Tågresa till Österrike – så här funkar det!

Dela inlägget:

Sugen på att göra en tågresa till Österrike? Allt fler vill ta tåget ner till Europa på semestern, men det är inte lika enkelt som att boka en flygbiljett. Så hur funkar det? Och var i Österrike ska man åka på sommaren?

Min vän Matts med familj tog tåget till Österrike förra sommaren och kan verkligen rekommendera att ta tåget hit. Här kommer en intervju med Matts med alla deras tips – och deras egna bilder!

Tågresa till Österrike

Tågresa till Österrike – så här funkar det!

Matts, berätta varför du blev sugen på att åka tåg till just Salzburg?

Jag har som många andra drabbats av en smula klimatångest, samtidigt som jag och min familj älskar att resa av hela våra hjärtan. Så jag ville testa: hur himla jobbigt kan det egentligen vara att resa på semester med tåg? Sedan har jag en medfödd fäbless för surkål, schnitzel och joddlande män i lederhosen. Eftersom restiden med tåg är lite längre än med flyg så passade vi på att vara borta i två veckor innan vi tuffade hemåt igen.

Hur tar man sig till Österrike med tåg?

Vilket rutt tog ni och hur bokade ni alla biljetter för resan?

Vi åkte tåg från Stockholm till Köpenhamn, sedan tåg till Hamburg, sedan nattåg i egen sovkupé till Rosenheim via München. Till sist lokaltåg till Salzburg. Det finns ju inte ännu någon smart och smidig tjänst för internationella tågbokningar som det finns för flyg så vi anlitade en av de få resebyråerna som finns kvar, Centralen resebutik i Kalmar. Fantastisk och välbehövlig service för oss som var nybörjare på tåg.

På plats hyrde vi bil för att kunna ta oss runt till den mångfald av riktigt spännande utflyktsmål som finns.

Hur skiljer sig Österrike och Salzburg från andra resmål du besökt?

Vykortsvackert, idyllen är sann! Mäktiga berg, gulliga alpstugor, kristallklara alpsjöar och böljande ängar som i filmklassikern Sound of Music. Ofattbart rent, snyggt och välordnat.

till Österrike med tåg
till Österrike med tåg
Österrike

Traditionell tyrolermat

Vad äter man och hur är standarden på restaurangerna i landet?

Där vi rörde oss var det fokus på traditionell tyrolermat. Tänk Tyskland: knödel, surkål, schnitzel och skummande öl. Inte så mycket ”spännande” internationell restaurangkultur. Man satsar på det man kan – lokal mat – och man gör det bra.

Traditionell tyrolermat

På en dryg femtedel av Österrikes jordbruksmark bedrivs ekologiskt jordbruk, vilket är den största andelen i ett enskilt land i hela EU.

Traditionell tyrolermat

Vad finns det att göra runt Salzburg?

Utöver staden Salzburg som i sig erbjuder allt från Mozart, slottet uppe på en dramatisk klippa mitt i stan, ett jul-museum, många fina restauranger, Stiegls mycket fina brygger med tillhörande museum och ett litet trevligt vattenland med mera, finns det massor att göra runtomkring!

Vandra i alperna med barn

Vi vandrade i alperna med våra barn (5 och 7 år). Vi hade ingen erfarenhet alls av fjällvandring, men det gick jättebra. På många platser finns äggliftar som man tar upp en bra bit och sedan finns det lätta leder för sådana som oss och mer krävande för avancerade vandrare. Ett bra ställe att börja är Sankt Gilgen. Och man behöver inte leva asketliv. Det finns restauranger med genuin, vällagad mat långt upp i bergen med milsvid utsikt över sjöar och snötäckta alptoppar, till ljudet av kossor med koskällor som betar bland granarne!

Vandra i alperna med barn

Man kan bada och åka båt i alpsjöarna. De var blåa, varma och kristallklara som medelhavet! Vi bodde bland annat i en otroligt fin airbnb-stuga med sjötomt vid Wallersee och badade varje dag.

Hallstadt är en lite turistig utflyktsklassiker, men ändå värt ett besök! Det är en sagovacker liten pittoresk alpstad med en kuslig överraskning på kyrkogården.

Jag skulle rekommendera en dagsutflykt till den fascinerande saltgruvan i Obersalzberg, där man får komma ner djupt ner i berget och åka flotte över underjordiska sjöras med mera.

Här i närheten i den charmiga staden Bergtesgarten ligger även Hofbrauhaus bryggeri med tillhörande restaurang

I närheten, över gränsen till Tyskland finns ett mörkt minnet av Tredje riket. Ett besök i Hitlers gamla representationsvåning, Kiehlsteinhaus, även känt som Örnnästet högst upp på en alptopp är ett måste för den historieintresserade! Och troligen mycket givande för alla andra också. Det är imponerande och fantastiskt vackert. Som en bisarr detalj kan nämnas att man kan abonnera Örnnästet för exempelvis bröllop. Kom ihåg att du måste boka biljetter hit.

Grossglockner är en fantastisk utflykt för dig som inte kan få nog av alper och vill köra bil ovan molnen! Turistvägen anlades redan på 1930-talet för den spirande bilturismen.

Vad gjorde starkast intryck på dig?

Det gick så smidigt att resa långt med tåg. Det tog förvisso 24 timmar från dörr till dörr, men räknar man bort sovtiden på nattåget och att man slipper transfer till och från flygplatser, slipper köer och säkerhetskontroller, så känns det inte som bortkastad tid. Man sitter bekvämt och kan göra mer på ett tåg än ett flygplan. Det var jättekul för våra barn att kunna leka och röra sig lite på tåget, de fick spontant kompisar från olika länder på flera sträckor. När man kommer fram till sin destination eller måste slå ihjäl lite tid på en vid byte, så befinner man sig oftast mitt i stan, på en centralstation. Det är fantastiskt mycket roligare att äta middag på en 100 år gammal restaurang mitt i Hamburg, jämfört med en intetsägande flygterminal!

För vem tror du en resa till Österrike passar?

För vem som helst som gillar klassisk kultur, naturupplevelser, historia och Schnitzel! Om man åker tåg med barn är ett litet tips att ta med sig en barnvagn även om barnen är nästan för stora för det, det var skönt att köra väskor på. Och ibland blir barnen ändå trötta om man är ute och flänger mycket.

Är det något annat du vill berätta om Österrike?

Det var så galet rent och fint i området runt Salzburg. En gång när vi stannade med bilen för att sträcka på benen gav jag mig fan på att hitta åtminstone ett kolapapper eller en fimp på rastplatsen. Det gick inte!

Fakta om Österrike:

 • Huvudstad: Wien
 • Folkmängd: 8 772 865 (2017)
 • Styre: Förbundsrepublik
 • Valuta: Euro
 • Officiellt språk: Tyska
 • Yta: 83 879 km²
 • Religion: Majoriteten är kristna, främst romersk-katolska (59%)
 • Självständigt från Stortyska riket: 27 april 1945
 • Högsta punkt: Grossglockner, 3 798 m ö.h.
 • Största sjö: Bodensjön, 571,5 km²
 • Längsta flod: Donau, 2 860 km

Fler tågresetips:

Tycker du att fler borde ta tåget på semestern – dela gärna detta inlägg på Facebook!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...