch.

Inser hur ofta jag äter för att jag är uttråkad snarare än att jag är hungrig, nu när jag inte stoppar i mig något alls under dagen. Kanske är det den största vinsten hittills, att reflektera över hur och vad jag äter med en helt ny referens.

Jobbade på hemifrån och framåt fem-tiden började jag känna en hunger jag inte kan minnas att jag känt förr. Inget sötsug, utan en helt tom känsla i magen. Började bli väldigt sugen på mat och bestämde mig för att det nog var smart att äta lite mer buljong.

Sen mixade jag ihop ett vatten smaksatt med ingefära och citron som jag smuttade på resten av kvällen.

Hungrig, men besluten att köra på den dag till. Peppad, av alla som säger att det skulle vara omöjligt för dem. Nöjd, att jag redan har tagit mig igenom två tredjedelar!

Tredje dagen på fastan

Den andra natten på¨på fastande mage sov jag till skillnad från den första riktigt bra. (Hade märkliga drömmar om att jag åt frukost den tredje dagen och misslyckades med mitt mål). Frukosten blev om möjligt ännu torftigare, citronerna var slut så det blev bara tillskott och vatten.

Mindre hungerskänsla denna dag, men åt ändå den sista skvätten av buljongen (utspädd med vatten och salt -snacka om torftigt!) till lunch. Faktiskt så att denna tredje dag var den enklaste hittills. Fortfarande heller ingen huvudvärk, yrsel eller tapp av energi, snarare har jag blivit mer fokuserad.

Gick genom dagen utan att bli speciellt sugen på saker omkring mig. Var på Gröna Lunds pressvisning av årets Halloweenarrangemang och det bjöds på mackor, bullar, frukt och massa annat gott men ´skippade såklart ’även detta – bara några timmar kvar!

Till slut, lagom till en ganska sen middag dag tre hade det gått 72 timmar sedan jag åt sist. Så himla gott att äta mat igen! Det blev en klart mindre portion än jag brukar ta för att inte chocka magen

Resultatet av min 3-dagars fasta

Det viktigaste för mig när jag hade kört den första dagen var faktiskt att se om jag kunde vara utan mat i tre dagar – och klara det. Sen var det intressant att det gick så smidigt utan huvudvärk, energitapp eller dåligt humör som många andra vittnar om.

Det blev även en liten viktnedgång, runt 2 kilo tappade jag dessa dagar – får se om jag kan hålla den nya vikten och fortsätta sakta gå ner lite mer tills jag kan posera i badbrallor på bloggbilderna i vår!

Tips om du vill köra 3-dagars fasta

 • Se till att du får i dig nog med salt och vatten – men drick inte för mycket.
 • Citron är gott och perfekt att pressa i hett vatten som dryck
 • Kaffe funkar bra under fastan
 • Många menar att hemkokt buljong på köttben som du äter en gång per dag stabiliserar humöret – så funkade det i alla fall för mig.

Läs mer hos denna amerikanska bloggare som också kört en 3-dagarfasta som jag tog lite tips av!

Läs mer om hur jag fortsatt min fasta

Periodisk fasta 16-8

Andra tredagarsfastan – ännu mer strikt vattenfasta

22 kommentarer

  • Tack Lindha,

   Ja, vi äter oftast ganska enkla, men nyttiga vardagsmiddagar som jag inte brukar skriva om här på bloggen, men dessa fastedagar tog priser i torftighet med råge! Ha det fint! Mvh C

 1. Om folk inte var så rädda för att inte ständigt äta och dricka skulle dom upptäcka den livskvalitet som finns i återhållsamhet. Frosserimentaliteten av idag I Sverige är importerad från USA medan återhållsamheten lärs ut varje dag från tidigaste ålder i exempelvis Frankrike där jag bor. Inte fasta men stor disciplin inför mat och dryck. . Sk fredagsmys och lördagsgodis finns inte.

