Österrikisk vinprovning på Grus Grus – och tips på prisbelönta Österrikiska viner

Grus Grus är känt som en av Stockholms bästa vinbarer – och har även riktigt goda vinvänliga smårätter. Så en inbjudan till en Österrikisk vinprovnig på Grus Grus från Österrikes turistbyrå tackade jag såklart glatt ja till!

Vinproduktion i Österrike

Vinprovningen leddes av en av Grus Grus somelierer som började med att berätta historien om vinproduktionen i Österrike fram till idag. Man började producera vin i Österrike på 600-talet och tack vare floden Donau kunde man lätt transportra och exportera vinerna. Idag utmärker sig Österrike som ett vinland med fler småskaliga producenter och mer hantverk i produktion än de flesta andra Europeiska vinländer. Man har faktiskt flest vinmakare per capita i Österrike än något annat land. Österrike är dessutom idag den enda land i världen som har en betydande vindruveodling och produktion av vin i sin huvudstad – Wien.

Idag produceras vin i hela den östra delen av Österrike. I norr – det som kallas nedre österrike – mest vita viner. I mellersta delen Burgenland och södra delen mest röda viner. Regionen kring den stora Neusiedlersjön har mycket regn vilket skapar ädelröta (botrytis). Det innebär att ett tunt lager svamp lägger sig runt druvans skal och suger ut vätskan i druvan. Detta passar perfekt för att tillverka sötare dessertviner – vilket man gär just här.

Österrikisk vinprovning på Grus Grus

Efter denna intressanta introduktion till vinerna var det dags att smaka. Fyra sorter – från Riesling Seeberg,  som var en klassisk riesling, till Friut Loops, ett mer funky orangevin. Nästan ännu mer intressant i min smak. Det tredje Chop Suey, beskrev vår somelier som ett ”perfekt mingelvin” och jag håller med – ett friskt naturvin där skalen legat med 12 timmar innan de silats bort som gav en fin rosa färg. Det sista, röda från chuster Blaufränkisch var det jag gillade allra bäst, likt en bra pinot noir. Här spontanjäser man vinerna som sedan lagras 14 månader på gamla träfat.

Österrikisk vinprovning på Grus Grus
Österrikisk vinprovning på Grus Grus

En så intressant och god provning! Att åka ner till Österrike i sommar eller i höst och besöka vingårdar och prova mer av de österrikiska vinerna vore så kul. Kanske en weekend i Wien – och samtidigt testa lite av restaurangutbudet där! För jag gissar att maten i Österrike skiljer sig lite från de smårätter vi sedan serverades från Grus Grus vanliga meny.

Smårätter på Grus Grus

Till vinerna fick vi stora, goda oliver och sedan när vinprovningen var klar kom de först in med deras stora, nybakade bröd, tänkt att dela på 2-3 personer. Sedan en rad rätter som vi delade på som små boquerones, salt citronrelish & gremolata (underbart gott med ett glas riesling!), små ostfyllda bollar, pak choi med ägg, en magiskt god kikärtsgryta, pasta med brynt smör, getost. Och ännu fler goda viner!

Finalen – en mandelkaka med ett glas av de söta vinerna vi fått höra om tidigare var en perfekt match! Vilken kväll!

Sugen på att förnya hemmet eller skaffa lite fina vinglas till nästa gång du har middag? Kolla in favi.se – en smart sökmotor för möbler och inredning.. Både e-butiker och fysiska affärer på en och samma plats!

Fler vintips från Österrike – prisbelönta Weingut Leth

Ett av mina vita favoritviner sedan tidigare är de från Weingut Leth, även det ett Österrikisk vinhus. I årets upplaga av Vinordic Wine Challenge, som utser Sveriges mest prisvärda viner, kom två av Weingut Leths viner i topp!

I år gav man guldmedalj till Leth Duett Riesling Grüner Veltliner 2021 för mest prisvärda vita vin i klassen 90–99 kronor och silvermedalj till Leth Grüner Veltliner Familien Reserve i klassen 120–139 kronor. Dessutom är nu alla vinerna från Weingut Leth ekologiska – och finns att hitta på nästan alla systembolag.

Läs mer om Österrike

Min vän Matts tog tåget till Österrike på sommaren för några år sedan och jag gjort en intervju med honom som ni kan läsa här.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...

Restaurang OK OK – ny restaurang på Gärdet

I höstas öppnade en ny restaurang på Gärdet - Restaurang OK OK - som jag hörde talas om...

Glamping på Mauritius – Otentic Eco Tent Experience

Mauritius har massor med fantastiska lyxhotell - men det finns även billigare varianter som glamping på Mauritius. Vi...