Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt blivit väldigt populärt och svårt att få bord. Jag och en vän var sugna på att äta där i lördags och ställde oss på väntelistan för bord, men utan resultat. Är man bara två personer bruykar det dock på lite större restauranger gå att få bord om man kan vänta lite, så i lördags gick vi dit och frågade om det möjligen fanns bord för två – och det kunde de lösa.

Spontanmiddag på restaurang Leijontornet

Hovmästaren tog oss med genom slingriga vägar genom detta restauranghus som rymmer flera olika restauranger och koncept som sitter ihop – och drivs av samma krögare. Till slut kom vi fram till en matsal som tidigare rymde baren Tweed. Baren finns kvar, men i decimerad storlek, till förmån för fler platser för middagsgäster.

Restaurang Leijontornet

Leijontornets Säsongsmeny

Vi hade inte så lång tid på oss – vår sittningstid var mindre än 2 timmar. Vi blev sugna på att prova Leijontornets Säsongsmeny, som är en 4-rättersmeny, men skulle vi hinna? Vi frågade servitrisen och det var inga problem – så länge vi inte åt för långsamt. Så vi beställde denna meny och tog även det matchande vinpaketet.

Först fick vi in bröd med ett gott dragonsmör och sedan en carpaccio på hummer och kammussla med tonfisk-crudo, färska tomater och krispiga marcona-mandlar. En supergod rätt som jag tyckte jag kände igen – och mycket riktigt, när jag kollade mitt reportage från restaurang Djuret (som tidigare låg i samma hus) fanns exakt den rätten med på deras meny. Till carpaccion ett glas Chenin Blanc från Champalou.

Nästa rätt var en liten läcker pastarätt med en lång beskrivning. ”Agnolotti del Plin med Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva, kalvrygg och Parmigiano-Reggiano Vacche Rosso. Serveras i smörad kycklingbuljong med riven hösttryffel, Robiola 3 Latti-fonduta och kalv-demi glace
med Boal-Madeira och sherryvinäger
”. Riktigt mustig och god vinterrätt, som vi fick ett gott rött vin till. Min typ av comfort food!

Menyn fortsatte med ankleverfärserad vaktel med kräm på bakad anklever och gratängbakad spetskål, som även den var riktigt läcker och till den ett glas pinot noir som passade perfekt.

Inför sista rätten kanske man kunde tro att det skulle vara en dessert – vi läste inte menyn så noga, men det var det inte utan en till ordentlig kötträtt. Träkolsgrillad, hängmörad angus-ryggbiff. En superkrispig potatis, perfekt stekt kött, mustig rödvinssås och haricovert som var precis lagom ångade. Ännu en supergod rätt som fick fick ett glas bordeaux till.

Restaurang Leijontornet

Vi hann knappt äta upp denna innan det var slut på vår sittningstid, så det blev inte tillfälle att prova någon dessert. Men det gjorde mig inget – jag äter hellre en extra varmrätt när det är så här gott!

Leijontornets säsongsmeny var förvånansvärt god rakt igenom och vinerna till riktigt bra. Menyn kostar 795:- per person och vinmenyn 795:-. Det finns en ”ännu godare Vinmeny” för 1295:-, men vi var klart nöjda med den enklare.

Hit kan jag verkligen rekommendera ett besök i vinter. Och låt er inte nedslås om ni inte får bord – det är värt att chansa på att det löser sig åndå – speciellt om ni är få.

Adress: Lilla Nygatan 5 i Gamla Stan
Deras webb hittar ni här.

Fler restaurangtips i Stockholm

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...