Downhill i Järvsö – för både nybörjare och proffs!

Dela inlägget:

I helgen var jag med några vänner och deras söner och åkte downhill i Järvsö – nedför ”trails” från toppen av det berg där man på vintern åker skidor. Nu på sommaren istället på en downhillcykel med riktigt bra fjädring.

Järvsö är en av de skidorter som byter skinn på sommaren och blir ett mecka för downhillcylister, med ett flertal nedfarter för mountainbike – från enklare gröna till riktigt utmanade svarta nedfarter. I år är det tio år sedan man började med downhill i Järvsö på sommaren och intresset växer för varje år!

Downhill i Järvsö

För oss var det första gången vi skulle testa downhill. Vår son fick en mountainbike i julklapp och älskar att cykla, ofta i Fiskartorpet som bara ligger någon kilometer från vår lägenhet. Jag köpte en mountainbike för någon månad sedan för att kunna cykla med honom och för att även jag tycker att cykling är en kul form av motion. Men vi hade bara cyklat mountainbike i skogen tidigare, aldrig downhill.

Hyra downhillcyklar på Järvsö Bergscykel Park

Våra egna mountainbikes duger dock inte till att köra downhill – där det krävs fulldämpade cyklar. Så vi lämnade cyklarna hemma och hyrde downhillcyklar på Järvsö Bergscykel Park, som ligger precis vid liften. Här ingår även alla skydd man behöver ha, som knä- och benskydd, rygg- och bröstskydd och en hjälm.

Downhill i Järvsö hyra cykel
Downhill i Järvsö hyra cykel
Downhill i Järvsö hyra cykel

Full utrustade på en varsin riktigt bra cykel gav vi oss upp mot toppen av berget- 370 meter upp.’

Liftar för downhill

Våra downhillcyklar tog vi med upp i de vanliga skidliftarna, som försetts med en hållare för cykel. Ganska enkelt att rulla upp dem, men barnen fick hjälp att få upp och av dem. Annorlunda känsla att åka sittlift på sommaren – sjukt smidigt sätt att få upp våra cyklar.

Liftar för downhill
Liftar för downhill
Liftar för downhill

Intro till downhill

Då vi inte hade cyklat downhill tidigare startade vi med ett intro till downhill med en guide. Han startade med lite tips, som att bromsa lika mycket med fram- och bakbroms och att alltid ha ett pekfinger på varje broms. Sedan gav vi oss iväg med honom. Först i en grön backe – den enklaste. Sedan i några blåa backar. Efter en dryg timme med vår guide gav vi oss av på egen hand.

Downhill i Järvsö
Downhill i Järvsö

Downhill i Järvsö Bergscykel Park

Man åker inte i de vanliga slalompisterna, utan i downhilleder som slingrar sig nedför berget. Vi körde endast de blåa backarna som passade oss nybörjare – både för mig och för sonen som är 12. Vissa backar med möjlighet till hopp – som man dock kunde rulla över om man körde lite lugnare. Andra backar med mer snäva kurvor.

Downhill i Järvsö Bergscykel Park
Downhill i Järvsö Bergscykel Park
Downhill i Järvsö Bergscykel Park
Downhill i Järvsö Bergscykel Park
Downhill i Järvsö Bergscykel Park
Downhill i Järvsö Bergscykel Park

Våra downhillcyklar med riktigt bra fjädring gjorde att man kunde rulla över det mesta, från stora rötter till att ta sig nedför ett stenparti. Så himla kul .- men jobbigt! Så det var perfekt att efter varje åk få en stunds vila i liften upp igen.

Downhill i Järvsö Bergscykel Park

Det finns även röda och svarta backar för lite mer avancerade cyklister, som är klart brantare och i vissa fall kräver att man kan hoppa 5-6 meter. Dessa åkare såg vi ibland, som dundrade förbi i en väldig fart. Men man behöver inte som nybörjare vara orolig att av misstag hamna i dessa backar. Allt är tydligt skyltat i hela systemet!

Downhill i Järvsö Bergscykel Park
Downhill i Järvsö Bergscykel Park

Vackra vyer

En annan aspekt med att cykla downhill istället för i skogen är den underbara utsikten från toppen. Vi såg flera sällskap som bara tog liften upp utan cykel, för att vandra eller bara äta picnic med denna vackra vy.

Fyll på med vatten!

När man åker en varm sommardag i full skyddsutrustning svettas man en hel del .- och behöver dricka mycket. Vi liften finns en ”hylla” där man kan ställa sina egna vattenflaskor och en kran för att fylla på dem.

Lunchpaus på Järvsö Bergscykel Park

Precis nedanför liften finns Järvsö Bergscykel Park som både är ett hotell, cykeluthyrning och ett populärt lunchställe för alla cyklister. Ett par olika dagens rätt och en salladsbuffé – gott och snabbt att få maten.

Det finns även en uteservering här, som var lite för varm när vi åt lunch, men där jag och sonen senare på eftermiddagen tog en paus med en läsk och en lokal öl.

Sist på dagen – tvätta cykeln

När liftarna stänger är det bara att tvätta cykeln som återstår innan man är klar för dagen, på en av flera tvättställen som finns.

Skapligt möra i kroppen, men lyckliga och med en ny riktigt kul upplevelse i bagaget. Detta ska vi definitivt göra igen!

Hela gänget samlat

Fakta om Järvsö Bergscykel Park

Boka cykel:

  • Bör göras i förväg, speciellt under högsäsong

Priser:

  • Liftkort för 1 dag: 320:- för vuxen, 260:- upp till 17 år.
  • JBP 100 – Introkurs till Downhill: 150:-
  • Hyra downhillcykel; 595:- för junior / 795:- för vuxen för 1 dag
  • Full skyddsutrustning ingår i cykelhyran.
    • Tänk på att skyddsglasögon inte ingår i hyran – ta med egna. Vi skippade dock glasögon och det funkade bra- är mest om det är regnigt eller lerigt de kan behövas.
  • Läs mer om cykelhyra och boka här.

Boende i Järvsö

I backen finns JBP Hotell och Bergshotellet – där vi bodde på det senare. Läs mer om Bergshotellet här.

Bergshotellet i Järsvö

Downhill testade vi i samarbete med Järvsö Bergscykel Park – tankar och åsikter som alltid mina egna!

Mer att göra i och i närheten av Järvsö

5 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...