Rieslings födelsedag den 13 Mars – Rieslingprovning med Edward Blom

Varje år firas vinet Rieslings födelsedag den 13 Mars världen över bland Rieslingälskare. 13 Mars var den dag – för snart 600 år sedan – som man hittade den första dokumenterade existensen av Riselingdruvan. Det var i form av en anteckning i loggbok i en tysk vinkällare från år 1435. På den tiden var det mest tyska munkar som drack Riesling. Sakta men säkert spred sig sedan Riesling till allt bredare kretsar och är nu en av de allra mest populära druvorna, som odlas inte bara i Tyskland utan även i Frankrike, Österrike, Australien i och USA.

Rieslingprovning med Edward Blom

För att uppmärksamma Rieslings födelsedag 13 Mars arrangerades i lördags en Rieslingprovning med tysklandsälskaren Edward Blom – som streamades över Facebook. Det enda vi behövde göra är att innan var att köpa hem vinerna som ska provas innan – vilket vi gjorde. (Alla fanns hemma på vårt närmaste systembolag). Dessa är vinerna som vi provade:

Rieslings födelsedag den 13 Mars - Rieslingprovning med Edward Blom

Von Buhl Riesling Sekt, Pfalz 2017 nr. 97050 för 199kr
Sander Riesling Trocken 2020, Reinhessen, nr. 5368 – 109kr
A Christmann Riesling Trocken, Pfalz nr. 5882 – 145kr
Kloster Erbach, Riesling Kabinett 2019, Rheingau nr 5810 – 109kr 
Dr Loosen Riesling Berrenauslese 2017, Mosel nr. 5364 – 129kr

Champagne och riesling passar till allt!

Prick klockan 17.00 satte det livesända eventet igång och Edward inledde med berätta att Champagne och riesling passar till i stort sett all mat, på grund av den höga syran. Sedan massa intressant historia om riesling medan vi provade de fem olika rieslingvinerna, lett av Edward som hjälpte oss identifiera dofter och smaker som päron, citrus, exotiska frukter, honung och mineraler.

De vi provade var allt från torra rieslingviner, till halvtorra och och söta dessertviner och sekt. Så det gick inte att välja ut en favorit av dessa, utan alla var riktigt bra, men passar till olika sorters mat. Vi fick även tips på mat som passar till respektive vin som ni hittar här. Från Getost-rösti med spenat, avokado och löjrom A Christmann Riesling Trocken till Anklever med marmelad på physalis till det söta Dr Loosen Riesling Berrenauslese.

Gör provningen när ni vill!

Man kan när man vill se hela provningen igen, som ligger sparad på Facebooksidan här. Så det är bara att ni köper ett – eller alla fem rieslingvinerna om ni vill förkovra er i detta ädla vin genom att ta del av Edwards sändning! Här kan ni läsa mer om tyska viner,

Läs mer om Tyskland

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...

Restaurang OK OK – ny restaurang på Gärdet

I höstas öppnade en ny restaurang på Gärdet - Restaurang OK OK - som jag hörde talas om...

Glamping på Mauritius – Otentic Eco Tent Experience

Mauritius har massor med fantastiska lyxhotell - men det finns även billigare varianter som glamping på Mauritius. Vi...