Rieslings födelsedag den 13 Mars – Rieslingprovning med Edward Blom

Dela inlägget:

Varje år firas vinet Rieslings födelsedag den 13 Mars världen över bland Rieslingälskare. 13 Mars var den dag – för snart 600 år sedan – som man hittade den första dokumenterade existensen av Riselingdruvan. Det var i form av en anteckning i loggbok i en tysk vinkällare från år 1435. På den tiden var det mest tyska munkar som drack Riesling. Sakta men säkert spred sig sedan Riesling till allt bredare kretsar och är nu en av de allra mest populära druvorna, som odlas inte bara i Tyskland utan även i Frankrike, Österrike, Australien i och USA.

Rieslingprovning med Edward Blom

För att uppmärksamma Rieslings födelsedag 13 Mars arrangerades i lördags en Rieslingprovning med tysklandsälskaren Edward Blom – som streamades över Facebook. Det enda vi behövde göra är att innan var att köpa hem vinerna som ska provas innan – vilket vi gjorde. (Alla fanns hemma på vårt närmaste systembolag). Dessa är vinerna som vi provade:

Rieslings födelsedag den 13 Mars - Rieslingprovning med Edward Blom

Von Buhl Riesling Sekt, Pfalz 2017 nr. 97050 för 199kr
Sander Riesling Trocken 2020, Reinhessen, nr. 5368 – 109kr
A Christmann Riesling Trocken, Pfalz nr. 5882 – 145kr
Kloster Erbach, Riesling Kabinett 2019, Rheingau nr 5810 – 109kr 
Dr Loosen Riesling Berrenauslese 2017, Mosel nr. 5364 – 129kr

Champagne och riesling passar till allt!

Prick klockan 17.00 satte det livesända eventet igång och Edward inledde med berätta att Champagne och riesling passar till i stort sett all mat, på grund av den höga syran. Sedan massa intressant historia om riesling medan vi provade de fem olika rieslingvinerna, lett av Edward som hjälpte oss identifiera dofter och smaker som päron, citrus, exotiska frukter, honung och mineraler.

De vi provade var allt från torra rieslingviner, till halvtorra och och söta dessertviner och sekt. Så det gick inte att välja ut en favorit av dessa, utan alla var riktigt bra, men passar till olika sorters mat. Vi fick även tips på mat som passar till respektive vin som ni hittar här. Från Getost-rösti med spenat, avokado och löjrom A Christmann Riesling Trocken till Anklever med marmelad på physalis till det söta Dr Loosen Riesling Berrenauslese.

Gör provningen när ni vill!

Man kan när man vill se hela provningen igen, som ligger sparad på Facebooksidan här. Så det är bara att ni köper ett – eller alla fem rieslingvinerna om ni vill förkovra er i detta ädla vin genom att ta del av Edwards sändning! Här kan ni läsa mer om tyska viner,

Läs mer om Tyskland

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...