Voralberg i Österrike – vilken skidort passar dig bäst?

Dela inlägget:

Det är verkligen inte lätt att välja vilken skidort man ska åka till i Alperna. Men, är det Voralberg i Österrike ni siktat in er på har jag faktiskt varit – och skrivit om – de största skidorterna där. Både de mer kända, som Lech och mindre kända områden i närheten som Damüls-Mellau och Warth-Schröcken. I detta reportage samlar jag alla mina tips om skidorterna i Voralberg och om hur ni bäst tar er dit .

Voralberg i Österrike

Varför ens åka till Voralberg?

De vanligaste anledningarna till att man åker till Voralberg är dessa:

  • Hög höjd upp till över 2000 meter och mycket snö. Flera skidorter har mängder med naturlig snö, men man fyller på med konstsnö vid behov. Snön kommer tidigt och ligger kvar länge ända in i April.
  • Varierad åkning. Här finns allt från gröna och blåa backar för nybörjare, riktigt branta svarta pister och dessutom riktigt bra offpist.
  • Åk i flera skidorter på samma liftkort – kabinbanor binder samman flera skidorter, som exempelvis Lech och sedan vidare till Warth, eller Damüls-Mellau.
  • Prisvärdhet. Även fast skidåkningen är riktigt bra är det inte så dyrt här.

Vilken skidort och boende i Voralberg i Österrike passar dig bäst?

Beroende på vad du är ute efter på din skidsemester finns det en skidort som passar extra bra!

För off-pistfantasten – Warth-Schröcken.

Massor av fina vanliga pister, men även ett paradis om man vill åka off pist med en guide utan att gå så långt. Här finns massor av riktigt bra off pist man kan nå via de vanliga liftarna. Läs mer här.

För stekaren som gillar skidor och skumpa – Lech

Lech är ett ställe för de som inte bara älskar bra skidåkning utan även vill ta in ostron och champagne till lunchen på en solig terrass. Klart bästa utbudet av bra restauranger i backen i Voralberg. Och after-skin börjar här redan vid lunch! Läs mer om Lech här.

Riktigt bra piståkning utan stekighet – Damüls-Mellau

Skidåkningen i Damüls-Mellau är ganska lik den i Lech- Zurs (riktigt bra!) men här är det enklare utbud i övrigt – och billigare. Läs mer här om skidåkningen i Damuls-Mellau.

Fest och riktigt bra skidåkning – St Anton

St Anton ligger visserligen inte i Voralberg utan i Tirol, men man kan köpa ett liftkort för Lech och Zug där St: Anton (och även Warth) ingår så jag tar med den skidorten här ändå! St Anton är känt för att vara ett riktigt bra ställe för apris ski och festande i allmänhet och det stämmer! Dessutom riktigt bra skidåkning och klart lägre priser på mat och dryck än i Lech.

Bo i backen med ski-in/ski-out eller en bit ifrån?

Den första gången vi var i Voralberg bodde vi i Zug som ligger i närheten av Lech. Vi ville då ha ski-in/ski out och från hotellet i Zug kunde vi åka ner till en knapplift som tog oss vidare upp i det stora skidsystemet. Med barn var det himla skönt – att ta på sig skidorna och sedan vara ”framme” i backen driekt. (Läs mer om vårt boende i Zug här – som vi verkligen kan rekommendera!).

Voralberg i Österrike

När jag nu senast var i Voralberg bodde vi istället på ett hotell i lilla byn Au 20-30 minuter med bil från de skidorter vi skulle besöka. Klart billigare boende är den största anledningen att inte bo mitt i backen. Så vill ni åka hit på en mindre budget så är det bra hotell med bastu en bit bort jag kan rekommendera! Läs mer om hotel Tannahof i Au som vi bodde på här.

Voralberg i Österrike

Liftkort i Voralberg

Beroende på var du vill åka finns olika liftkort som passar bäst. Håller du dig i Damüls-Mellau, Warth-Schröcken och Diedamskopf finns ett ”3 valles ski pass” som även ger gratis busskort i Bregenzerwald. Vill man med detta kort t ex ta liften till Lech en dag kan man köpa till access för den dag för ca 25 Euro.

Om man däremot ska bo i Lech/Zug och vill åka skidor i dessa skidorter samt Warth-Schröckenoch St Anton i Tirol finns andra liftkort för dessa regioner.

Så fundera på var ni vill åka och köp ett liftkort som passar – för det är himla kul att testa olika system olika dagar. Och det finns en rutt vi tog en dag första gången vi var i Arlberg som gick runt stora delar av systemet – ”Die weisse ring” som jag verkligen kan rekommendera!

Bästa sättet att ta sig till Voralberg

Billigast – med buss hela vägen från Sverige. Mest miljövänligt med tåg hela vägen via Zurich. Och snabbast med flyg till Munchen eller Zurich sedan hyrbil.

Läs mer om Österrike

Min vän Matts med familj tog tåget till Österrike förra sommaren. Läs om deras resa här,

Guide till Voralberg i Österrike

10 rätter att smaka i Österrike. Läs mer om den Österrikiska maten här.

Guide till Voralberg i Österrike

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...