Besök på Springbank Destillery i Campbeltown

Årets whiskyresa gick till Skottland och höjdpunkten på denna resa var utan tvekan Campbeltown och ett besök på Springbank destillery. Campbeltown ligger vid havet sydväst om Glasgow – runt 3 timmars resa med bil.

Springbank destillery är ett av skottlands äldsta destillerier, fortfarande familjeägt och det enda skottska destilleriet där de fortfarande gör alla steg i tillverkningen själva. Resultatet är en fantastiskt god whisky – som varit en av mina favoritsorter länge. Vi var på besök här vid vår första whiskyresa till Skottland, långt innan bloggen fanns. det var då jag smakade Springbank för första gången. Så detta var ett återbesök jag längtat länge till!

Så här gör man whisky på Springbank destillery

Vi startade besöket på Springbank destillery med en privat guidad visning som vi hade bokat i förväg. Vår gudie Fiona mötte upp utanför och tog oss runt fabriken till alla steg i processen.

Besök på Springbank Destillery i Campletown

#1. Mälting

Allt börjar i det stora rum där kornet till whiskyn mältas. Denna process där man vänder kornet var fjärde timme under sex dagar – för hand – är Springbank unika med att fortfarande göra själva. Alla andra destellerier köper in färdigmältat korn.

Besök på Springbank Destillery i Campletown

#2. Torkning

Nästa steg är att kornet torkas. För de rökigare varianterna av whiskyn från Sprigbank görs det med torv – både torr och blöt, som ser ut som jord.

Besök på Springbank Destillery i Campletown

Detta eldar man för att torka kornet och torvens rök ger en tydlig karaktär till slutprodukten.

#3. Mäskning

De torra kornen samlas i järnbehållare i formen av upp-och-nedvända pyramider, i väntan på att de ska bli till mäsk. ”This is our computer” skämtar Fiona och pekar på griffeltavlan som markerar om en behållare är fylld – ocb med vad.

När det är dags mals kornen, blandas sedan med vatten och får stå i ett par timmar medan stärkelsen i kornet överförs till vattnet och börjar brytas ned till socker. Sedan silas vätskan bort – det som blir kvar av kornet blir djurfoder.

Besök på Springbank Destillery i Campletown

#4. Jäsning

Vätskan från mäskningan pumpas över till stora trätunnor och jäst tillsätts. Sedan står detta och jäser tills det får en alkoholhalt runt 6-8%. Det luktar starkt och påminner om öl.

Besök på Springbank Destillery i Campletown
Besök på Springbank Destillery i Campletown

#5. Destillering

Nästa steg är destillering, som sker i stora kopparpannor där vätskan värms upp och alkoholen skiljs från vattenångan. Detta görs 2-3 varv beroende på vilken whiskysort det är.

#6. Lagring

Det sista steget är att tappa spriten på ekfat och lagra den så den får rätt smak och karaktär. Minst 3 år måste spriten lagras för att få kallas whisky, men oftast lagrar man den minst 10 år.

Besök på Springbank Destillery i Campletown

Besök i lagringshuset

När vi kollat in alla steg i processen var det dags att gå in i ett av lagringshusen. Detta var ett av de äldsta, med jordgolv och relativt låg takhöjd. Här fanns ett par fat som var färdiglagrade som vi fick prova – av de tre sorter som man gör här. Springbank, Longrow och Hazelburn. Tre riktigt goda whiskyes, med lite olika karaktär.

Besök på Springbank Destillery i Campletown

Med en ihålig metallstav tar man upp ett litet prov ur fatet, som sedan fylldes i små whiskyglas.

Besök på Springbank Destillery i Campletown

Att dricka sin favoritwhisky med sin lilla whiskyklubb, i den lite kalla, fuktiga byggnaden där faten lagras, är en speciell känsla som är svår att beskriva. Efter alla whiskyresor vi gjort och destellerier vi besökt var detta för mig den absoluta höjdpunkten som kommer bli extremt svårt att toppa!

Besök på Springbank Destillery i Campletown

The Washback Bar på Springbank Destillery

Efter vår guidade tur var slut fortsatte vi till The Washback Bar på Springbank. En bar där de säljer whiskies som destillerats just här – ofta specialvarianter som är svårt att hitta någon annanstans. Allt till självkostnadspris!

Här finns också ostbrickor att ta in till sin whisky om man är hungrig. Dock inga andra drycker!

The shop på Springbank Destillery

Efter baren gick vi in till shoppen. Springbank-whisky är generellt svår att få tag på i Sverige. När det kommer nya flaskor säljs de ofta som webbsläpp och tar slut på någon sekund. Samma sak är det när man släpper specialutgåvor som exempelvis Local Barley här i Campletown. Då är det kö flera hundra meter och man får bara köpa en flaska var.

Även här i shoppen är det en viss begränsning. De intressantaste flaskorna står i ett låst skåp och man får där köpa maximalt en flaska. När alla flaskor är slut ställer de in 10 nya. Så här köpte vi alla en varsin. Jag fick en Longrow Red som jag har stora förväntningar på (70 pund)!

Det finns även fyra småtunnor med whisky som man själv kan fylla en flaska av – och provsmaka allihop innan man köper en flaska. Här provade jag vilken som var godast och köpte med en flaska Hazelburn (55 pund),

Ska ni bara besöka ett destilleri i Skottland – så är Springbank Destillery ett klart tips! En guidad visning kostar bara från 12 Pund – då ingår en dram whisky – läs om de olika guidade turerna som finns här.

Läs om fler besök på destellerier:

5 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...