Nya cross-countryleder i Järvsö 2022 – vi har testat!

Dela inlägget:

Järsvö är känt sedan länge för att ha ett av Europas bästa områden för downhill-åkning .- vilket vi testade för två år sedan.. Där åker man med en fulldämpad downhillcykel med en skidlift till toppen av berget och tar sig ner via mer eller mindre branta, steniga stigar med hopp!

Till i år har man byggt massor med nya cross-countryleder på andra delar av berget – preparerade stigar man cyklar på helt för egen maskin – både upp och nedför – med en mountainbike. Och det finns stigar för alla åldrar och erfarenhet, från enkla gröna leder för nybörjare, blåa som är de mediumsvåra till lite mer utmanande röda leder. Dessutom ett nytt teknikområde.

Jag tog med vår 14-åriga son och hans jämnåriga kusin upp till Järvsö för att testa de nya cross-countrylederna i Järvsö – och de fick högsta betyg – både av dem och av mig! Vi har alla cyklat en hel del och jag uppskattar mer och mer cross-country cyklingen som både är en härlig naturupplevelse – och bra motion – utan samma risker som den lite mer utmanande – men kittlande – downhillcyklingen.

Start med cross-countryleder i Badtjärn

Vi bodde på Bergshotellet i Järvsö precis som sist och cykeluthyrningen av mountainbikes ligger i bottenvåningen av hotellet – så smidigt! Vi har egna lite enklare mountainbikes hemma. Men då vi bara skulle köra cross-country här en dag valde vi att hyra istället för att ta med våra egna. Inte bara enkelt – utan cyklarna vi hyrde var heldämpade mountainbikes av en helt annan kvalité än våra egna.

På dessa rullade vi till det närmaste cross-country området Badtjärn – som ligger bara ett stenkast från Bergshotellet.

Nya cross-countryleder i Järvsö 2022
Start vid badtjärn

Närmast starten ligger de gröna lederna – 2.8 km enkla leder för nybörjare. Sedan tar de blå lederna över för oss som ville åka längre – dessa är upp till 8,5 km beroende på vilken väg man tar Det finns även en kort röd del – som sonen och hans kusin testade men som jag hoppade över – den kändes för läskig!

Nya cross-countryleder i Järvsö 2022
Nya cross-countryleder i Järvsö 2022
Grön led

Det känns att detta är ett nytt område som man verkligen satsat på. Perfekt preparerade, breda stigar i en vacker trollskog och tydliga skyltar för att man skulle hitta rätt.

Nya cross-countryleder i Järvsö 2022

Nytt teknikområde i Järvsö

En bit in på den blåa leden finns även ett nytt stort teknikområde som sonen och kusinen älskade. Här kan man öva på moment som finns på de blå och röda lederna, som olika typer av balanshinder, en stenkista, en pumptracksektion, övningshopp och en drop-ramp.

Nytt teknikområde i Järvsö
Nytt teknikområde i Järvsö

Lunch på Järvsö Creperie

När vi hade åkt hela Badtjärn-rundan rullade vi hem till hotellet för att vila lite och sedan cyklade vi ner till Järvsö Creperie som ligger bara några minuter bort för en fantastisk lunch. Mer om denna restaurang i ett kommande reportage.

Härifrån forsatte vi sedan till det andra cross-countryområdet Skästraberget.

Cross-countryleder i Skästraberget

Skästraberget ligger på andra sidan berget – en dryg kvart med cykel från Badtjärn – där sista biten innan man är framme är en lång uppförsbacke. Inte lika lättillgängligt som Badtjärn – och även en annan typ av leder. Detta är till största del naturstigar med rötter, stenar – där man åker igenom några kalhyggen på vägen. lite tuffare åkning och här är det mest blåa och en kortare röd led. Perfekt för oss som åkt en del och mer avancerade åkare än vi – men kanske inte för nybörjaren.

Detta är bara början…

De lederna som är klara nu är bara början. Man bygger fortfarande ut fler och fler leder i takt med att man får tillstånd från markägarna. Så gillar man cross-countryäkning – eller är sugen på att testa är detta ett perfekt resmål och aktivitet för hela familjen från tidig vår ända fram till sen höst.

Priser för hyrcykel och de nya cross-countrylederna

För att bygga och underhålla lederna tar man en avgift för de som cyklar på dem. En dag kostar 100:- för vuxen, 50: för barn 7-17 år. Det blir billigare per dag ju fler dagar man köper pass för! Läs mer hos Cykla Järvsö här. Hyra av mountainbikes för cross-country kostar 645:- för en dag för vuxen, 350:- för barn. Läs mer om cykelhyra här.

Läs mer om saker att göra i Järvsö med omgivningar

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...