  • Hej Kerstin- Ja, jag håller verkligen med, även om jag själv ofta hamnar i att jag äter något så fort jag blir hungrig. För det är ju alltid godare att äta när man verkligen är hungrig och äter man riktigt torftigt ett pr dagar uppskattar man maten sen ännu mer!

   Vänliga hälsningar Christian

  • Hej, jag tog mineraldroppar (den blå flaskan), magnesium, gurkmeja och c-vitamin. Syfte att få i mig nog mineraler och näring när jag åt så lite!

 2. Tack! Bra och inspirerande beskrivning! Är nu inne på tredje dagen men inte bestämt ännu hur länge jag ska hålla på den här gången. Men tre dygn blir nog bra! Har du fastat längre någon gång? När man kommer upp i fem dygn eller mer så finns ingen hunger mer och man kan få för sig att man kan klara sig utan mat ytterligare en vecka men det är nog en stark signal att det är dags att bryta fastan. Kylskåpet och vinkällaren är fulla av anledningar till att bryta. MVH

  • Hej Nils!

   Jag har läst om och även lyssnat på olika experters/läkares föreläsningar angående olika perioder av fasta. Det finns ett diagram vad som händer med kroppen vid 24, 48, 72, 96 och 120 timmars fasta. 24, 48 och 72 timmars fasta all ära men det räcker inte för att hela kroppens metabolism startas om och den benefit för kroppen det innebär vilket är det största målet för fastan. 96 timmar = mycket bra men det bästa är hålla ut i 120 timmar dvs. 5 dagar. Har själv provat en gång. Det är nämligen så att just vid dessa 5 dagars fasta som omstart av metabolismen i kroppen 100% sker. Efter dessa 5 dagar är det ”onödigt” att ”plåga” sig själv genom att fortsätta med ytterligare dagar. Om man gör detta ett par eller 3 ggr per år så är det garanterat att man förlänger sitt liv med flera år, enligt experterna i alla fall.

   Med vänliga hälsningar
   Joseph Foltyn
   Göteborg

   • Intressant! Första dagen var ju svårast, så kanske ska jag testa fem dagar nästa gång! Vänliga hälsningar Christian

 3. […] Resultatet av min 3-dagars fasta – Det viktigaste för mig när jag hade kört den första dagen var faktiskt att se om jag kunde vara utan mat i tre dagar – och klara det. Sen var det intressant att det gick så smidigt utan huvudvärk, energitapp eller dåligt humör som många andra vittnar om. Visa hela svaret […]

 4. Hej Christian vad grym du är, jag har börjat min fasta i dag så Dag 1 .jag ska försöka med 5 dagars fasta ,medveten om att det kommer bli svårt. Men tänker Jag ska klara det ,varje dag är en seger ,jag har stoppat i mig alldeles för mycket sötsaker ,måste bli ett stopp NU .har man stark vilja så kommer det att gå bra ,fokuserar på en dag i taget för att nå mitt mål .Tack för att du delade med dig ,det peppade mig.mvh Mia

  • Hej,

   Oj, fem dagar låter svårt. Jag tyckte tre var utmanande! Men lycka till – och berätta gärna hur det gick!

 5. Ledsen, men att du skulle gått ner 2kg på 3 dagar är tyvärr en fantasisiffra

  För att gå ner 1kg kroppsvikt krävs ett underskott på 7000 kcal. 2kg är då 14000

  För att tappa 2kg på 3 dagar krävs då att du har ett kaloriunderskott på ca 4666 kcal per dag. En vanlig man brukar man räkna med förbränner ca 2500 kcal per dag.

  För att komma upp i dom siffrorna hade du även behövt löpträna över 2 timmar per dag som exempel (varierar såklart beroende på hastighet & kroppsvikt)

  Det är rimligt att du tappat 1kg kroppsvikt, och så är din kropp även ca 1 kg lättare eftersom den är tom på mat och bär mindre vätska – som sedan kommer komma tillbaka när du börjar äta igen

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...