Att göra i Campbeltown – tips för alla whiskyälskare

Campbeltown är en liten kuststad i Skottland, sydväst om Glasgow. Här har man tillverkat whisky sedan början av 1800-talet. Som mest fanns över 20 whiskydestillerier här – nu finns bara tre kvar – Springbank,  Glengyle och Glen Scotia. Många kommer som vi hit för att besöka dessa destillerier, men det finns också fina golfbanor samt vandrings- och cykelleder som många reser hit för.

Vägen till Campbeltown är så vacker, genom dalar, längs sjöar och gröna betesmarker med massor av får!

Äntligen framme i Campbeltown!

Att göra i Campbeltown

#1. Whiskydestellerier i Campbeltown

Huvudattraktionerna i Campbeltown är dess whiskydestellerier och vi besökte de främsta – Springbank och Glen Scotia. Ska ni bara välja ett att besöka är det utan tvekan Springank som är mitt tips – men är man ändå i Campbeltown är det kul att kolla in bägge!

#2. Hotell i Campbeltown

Det finns inga lyxhotell i Campbeltown, men flera enklare hotell att välja mellan. Vi bodde på Argyll Arms Hotel (som ni kan läsa mer om här). Ett mysigt, lite bedagat hotell på stadens huvudgata.

#3. Campbeltowns mest välsorterade whiskybar

Ett annat populärt hotell – inte minst bland whiskyälskare – är Ardshiel hotel. Det ligger en kort promenad från huvudgatan och hit gick vi för att de har Campbeltowns mest välsorterade whiskybar med över 700 olika flaskor. Bland annat egna buteljeringar av lokal whisky som bara går att köpa här. Här hade vi en supertrevlig whiskyprovning första kvällen i Campbeltown.

Att göra i Campbeltown
Att göra i Campbeltown

#4. Campbeltowns mest välsorterade whiskybutik

Vill man köpa med sig någon lite speciell whisky hem är tipset att kolla in Cadenhead whisky shop. En oberoende buteljerare som köper in utvalda fat med whisky från hela Skottland och säljer under eget namn.

#5. Restauranger i Campbeltown

De flesta Restautanger i Campbeltown är enkla pubar med mat som är rätt lik var man än går – sallader, fish’n’chips, kött med pommes eller pizza. Är det en restautang ni behäver boka bord på sä är det Number Forty Two som vi själva fick tips om och åt på en kväll. Supergott och en helt annan nivå än de andra restautrangerna vi åt på!

#6. Morgonpromenad i dimman

Vädret i Skottland är ofatst sämre än det är i Sverige, så man åker inte hit för det vackra vädret. Istället får man njuta av den friska havsluften och den mystiska dimman vid vissa av morgonpromenaderna, som tog oss till Campbeltowns vackra kyrkogård vår första morgon här.

#7. Davaar Islands

Davaar Islands är en ö i Campbeltown som man kan gå till när det är lågvatten. Den ska vare riktigt vacker och många tar en promenad hit ut till fyren som finns på ön. Vi kom hit vår sista dag strax innan lågvattnet var lågt nog för att kunna passera – och mina vänner var sugna på att åka vidare mot Edingburgh, så det blev ingen promenad ut på Davaar Islands för mig denna gång. Men kommer jag hit igen ska jag absolut ge mig dit!

#Bonus. Paus på vägen i Inveraray

Vill man ta en paus när man har kommit halvvägs från Glasgow är ett tips att göra det i den lilla byn Inveraray som ligger vid havet. Här finns restauranger, fik, mataffärer och även två whiskybutiker,

Ett annat mysigt stopp är i den lilla sömniga byn Ardrishaig – även den vid havet. Här finns några kaféer och restauaranger samt en vacker kanal med slussar.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...