Orbaden – Hälsinglands Riviera

Dela inlägget:

Den lilla Orten Orbaden kallas för Hälsinglands Riviera – tack vare den långa vackra sandstranden som finns här vid älven Ljusnan. Hit har människor kommit för att sola och bada i över 100 år och vi spenderade en solig söndag här på vägen hem från Järvsö. Hit kan jag verkligen rekommendera att ni tar ett stopp om ni har vägarna förbi – eller rent av åker hit ett par dagar i sommar som en utflykt. Här finns bland annat en kilometerlång sandstrand, höghöjdsbana med zipline, ett mikrobryggeri, prisbelönt spahotell och ett världsarv!

Orbaden – Hälsinglands Riviera – stranden

Det som kanske lockar mest i Orbaden är den vackra sandstranden. Man tar sig ner till den via en lång trappa från en parkering (där man står utan kostnad). 120 trappsteg senare är man framme vid denna vackra, breda, långgrunda strand.

Orbaden - Hälsinglands Riviera - stranden
Orbaden - Hälsinglands Riviera - stranden
Orbaden - Hälsinglands Riviera - stranden

Det är inte nog djupt för att ha något hopptorn här, men barnen hade skoj ändå i den rutschbana som finns utställd i vattnet.

Orbaden - Hälsinglands Riviera - stranden

Nere på stranden finns en liten kiosk som säljer glass, drycker och chips. Blir man hungrig så finns en enkel korvkiosk uppe vid parkeringen. Det finns även en lite finare restaurang på Orbaden Spa. Men vi valde att åka till Gästgivars för lunch – en av sju hälsingegårdarna som Unesco förklarat för världsarv.

Orbaden - Hälsinglands Riviera - stranden

Lunch på Gästgivars

Gårdsnamnet Gästgivars kommer från det gästgiveri som drevs på gården under 1600- och 1700-talet. Än idag hålls hantverkstraditionen vid liv här på gården, som är så unik att som Unesco förklarat den för världsarv. Den är öppen för besök sommartid och har även ett kafé med enklare mat, som räksmörgås, sallader och barnmat som pannkakor och köttbullar med mos. Ingen enorm matupplevelse, men helt ok – och riktigt härlig miljö!

Gästgivars
Gästgivars

Orbaden Zip & Climb

Ett stenkast från stranden ligger Orbaden Zip & Climb – ett äventyrscenter med höjhöjdsbanor, en 500 meter lång zipline och en hög klättervägg. Läs mer om Orbaden Zip & Climb i ett eget inlägg här.

Orbaden Zip & Climb
Orbaden Zip & Climb

Organic Smash – Mikrobryggeri i Orbaden

Intill Orbaden Zip & Climb finns mikrobryggeriet Organic Smash, byggt i det som tidigare var en liftstation. Ja, det fanns utförsåkning i Orbaden fram till 90-talet. Idag brygger man flera sorters öl här och man kan komma hit på guidad tur i bryggeriet och ölprovning – eller middag i matsalen med utsikt över bryggeriet. Vi gjorde såklart ett besök här – jag tycker det är superkul att kolla in bryggerier – och smaka på det de producerar!

Organic Smash - Mikrobryggeri i Orbaden

Två storters öl från Organic Smash finns nu även i vanliga matbutiker – med 3.5% alkohol. De provade vi vid vårt besök här – vi skulle ta bil vidare så det var lagom med dessa inte så starka varianter, även om jag är sugen på att testa igenom hela sortimentet!

Organic Smash - Mikrobryggeri i Orbaden
Delar av hela sortimentet!

Bo i kreativa hotellrum – eller tälta

I Orbaden finns boende för alla smaker, från trähus högt uppe på Åsberget, sviter på Orbaden spa inredda av lokalkändisar till stugor och campingplatser på Orbaden Camping.

Så, har ni vägarna förbi Orbaden i sommar vet ni vad ni kan göra här! Jag är klart sugen på att åka dit med min fru till spahotellet som ser fint ut!

6 kommentarer

  1. Härligt Christian att du har varit i mina hoods. ? visst är det fantastiskt? Jag ska ta med Gustav dit vid tillfälle också. ??

    • Ja, superhärliga trakter! jag ska faktiskt tillbaka redan nästa vecka – då utan barn men med min fru!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...