Restaurang Noa Chefs Hall – avsmakningsmeny i Tallinn

Dela inlägget:

Restaurang NOA i Tallinn ligger vid kusten, en kvart med taxi norr om gamla stan. Här finns dels NOA, en a la cartérestaurang, och så fine-dining delen Noa Chefs Hall som bland annat nyligen fått utmärkelsen Estlands Bästa Restaurang (2020) av White Guide. Så det var med riktigt höga förväntningar och lite pirr vi klev in genom dörren här.

Restaurang Noa Chefs Hall - avsmakningsmeny i Tallinn

Vi gav våra rockar till en servitör som hälsade oss välkomna och sedan visade oss vidare genom en garderobsdörr in i en ”hemlig” del som man bara når denna väg. Den ledde in i loungen i Noa Chefs Hall, där vi fick slå oss ner i två sköna fåtöljer och fick varma handdukar som doftade av kryddor.

Vår servitör föreslog att starta med ett glas champagne, som vi artigt tackade ja till och strax därefter serverades vi ett par små aptitretare som presenterades och hängdes upp i ett litet träd.

Restaurang Noa Chefs Hall - avsmakningsmeny i Tallinn

Så lyxig miljö och grejen att starta middagen i en liten lounge känner jag numera igen efter middagar den senaste tiden på Operakällaren och Frantzén. Ja, även en av mina vänner som är kock brukar starta middagar hemma hos dem med snacks och skumpa i vardagsrummet.

Här i loungen fick vi även kika på meny och välja vinpaket. Alkholfritt, ett vanligt eller ”grand cru” . Vi tog mellanvarianten.

När vi var klara med våra små snittar togs vi vidare in i Noa Chefs Hall, en stor lokal med öppet kök i ena hörnet, där vi visades fram till bordet allra närmast köket.

Ja, detta är verkligen drömmen om man gillar mat och restaurangupplevelser!

Noa Chefs Hall

Restaurang Noa Chefs Hall - avsmakningsmeny i Tallinn

Så började middagen, där rätt efter rätt kom in med matchande viner, utförligt beskrivna av personalen som tog hand om oss. Först en brödservering med parmesansmör och konfiterad vitlök. Detta rågbröd var kanske det godaste jag ätit i hela mitt liv, brutalt gott med en bränd ton och karamelliserad yta.

Restaurang Noa Chefs Hall - avsmakningsmeny i Tallinn

600-gradigt grisfett

Inför den första rätten bjöds vi fram till kocken, som lagade till en kammussla genom att hetta upp grisfett till 600 grader och droppa på den råa musslan. Strax senare kom den in vackert upplagd och smakade fantastiskt. Till det ett glas chablis som passade perfekt, Ja, det visade sig såklart att hela vinpaketet var omsorgsfullt matchat med rätterna på menyn!

Grillad purjolök

Grillad purjolök med hollandaise, krispig potatis och riven rökt älg var en så god och intressant rätt att jag frågade i detalj hur de hade gjort den. En av alla rätter på denna matresa som jag kommer försöka mig på att laga hemma. Men kanske ta några genvägar. Potatiskrispet under älgen var exempelvis extremt tunna strimlor av potatis som friterats någon sekund och sedan torkat 5 timmar i ugn på låg värme.

Och när vi frågade hade många rätter liknande moment, som att tomaterna i en rätt hade marinerat i jordgubbsvatten 3 dagar innan de grillats. När man vet allt jobb som ligger bakom rätterna på restauranger som dessa kan jag uppskatta det ännu mer. Sånt engagemang och kärlek till maten!

Hummer med sparris kom in med en mustig hummersås och ett potatislöv, som trots att det var supertunnt smakade massor.

Restaurang Noa Chefs Hall - avsmakningsmeny i Tallinn

Citruskaviar

”Champonelle” var en smakrensare i form av en sorbet på  yuzu, blodapelsin och guldflingor, som toppades med finger lime, en liten oval limefrukt som även kallas citruskaviar då den innehåller små romliknande kulor som smakar starkt av citrus. Häftig frukt! Och så toppades hela skapelsen med champagne!

Huvudrätt – tryffelvaktel med ärtor

Med uppfriskade smaklökar var det dags för huvudrätten – tryffelvaktel med ärtor. Små fina vaktelfiléer med en len ärtpuré, hyvlad svart tryffel och en mustig sås.

Dessert – Caviar brulée

Desserten var en cool kreation. En mindre söt creme brulée som brändes av och sedan toppades med ett lager ostretra caviar. En klart vuxen dessert som passade mig perfekt i smaken.

Avrundning i loungen

Efter denna dessert fick vi röra på oss igen – tillbaka till loungen. Här serverades vi först en kula potatisglass med svart salt, även denna en kul och fräsch kreation. Sedan kaffe och praliner, bland annat en valnötspralin med choklad som var det optimala sättet att sätta en punkt för denna otroliga middagsupplevelse!

Priset: 150 Euros per person för maten, 110 euros för (det billigaste) vinpaketet som vi tog. Så mindre än hälften mot en motsvarande middag på t ex Operakällaren – men klart intressantare!

Ni hittar all information om Noa Chefs Hall på deras web här.

Fler härliga restauranger i Tallinn

Weekendresan till Tallinn gjordes i samarbete med Visit Estonia. Tankar och åsikter som alltid mina egna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...