Weekendresor med tåg – fem anledningar och fem städer att åka till i höst

Dela inlägget:

Jag har skrivit tidigare om weekendresor i Europa med direktflyg och weekendresor med färja. Idag handlar det om weekendresor med tåg – det klart mest miljövänliga alternativet. Ska man inom Sverige  och inte har superbråttom tycker jag tåg är det perfekta sättet att färdas för för en weekendresa. Jag ger er fem anledningar att ta tåget på din weekendresa i höst- och fem ställen att åka till!

Fem anledningar att ta tåget på din weekendresa i höst!

 1. Ingen flygplats utanför city att ta sig till
 2. Ingen incheckning i förväg och ingen security
 3. Kort väntan på avgången – det räcker att komma fem minuter innan
 4. Skönt att kunna gå omkring under resan och ofta bra utbud i restaurangvagnen, speciellt om man reser med Blå Tåget eller MTR Express.
 5. Det klart bästa valet att färdas för miljön

Fem spännande weekendresor med tåg

Då jag själv bor i Stockholm är exemplen nedan baserat på avresa från Stockholms Central, så beroende på var man bor kan det ta längre eller kortare tid!

Weekend på Icehotel i Jukkasjärvi

Till Jukkasjärvi Icehotel tar det 15 timmar med tåg från Stockholm, där man exempelvis kan ta nattåget 18:10 och vara framme i Kiruna nästa morgon 09:24. Från stationen kan man ta hundspann till Icehotell i Jukkasjärvi och antingen bara besöka hotellet över dagen och äta lunch där innan man tar tåget tillbaka. Eller så bokar man en övernattning i Icehotel, äter en avsmakningsmeny i hotellets restaurang och sover en natt i hotellet. Jag var där för två år sedan och det var en helg jag kommer minnas resten av livet, så häftigt!

Weekendresor med tåg

Stannar man en natt hinner man även med aktiviteter som att åka och kolla in norrsken, åka scooter eller hyra en egen rökbastu innan man tat nattåget tillbaka igen!

Läs mer:

Nöjesparksweekend i Göteborg

Liseberg har äntligen öppnat sin senaste attraktion Valkyria – Europas högsta och längsta dive coaster, som i sig är en anledning för alla berg-och-dalbanefantaster att boka en resa hit! Göteborg har dessutom massor med härliga restauranger, fina hotell och är det fint väder är en tur i Paddan en klassiker. Läs mer här om vår helg i Göteborg!

Weekend i Göteborg

Läs mer:

Spaweekend med fine-dining i Norrköping

Jag kommer från Norrköping men flyttade därifrån 1993. De senaste 25 åren har det hänt massor som gör att staden är intressant som en weekenddestination. The Lamp hotell har just öppnat ett stort nybyggt spa – The Lamp Spa – som ska vara något extra. Bland matintresserade är det restaurangen GIN som är snackisen i Norrköping just nu, där man serverar 4- eller 6-rättersmenyer med vinpaket.

Kommer man senare i år i advent så är ljuspromenaden längs strömmen i Norrköping – Norrköping Light Festival – fantastiskt fin! Tåget till Norrköping tar mindre än 90 minuter.

Läs  mer:

Grottweekend i Sala

I Sala finns världens världens djupaste svit –  155 meter under marken. Det är i Sala Silvergruva man skapat detta unika boende. När man kommer tar man hissen ner och får en guidad tur i gruvan som håller +2 grader året om, innan man får kliva in i sviten som är uppvärmd till +18 grader där man tillbringar natten.

Weekendresor med tåg
Ett klart unikt boende, som dock inte är för dig med klaustrofobi. Till Sala tar man sig med direkttåg på 85 minuter.

Läs mer:

Svamphelg i Norrqvarn

På Norrqvarn Hotell har motorsågskonstnären Sören Niklasson skapat två  svampar av trä, betong och plywood som man kan bo i. Perfekt för alla som växt upp med Electric Banana Band.

Hotellet är öppet fram till slutet av September och att krypa in i en av dessa svampar är nog – framförallt för barnfamiljer – en helg man kommer minnas länge! Välj mellan att bo i en Flugsvamp eller en Karl-Johansvamp! Här kan man även hyra cyklar för att ta en tur i trollskogen eller hyr en timme för privat bastu. Tåget hit tar från 2 h 15 minuter med ett byte, lagom för att hinna plugga på lite om de svampar ni kommer att bo i.

Läs mer:

Norrqvarns hemsida

Det var mina anledningar till att ta tåget nästa weekendresa och sex resor jag gärna skulle vilja göra i höst. Har du några fler spännande destinationer man kan ta sig till med tåg? Kommentera gärna!

7 kommentarer

 1. Great minds think alike? För är det möjligen så att även ni tänker ersätta den inställda resan med en tågweekend? Vi skissar för full på en sån resa just nu. Återkommer i ämnet… 🙂

  • Vi har haft planer på en weekend i Göteborg länge men väntat till Valkyria öppnat – nu är det dags! Men ju mer jag tittar på olika tågresor desto mer sugen på att ta tåget blir jag!

 2. Tåg, när de är i tid, är ju faktiskt ett riktigt trevligt sätt att resa på. Har funderingar på en tågluff i Europa med dottern nästa sommar.
  Tåg till Stockholm, för oss som inte bor där, och så tycker jag Västerås är fint också, vill åka dit och bo på Steam Hotel.
  Kul med tips om tåg till destinationer i norr, ett bra sätt att komma uppåt i landet!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...