Världens första organiska single malt whisky – Benromach Organic

Benromach Organic blev världens första organiska single malt whisky när den kom 2006 och sedan dessa har allt fler destillerier tagit fram ekologiska versioner av sina whiskies. Originalet Benromach Organic har dock fortfarande en stark ställning och den 1 December kommer det en ny laddning av denna whisky till 120 butiker i Sverige.

New make vs färdig whisky

Jag fick hem en liten låda med prover av Benromach Organic – och dessutom prover av ”New make” av både denna och av Benromach Original. New make är alltså den spriten som kommer när man destillerat whiskyn, innan whiskyn legat på fat som ger den karaktär och blivit utspädd. Jag har bara testat en new make whisky en gång tidigare, så det var riktigt spännande att prova dessa två new make oprover och se om vi kunde känna igen den fördiga whiskyn.

Vi började med de två new-make och sedan den färdiga whiskyn. Man kunde helt klart känna igen whiskyns karaktär i bägge, även om new make är väldigt spritig (63,5%). Benromach Organic är till skillnad från Benromach Orginal helt orökig – och det kändes tydligt i proverna av new make.

Vi provar numera oftast klart äldre whisky som lagrats 15-20 år eller är i cask strenght – så Benromach Organic har svårt att möta sig med de jag testar vanligen med mitt whiskygäng. Men det är en perfekt helt orökig ingångswhisky med en knäckig och lite pepprig smak och tydlg vanilj- och kaffesmak. Självklart även ett stort plus att den är ekologisk.

En ny batch av Benromach Organic släpps den 1 december 2023 och det finns totalt 2300 flaskor i Sverige. Pris 599:- för 70 cl.

Lär mer om whisky på Matochresebloggen.se

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...