Restaurang PÄRIS i Tallinn – fransk fusion i Tallinns Old Town

Dela inlägget:

Restaurang PÄRIS är en fransk restaurang i Tallinns Old Town. Namnet anspelar inte bara på Frankrikes huvudstad utan Päris är ett estniskt ord för ”äkta”. Här åt vi en riktig powerlunch när vi var i Tallinn (efter att vi tagit en lång bastu ute i skogen).

Att vi skulle gå hit en av dagarna på vår weeend i Tallinn var givet. Det var chefskocken Vladislav från Päris som fick mig extra sugen på att ta en weeekendresa hit när han lagade mat på ett gästspel i Stockholm i höstas. Och förväntningarna var höga!

Restaurangen ligger i entréplan av en futuristisk hög byggnad och beskriver sig själva som en modern fransk bistro. Svart/vit mosaik på golvet, grön stående kakel på väggarna. en imponerande takhöjd och stora panoramafönster från golv till tak. Ett öppet kök som är det första man ser när man går in i restaurangen. Fullt med folk och ett härligt sorl.

Restaurang PÄRIS i Tallinn

Menyn med franska rätter är på franska (med en rad under på engelska) och det är många klassiska franska rätter som sniglar, musslor, ostron, gåslever och steak frites.

Restaurang PÄRIS i Tallinn

Lunch på Restaurang PÄRIS

Vi startar med en IPA (dock inte fransk utan lokal) och delar på en servering forellrom med nystekta blinis, hackat lök och ägg. Superläckert! Vi tog även en varsin tartar med avocado och lax, som även den var en fullträff. Relativt enkla – men goda – rätter som jag kommer försöka laga varianter på hemma!

Till varmrätt tog jag en ratatouille med små bläckfiskar fyllda med räkor. Min kompis tog en halv grillad hummer med bearnaise och pommes frites. Till det ett glas vitt som servitören rekommenderade,. Mums!

Restaurang PÄRIS i Tallinn
Restaurang PÄRIS i Tallinn

Rätt mätta efter alla dessa rätter ville vi ändå avsluta med något sött, så vi körde på med en liten chokladfondant med vaniljglass och en creme brûlée till kaffet.

Ja, vi passade även på att ta in en litet glas av den estniska likören Vana Tallinn. Mycket poppis att ta in efter maten och är en är en rombaserad estnisk örtlikör med inslag av citron och vanilj. (Är ni sugna på att testa finns det varianter av Vana Tallinn på Systembolagets beställningssortiment!

Restaurang PÄRIS – vi kom hit med höga förväntningar – som verkligen infriades. En perfekt restaurang för en långlunch nästa gång ni kommer till Tallinn!

Fler franska restauranger i Tallinn

Art Priori Restaurant i Tallinn – som en mix av Ciccios och Riche

Weekendresan till Tallinn gjordes i samarbete med Visit Estonia. Tankar och åsikter som alltid mina egna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...