Restaurang PÄRIS i Tallinn – fransk fusion i Tallinns Old Town

Dela inlägget:

Restaurang PÄRIS är en fransk restaurang i Tallinns Old Town. Namnet anspelar inte bara på Frankrikes huvudstad utan Päris är ett estniskt ord för ”äkta”. Här åt vi en riktig powerlunch när vi var i Tallinn (efter att vi tagit en lång bastu ute i skogen).

Att vi skulle gå hit en av dagarna på vår weeend i Tallinn var givet. Det var chefskocken Vladislav från Päris som fick mig extra sugen på att ta en weeekendresa hit när han lagade mat på ett gästspel i Stockholm i höstas. Och förväntningarna var höga!

Restaurangen ligger i entréplan av en futuristisk hög byggnad och beskriver sig själva som en modern fransk bistro. Svart/vit mosaik på golvet, grön stående kakel på väggarna. en imponerande takhöjd och stora panoramafönster från golv till tak. Ett öppet kök som är det första man ser när man går in i restaurangen. Fullt med folk och ett härligt sorl.

Restaurang PÄRIS i Tallinn

Menyn med franska rätter är på franska (med en rad under på engelska) och det är många klassiska franska rätter som sniglar, musslor, ostron, gåslever och steak frites.

Restaurang PÄRIS i Tallinn

Lunch på Restaurang PÄRIS

Vi startar med en IPA (dock inte fransk utan lokal) och delar på en servering forellrom med nystekta blinis, hackat lök och ägg. Superläckert! Vi tog även en varsin tartar med avocado och lax, som även den var en fullträff. Relativt enkla – men goda – rätter som jag kommer försöka laga varianter på hemma!

Till varmrätt tog jag en ratatouille med små bläckfiskar fyllda med räkor. Min kompis tog en halv grillad hummer med bearnaise och pommes frites. Till det ett glas vitt som servitören rekommenderade,. Mums!

Restaurang PÄRIS i Tallinn
Restaurang PÄRIS i Tallinn

Rätt mätta efter alla dessa rätter ville vi ändå avsluta med något sött, så vi körde på med en liten chokladfondant med vaniljglass och en creme brûlée till kaffet.

Ja, vi passade även på att ta in en litet glas av den estniska likören Vana Tallinn. Mycket poppis att ta in efter maten och är en är en rombaserad estnisk örtlikör med inslag av citron och vanilj. (Är ni sugna på att testa finns det varianter av Vana Tallinn på Systembolagets beställningssortiment!

Restaurang PÄRIS – vi kom hit med höga förväntningar – som verkligen infriades. En perfekt restaurang för en långlunch nästa gång ni kommer till Tallinn!

Fler franska restauranger i Tallinn

Art Priori Restaurant i Tallinn – som en mix av Ciccios och Riche

Weekendresan till Tallinn gjordes i samarbete med Visit Estonia. Tankar och åsikter som alltid mina egna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...