Restaurang Noema – ny restaurang med mat från världens alla hörn

Den 29 November öppnar Restaurang Noema i det klassiska Wallenstam-huset på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Här ska det serveras en meny med ”mat från världens alla hörn”. Jag fick en liten förhandstitt och provade lite från menyn redan innan öppning – och detta verkar klart lovande!

Restaurang Noema är inredd i mörka träslag och vackra stenskivor som skapar en varm och välkomnande upplevelse. Det är en luftig atmosfär och man ser rakt in i det öppna köket som ger en närhet mellan köksteamet och restauranggästerna. Här finns plats för 80 sittande matgäster.

Restaurang Noema
Restaurang Noema

Menyn på Restaurang Noema

Av det vi smakade på Restaurang Noema så här innan öppning kändes det mest som en klassisk fransk bistromeny. Först en liten brödkorg med små portionsbröd och vispat smör. Som förrätt fick vi en tartar på svensk mjölkko men benmärgsmajonnäs, karamelliserad vitlök och frissésallad. En riktigt bra tartar – som jag drack ett glas pinot till som passade perfekt.

Vi fick även in en liten portion blåmusslor ”Nduja” som var goda. Jag tänker alltid att jag ska äta musslor oftare när jag väl tar in det, gillar både smaken och att man kan sitta och pilla i sig dem med händerna!

Till varmrätt, en underbart mör och perfekt steak tender strip i tunna skivor. Till det en härlig hemrörd bearnaise, sallad och krispiga pommes – och ett glas rött.

Restaurang Noema

Desserten var helt magisk utan att överdriva. En mörk chokladmousse med salt mandel och karamellglass, samt kolasås. Så gott!

Restaurang Noema

Namnet Noema betyder ”meningen” och det är just det som Joakim Erlandsson och Johannes  Brauer, två av dem som driver Noema, vill föra vidare till sina gäster – att meningen med livet är  god mat och dryck i gott sällskap. 

Vi vill skapa en ny krogdestination i Stockholm dit folk vill gå för att umgås och äta  riktigt god mat. Köket har fått stort svängrum där de kommer laga mat från olika delar  av världen som de uppskattar och influeras av.

Joakim Erlandsson, en av Noemas ägare

Restaurang Noema – bakfickan

Restaurang Noema öppnar även en bakficka med egen ingång från Birger Jarlsgatan. Här blir det högre  ljudvolym i kombination med cocktails, DJ-spelningar och läckra smårätter. Menyn tar samma  avstamp som restaurangen men i bakfickan serveras även bistrorätter.

Sammantaget om Restaurang Noema

Snygg lokal, riktigt god mat och bara tre stenkast från Stureplan. Jag ser redan fram emot att komma tillbaka när de öppnar ”på riktigt”!

  • Öppnar 29 November 2023
  • Adress: Birger Jarlsgatan 64
  • Deras site hittar hi här.

Fler restaurangtips i Stockholm

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...