Europeiska nöjesparker håller öppet – svenska nöjesparker förbjuds öppna sommaren 2020

Dela inlägget:

I veckan kom beskedet att svenska nöjesparker inte får öppna – överhuvudtaget – sommaren 2020. Trots att de gjort en plan för hur de kan öppna på ett säkert sätt även när det cirkulerar Covid-19 smitta. Samtidigt öppnar nöjesparker upp i stort sett alla andra länder i Europa, som Danmark, Norge, Finland, England och Tyskland.

Vilka åtgärder har de svenska nöjesparkerna tagit?

Den svenska nöjesparkerna har sedan tidigt i våras tagit fram en rad åtgärder och försökt föra dialog med politiker om hur de kan öppna. Så här har exempelvis Liseberg formulerat hur de kommer agera om parken får öppna:

För att minska köer och trängsel kommer vi…

… öppna parken för ett mycket begränsat antal gäster per dag.
… så långt det går, flytta försäljningen av parkprodukter till liseberg.se.
… införa virtuella köer på flera attraktioner i Lisebergsappen.

För att säkerställa social distanshållning kommer vi…

… införa rutiner samt avståndsmarkeringar och avskiljare på platser i parken där det kan uppstå mycket folk på begränsad yta.
… inte ge några konserter i parken i sommar.
… utbilda personal i gällande rutiner och rekommendationer.
… informera gästerna både innan besöket och i parken om gällande rutiner och rekommendationer.

Detta är ungefär samma åtgärder som nöjesparker runtom i Europa vidtagit innan de öppnade för säsongen 2020. Men ändå beslutade vår inrikesminister nyligen att nöjesparkerna inte får öppna överhuvudtaget sommarsäsongen 2020.

Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka.

inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT

Man likställer konserter och demonstrationer med nöjesparker

Man skulle önska mer information om hur detta beslut är fattat. Man har inte ens kommenterat åtgärderna eller gett egna riktlinjer som nöjesparkerna skulle kunna följa för att kunna få öppna. Inrikesministern jämställer nöjesparker med konserter och demonstrationer – eller stora fotbollsarenor… ja, alla verksamheter med folksamlingar över 50 personer buntas ihop och hanteras på samma sätt.

Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag

inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT

Eller, är det så att man som politiker inte orkar ta diskussionen med olika branscher och media, eller proaktivt ta fram egna förslag (där man får kritik från media oavsett vad man gör?). Att det är enklare att hålla fast restriktioner istället för att hitta individuella lösningar för vissa branscher? Att det snart är sommar och man som minister vill minska sin egen arbetsbörda istället för att öka den?.

Att det inte är värt massa extra jobb att ta fram villkor för undantag för att rädda ett par tusen säsongsjobb och flera miljarder i intäkter för turistnäringen – i förlängningen även stora skatteintäkter som går upp i rök. Slappt tycker jag!

– Det är en otrolig besvikelse. Inrikesministern måste noga förklara varför man inte har lyssnat på nöjesparkerna, som har förklarat hur de kan hålla öppet med fler än 50 personer och hålla säkra distanser mellan människor

Jonas Siljhammar., Visitas VD till SVD

Är det till nöjesparker riskgrupperna vill gå?

En annan fråga är om det är risk att mängder av människor i riskgrupp besöker just nöjesparker? Äldre människor – med flera olika sjukdomar? Överviktiga personer i alla åldrar?

Eller är det snarare barnfamiljer och tonåringar som är de mest frekventa besökarna på nöjesparker? De som drabbas allra minst av Covid-19 smitta – och de träffar rimligen ändå inte riskgrupper om de inte helt isolerar sig?

Edit: Självklart kan föräldrar till småbarn också vara kraftigt överviktiga eller ha andra orsaker att vara i riskgrupp. Tyvärr behöver ju dessa familjer fortsätta vara försiktiga med vilka personer de träffar tills vi nått flockimmunitet, eller det möjligen kommer et vaccin någon gång i framtiden.

Nöjesparker som håller öppet

Merparten av alla nöjesparker utanför Sverige håller öppet. Inte bara parkerna i våra Nordiska grannländer, utan även i Tyskland, England – ja till och med Universal Orlando i USA (där måste man dock ha på sig ansiktsmask under hela besöket!). Några exempel på parker som håller öppet – eller inom kort öppnar.

LandNöjesparkDeras webb
DanmarkTivili Köpenhamnhttps://www.tivoli.dk/
NorgeTusenfryd, Oslohttps://www.tusenfryd.no/covid-info
FinlandLinnanmakihttps://www.linnanmaki.fi/en
TysklandPlaymobil fun parkhttps://www.playmobil-funpark.de/en/
FloridaUniversal Orlando – med ansiktsmaskhttps://www.universalorlando.com/web/en/us
EnglandAlton Towers (öppnar 4/7)https://www.altontowers.com/
ItalienGardalandhttps://www.gardaland.it/en/

Djurparker får dock ha öppet i Sverige

Djurparker och vissa vattenland i Sverige får ha öppet då de inte omfattas av regelverket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Men utbudet av saker att göra i dessa parker är kraftigt begränsat. De flesta tivoliattraktioner är stängda och även vattenrutschbanor etc. Exempel på parker som håller öppet är Kolmården och Furuviksparken.

Vad tycker du? Rätt att stänga ner allt ”för säkerhets skull” eller vore det bättre att ta fram riktlinjer som gör att man får öppna nöjesparker om man följer dem? Kommentera gärna!

4 kommentarer

  1. Jag har inte bestämt mig för någon åsikt angående huruvida nöjesparkerna ska få hålla öppet eller ej, eller hur riskfyllt det är. Men jag vill fråga dig hur du resonerar när du skriver att överviktiga personer nog inte besöker nöjesparkerna, utan att det framför allt är barnfamiljer och tonåringar. Varför skulle överviktiga personer besöka nöjesparker i mycket mindre utsträckning än normal- eller underviktiga? Och varför tror du att gruppen ”barnfamiljer” och gruppen ”överviktiga” består av olika personer? Kan inte överviktiga även vara föräldrar med barn i olika åldrar?

  2. Jag ifrågasatte inte att överviktiga tillhör riskgrupp. Jag ifrågasatte att du gjorde skillnad på barnfamiljer och överviktiga, som om överviktiga var en speciell konstig art som inte har barn och som ska hålla sig borta från offentliga platser. Det yttrandet får en ganska otäck ton. Självklart är det viktigt för alla riskgrupper att vara extra försiktiga, men personer i riskgrupper finns i alla andra grupper också, inkl barnfamiljer och tonåringar, så du kan inte dela upp dem.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Bangers – korvkiosk i lyxförpackning

Bangers är en korvkiosk som har tagit konceptet av kanske den mest klassiska svenska snabbmaten och uppgraderat både maten och upplevelsen. Istället för att...

Mälardrottningen 100 år! 

Hur funkar det att ge blod?

Cucumber Basil Martini

Läs mer

Bangers – korvkiosk i lyxförpackning

Bangers är en korvkiosk som har tagit konceptet av kanske den mest klassiska svenska snabbmaten och uppgraderat både...

Vad är Coravin? Ett verktyg för att bevara och servera vin

Vad är Coravin? Jo, det är ett verktyg för att bevara och servera vin, där vin kan hällas...

Mälardrottningen 100 år! 

Mälardrottningen är ett anrikt fartyg som idag ligger förankrat vid Riddarholmen i centrala Stockholm och fungerar som både...

Frozen Negroni – recept på en Negroni 2.0

Frozen Negroni - den optimala utvecklingen av en av de godaste drinkar som finns. Denna är friskare och...