Utlandsresor under coronaåret 2020 – största minskningen på 80 år

Dela inlägget:

Utlandsresor under coronaåret – hur mycket minskade det? Massor! inte sedan andra världskriget har vi sett en sån minskning från ett år till ett annat. För många – och även vår egen del – började 2020 med resor i vanlig ordning. Vi firade nyår i Verbier, jag reste med sonen till Abu Dhabi på en resa jag vann i Apollos tävling ”Årets Livsnjutare”. Jag hann till och med ta mig till Voralberg i Österrike innan restrektionerna i Mars satte stopp för det mesta av utlandsresandet.

Utlandsresor under coronaåret – största minskningen på 80 år

Men hur såg svenskarnas resande ut under resten av ”coronaåret” 2020? Det har tidningen Vagabond tagit resa på i sin årliga Resebarometer. Och det visar sig inte helt oväntat att utlandsresandet var rekordlågt under 2020 och minskade med hela 84% jämfört med 2019. Inte sedan andra världskriget har vi sett en sådan minskning. Från 12 miljoner utlandsresor under 2019 till 1,9 miljoner utlandsresor 2020.

Istället reste svenskarna inom landet. I snitt gjorde varje vuxen svensk 3,5 resor i Sverige med minst en övernattning och 6,1 dagsresor, enligt undersökningen. Dock valde många att inte bo på hotell, utan hyrde stugor och nyttjade egna fritidshus flitigare.

Vi följer helt det mönstret, men har klart fler resdagar inom Sverige. Vi var mer på landet i Dalarna än vanligt och upptäckte massor med intressanta platser som vi inte åkt till tidigare. Som Öster Silvbergs gruva, Orbaden med dess fina spahotell, sandstrand och zipline, Downhill i Järvsö och mycket mer.

Nya saker i Storstadsregionerna lockade

Förutom egna sommarställen var det till Storstadsregionerna Stockholm och Göteborg som många reste. Men, i år upptäckte man andra saker än i vanliga fall och bodde inte lika centralt, exempelvis för att nöjesparkerna tvingades stänga (till skillnad från nöjesparkerna i resten av världen).

Vi var ett par dagar i Göteborg och ”upptäckte” saker som funnits där flera år tidigare, som ett härligt bad och en stor bastu mitt i stan. Vi valde även att bo på ett hotell lite utanför city denna gång och fick en lite annorlunda, klart mer avslappnad vistelse än sist vi var där då vi mest fokuserade på Liseberg.

Utlandsresorna gick till Spanien och grannländerna

Av de utlandsresor som gjordes 2020 gick flest resor till Spanien följt av Danmark, Finland och Tyskland, då invandrare med rötter i våra grannländer kunnat resa trots hårda in reserestriktioner. Spanien tack vare det stora intresset från svenskar för att resa dit – och att de är ett land som haft minst restriktioner för inresande.

Fritidsresor ”efter pandemin”

”Efter pandemin” anger 37% att de kommer att resa i samma nivå som tidigare inom Sverige, medan 31% kommer resa mer i Sverige. 14 % kommer resa mindre utomlands, medan 8% kommer resa mer utomlands. Men när är ”pandemin” över? Ja vill man vänta tills WHO deklarerar att det inte längre finns någon pandemi får man vänta i 7 år enligt amerikanska myndigheter. Först då har man hunnit vaccinera 70-85% av befolkningen världen över. Även om det såklart går snabbare i exempelvis Europa.

Våra planer för 2021

Just nu gör vi inga planer att resa utomlands hela familjen under 2021, då allt känns så oklart i termer av karantän eller krav på vaccinationer. Även om vi alla nu är väldigt sugna på en resa till värmen!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...