Webblanseringar Whisky i Mars 2021 – jag testar Springbank och nyheter från Coopers Choice

Dela inlägget:

Jag älskar whisky, men dricker det inte så himla ofta, så när jag köper någon ny flaska till våra distansprovningar vill jag vara säkler på att det är något riktigt gott. Så det är perfekt att få hem små prover av kommande whiskysläpp så jag kan prova innan jag köper, både för egen och för er läsares räkning – vad som är värt att köpa av nyheterna.

Den fjärde Mars släpps det en rad nya whiskys på månadens webblansering på Systembolaget, bland annat från mitt favoritdestilleri Springbank. Senare i Mars kommer det även nya släpp från Coopers choice för er som gillar lite mer rökig whisky i form av Laphroaig och Caol Ila.

Några av dessa Mars-släpp testade jag i veckan. För den genuina skotska känslan körde jag provningen på åkern utanför vårt fritidshus i Dalarna, klart härlig miljö som lyckades fånga lite av den karga och blåsiga natur man hittar i Skottland.

Webblanseringar Whisky i Mars 2021 - jag testar Springbank och nyheter från Coopers Choice
Webblanseringar Whisky i Mars 2021 - jag testar Springbank och nyheter från Coopers Choice
Webblanseringar Whisky i Mars 2021 - jag testar Springbank och nyheter från Coopers Choice

Webblansering i Mars 2021

Vilken var bäst då? Vilka ska man köpa? Ja, det beror som alltid på, om du gillar rund och elegant eller rökig whisky. Först provade jag tre släpp från Springbank, varav två man hittar på Mars månads webblanseringar den 4 mars.

 • Springbank 10 y. 46% – En klassisk Springbank där man hittar smaker som citrus, kola, russin, vanilj, ek. Riktigt bra, som alltid!  630:- kostar en flaska och det är klart prisvärt.
 • Hazelburn 10 y. Helt orökt och trippeldestillerad, med smak av äpple, citrus och tydlig ekton, Inte lika söt som Springbank 10, mer stram. 599:-. Har aldrig riktigt fastnat riktigt för Hazelburn, inte heller denna kunde mäta sig med den lika gamla Springbanken.
 • Springbank 17 år Madeira Wood. En gräddig smak, med citrus, kola, läder, körsbär och lång eftersmak. Mer komplex än den 10-åriga, men så ligger den drygt dubbelt i pris – 1449:-. Supergod, men inte dubbelt så god som den 10-åriga!

Nyheter från Coopers Choice 23 Mars 2021 – Laphroaig och Caol Ila

Senare denna månad kommer två butelieringar från Coopers Choice. En 15-årig Laphroaig och en 11-årig Caol Ila som jag också provade. Dessa släpps den 23 mars.

 • Laphroaig 2005 Hogshead. Om Springbank är elegant är Laproigh som en käftsmäll. Riktigt rökig, med toner av salt och aska, men ändå rund och balanserad. Gillar ni riktigt rökig whisky är detta ett perfekt val, om ni har en budget på 1997:- som dessa flaskor kostar.
 • Caol Ila 2009. Lite rökig, men även fruktig och örtig. Riktig balanserad och god. För 898:- är detta ett riktigt bra köp!

Av de fem jag provade var det den 10-åriga Springbank och den 11-åriga Caol Ila som jag gillade mest. Missa inte om ni behöver fylla på i whiskyförrådet!

Dessa fem var bara några av de whiskys som släpps i Mars – kolla in hela listan här.

Fler reportage om whisky på Matochresebloggen.se

2 kommentarer

 1. Hej! Måste bara lämna en kommentar, har precis hittat till din blogg och kan inte fatta hur jag missat den i flera år…! Som handen i handsken för mig, kommer läsa slaviskt nu och framåt 🙂 Sökte för att se om du hade besökt Frantzén, vi ska dit den 17/4 och jag är så gaaalet pepp på det så jag vet inte var jag ska ta vägen. Whiskytips från maken här hemma (som han iofs fick av mig i present ;)) är Kavalan, en flarra från Taiwan som är jättegod. Vi bor också i Stockholm och ska besöka Hantverket framöver, har spanat på det lite men nu när du hade skrivit åste vi absolut gå dit. Ha en fin fredag!

  • Så kul att höra att du gillar bloggen! Har tyvärr inte testat Franzén ännu, men alla som ätit där är ju lyriska så det borde vara ett säkert kort!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...