Fem sätt att göra din tågresa lyxigare

Dela inlägget:

Tåg är det nya svarta, speciellt inrikes i Sverige eller om man ska ner till Köpenhamn, då tåg både är smidigare och inte tar så mycket längre tid än flyg. Dock är inte SJ känt för en överdrivet lyxig upplevelse, men det kan man med enkla sätt fixa själv. Här kommer fem sätt att göra din tågresa med SJ lyxigare!

# 1 – Förstaklass istället för andraklass

Att välja förstaklass istället för andraklass är ju givet om man vill ha en lyxigare resa och ofta skiljer det inte alls mycket – ibland till och med samma pris. Med förstaklass startar man i loungen om man reser från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Dessutom bättre komfort på tåget, mer lugn och ro ombord och dessutom gratis kaffe, frukt och tidningar!

SJ-loungen på Stockholms Centralstation
Gratis kaffe, frukt och minimuffins ombord

# 2 – Boka en extra barn-biljett.

På många sträckor kan man boka på en eller två extra barn-biljetter till en låg kostnad om man köper dem samtidigt som en vuxenbiljett. (Det verkar dock inte funka i förstaklass på vissa snabbtåg). Flyger man inrikes är detta ofta den enda skillnaden mellan sätena i business och economy – att man har ett fritt säte mellan sig och grannen, men då är priset ofta minst det dubbla. På tåget kan man skapa den lösningen själv för bara någon hundralapp extra!

Prisexempel tåg Stockholm- Köpenhamn

# 3 – Ta med egen mat till tåget

Det blir inte bara billigare att ta med egen mat till tåget – chansen är stor att det blir mycket godare! Går du på tåget på t ex Stockholms Centralstation finns massor med bra take-awayställen i deras nya food-coart med god och fräsch mat som är mycket bättre än det man kan hitta ombord på tåget, till exempel Icha-Icha. På snabbtågen ingår dock ofta frukost och måltid om man åker förstaklass och det ska helst förbeställas – läs mer om hur det funkar här.

Vill man ha vin eller öl till får man egentligen inte ta med egen alkohol in på tåget, så det kan man mer fördel köpa i restaurangvagnen, om man inte vill smuggla med eget och hälla upp det i smyg när inte personalen ser såklart…

# 4 – Brusreducerande hörlurar

Fortfarande det absolut enklaste sättet att göra sin tågresa lyxigare – ett par brusreducerande hörlurar. Idag finns det ofta att låna på flygbolagens långflygningar i business class. Tar men med egna lurar och något bra att titta på under resan på en surfplatta eller laptop blir underhållningen minst lika bra på tåget!

Läs här om några bra varianter av brusreducerande hörlurar som jag testat:

# 5 – Ta med ögonmask eller en lieman-huva

Sjunk in i din egen värld med en ögonmask eller – kanske ännu hellre en lieman-huva som Ovaer. Ögonmasker hör till det lilla kittet med saker man får på flygningar i business class så enkelt att ta med själv. Och uppgraderar man till en Ovaer som både fungerar som nackstöd och en huva som skapar ett eget utrymme får man en ännu bättre upplevelse, även om man ser lite märklig ut…

Mer inlägg om tågresor

Har du några fler tips om hur man gör tågresan lyxigare? Kommentera gärna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...